2023. június 8.
//
Medárd névnap

Visszatér a kisvasút, de nem úgy

Hamarosan újra találkozhatnak a veszprémiek az állatkertet a vidámparkkal összekötő egykori kisvasút egyik szerelvényével, bár utazni nem lehet majd rajta.

Az egy mozdonyból és két kocsiból álló felújított szerelvényt az egyik egykori megállóban helyezik el mementóként. 

A Veszprémvölgyi kisvonat a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot kötötte össze mintegy 1 km hosszú keskeny nyomtávú vonalon a Vidámparkkal, illetve annak a Kiskuti csárda melletti bejáratával. A kisvonat a veszprémi lakosság és környékbeli bányászok társadalmi munkájával épült, indulása egybeesett a Vidámpark 1961-es megnyitásával. Két évvel később, 1963-ban a dolomitsziklába vájt, 185 méter hosszú alagút is megnyílt a vonatközlekedés számára. Jegyet a Vadaspark pénztárában és a Vidámpark Kiskuti csárda melletti bejáratánál lehetett váltani. 

A kezdetektől részt vettek a vasúti szolgálatban a veszprémi általános iskolások, a mai Dózsa, Simonyi és Kossuth iskola diákjai. A Veszprémvölgyi kisvonat 1972-ig működött nyaranta, májustól októberig a helyi és a városba látogató felnőttek és gyerekek nagy örömére. 

LátványtervLátványterv

A leszerelt mozdonyt és két kocsit a néhai Németh Károly mentette és őrizte meg. A Baumeister Kft. tulajdonosa annak idején a városi óvoda felújítása során az addig udvari játékként használt kocsikat azzal a szándékkal helyezte a Kft. fűzfői telephelyén biztonságba, hogy később majd felújítja őket. Halálát követően Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő nyújtott segítséget a szerelvény Veszprémbe visszaszállításában, ahol kezdetét vette a viharvert vasúti járművek felújítása. 2019 őszétől saját munkájukkal vagy anyagi támogatással magánszemélyek, civil szervezetek és cégek sora dolgozott a kisvonat felújításán. Idén jutottak el az újrafestésig, és elkészültek a belső fabútorok is. Hátravan még a műszerfal és az ablakok, kerekek felszerelése, a talpfák, sínek, zúzottkő kihelyezése és a teljesen kész, felújított szerelvény helyszínre szállítása. 

A kisvonat jelenlegi tulajdonosa, Némethné Károlyi Jolán ajándékozás jogcímén az önkormányzat tulajdonába kívánja adni az immár megújult szerelvényt, az önkormányzat pedig vállalja, hogy gondoskodik annak jövőbeni fenntartásáról. Az ajándékozás útján az önkormányzat tulajdonába kerülő felújított kisvonatot a Veszprémvölgyben, a régi Vidámpark területén, a Csónakázó tónál lévő egykori megállóépület környezetében állítanák fel a tervek szerint jövő tavasszal. 

vehir.hu

További cikkek

Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.