2023. január 30.
//
Martina névnap

Visszatér a kisvasút, de nem úgy

Hamarosan újra találkozhatnak a veszprémiek az állatkertet a vidámparkkal összekötő egykori kisvasút egyik szerelvényével, bár utazni nem lehet majd rajta.

Az egy mozdonyból és két kocsiból álló felújított szerelvényt az egyik egykori megállóban helyezik el mementóként. 

A Veszprémvölgyi kisvonat a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot kötötte össze mintegy 1 km hosszú keskeny nyomtávú vonalon a Vidámparkkal, illetve annak a Kiskuti csárda melletti bejáratával. A kisvonat a veszprémi lakosság és környékbeli bányászok társadalmi munkájával épült, indulása egybeesett a Vidámpark 1961-es megnyitásával. Két évvel később, 1963-ban a dolomitsziklába vájt, 185 méter hosszú alagút is megnyílt a vonatközlekedés számára. Jegyet a Vadaspark pénztárában és a Vidámpark Kiskuti csárda melletti bejáratánál lehetett váltani. 

A kezdetektől részt vettek a vasúti szolgálatban a veszprémi általános iskolások, a mai Dózsa, Simonyi és Kossuth iskola diákjai. A Veszprémvölgyi kisvonat 1972-ig működött nyaranta, májustól októberig a helyi és a városba látogató felnőttek és gyerekek nagy örömére. 

LátványtervLátványterv

A leszerelt mozdonyt és két kocsit a néhai Németh Károly mentette és őrizte meg. A Baumeister Kft. tulajdonosa annak idején a városi óvoda felújítása során az addig udvari játékként használt kocsikat azzal a szándékkal helyezte a Kft. fűzfői telephelyén biztonságba, hogy később majd felújítja őket. Halálát követően Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő nyújtott segítséget a szerelvény Veszprémbe visszaszállításában, ahol kezdetét vette a viharvert vasúti járművek felújítása. 2019 őszétől saját munkájukkal vagy anyagi támogatással magánszemélyek, civil szervezetek és cégek sora dolgozott a kisvonat felújításán. Idén jutottak el az újrafestésig, és elkészültek a belső fabútorok is. Hátravan még a műszerfal és az ablakok, kerekek felszerelése, a talpfák, sínek, zúzottkő kihelyezése és a teljesen kész, felújított szerelvény helyszínre szállítása. 

A kisvonat jelenlegi tulajdonosa, Némethné Károlyi Jolán ajándékozás jogcímén az önkormányzat tulajdonába kívánja adni az immár megújult szerelvényt, az önkormányzat pedig vállalja, hogy gondoskodik annak jövőbeni fenntartásáról. Az ajándékozás útján az önkormányzat tulajdonába kerülő felújított kisvonatot a Veszprémvölgyben, a régi Vidámpark területén, a Csónakázó tónál lévő egykori megállóépület környezetében állítanák fel a tervek szerint jövő tavasszal. 

vehir.hu

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.