2022. május 24.
//
Eszter névnap

Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek

A gyulafirátóti játszótérről, a közösségi közlekedés vonzóbbá tételéről és a munkavállalók érdekképviseletéről is szó volt az önkormányzat decemberi közgyűlésén napirend előtt.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) indítványozta, hogy a képviselői keretről a képviselők saját hatáskörben, közvetlenül dönthessenek. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) nem támogatta a kezdeményezést, mint mondta, nem tartja indokoltnak a változtatást. Az indítványt 7 igen, 11 nem arányban leszavazták.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P)Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P)

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) indítványozta, hogy a 14 éven aluli veszprémiek díjmentes bérlettel használhassák a helyi járatokat, ami hozzájárulna ennek a közlekedési formának a népszerűsítéséhez. A polgármester ezt sem támogatta, mint mondta, Veszprém más utat választott, olyan módon szeretnék népszerűvé tenni a közösségi közlekedést, hogy a teljes infrastruktúrát megújítják. Három évvel ezelőtt harmincéves buszokkal, több sebből vérző szolgáltatásokkal működött a helyi járatos közlekedés, ezzel szemben éppen a mai napon érkezik 10 darab  nulla kilométeres busz, január elsejére pedig a teljes flottát vadonatúj járművek alkotják majd, Veszprém rendelkezik majd a legfiatalabb flottával az országban. Abban hiszünk, ha jó minőségű a szolgáltatás, az a közösségi közlekedés irányába vonzza majd az utasokat – mondta a polgármester. A képviselők 7 igen, 11 nem arányban elutasították az MSZP-LMP-P frakció indítványát.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP)Porga Gyula (Fidesz-KDNP)

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) azt kérdezte, 2019 augusztusa óta hány ingatlanból kilakoltatás történt, hányan kerültek utcára? Porga Gyula polgármester elmondta: az önkormányzatnak nincsenek információi erről, amióta azonban életben van a veszélyhelyzet, kilakoltatási moratórium van érvényben. Abban az esetben, amikor tűzeset vagy egyéb káresemény miatt el kell hagyni a lakóingatlant, az önkormányzat segítségként biztosítja a kárt szenvedettek lakhatását. Kovács Rajmund megjegyezte: bár nem a polgármester hatásköre, de tudnia kellene ezekről az esetekről. 

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) elmondta, az új gyulafirátóti óvoda egy játszótér helyére épült, azóta azonban nincs olyan játszótér a településrészen, ahol a gyerekek a szabadidejüket tölthetnék; mint egy falat kenyér, úgy hiányzik ez a rátótiaknak. Mikor kapják meg a költségvetésben nekik ígért játszóeszközöket? – kérdezte. A polgármester azt válaszolta, hogy a járványhelyzet miatt több fejlesztést is háttérbe kellett szorítani, azonban a közterületek fejlesztése, a játszóeszközök, utcabútorok kihelyezése kiemelten fontos, a következő esztendőben, a remények szerint nyárra egy impozáns játszóteret alakítanak ki. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek)Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek)

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) felszólalásában azt javasolta, hogy az önkormányzat hívjon életre egy, az érdekképviseleteket bevonó, az oktatásügyet kiemelten kezelő, széleskörű városi egyeztetési fórumot. Erre több okból is szükség lenne: jelenleg az iskolai dolgozók tankerületen belüli érdekegyeztetése nem megoldott, az önkormányzatnak nincs kapcsolata a versenyszféra szakszervezeteivel, és a város saját cégeinél is változatos, de inkább hiányos az egyeztetési kultúra a munkavállalók képviselőivel.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Tarnów segítséget kért, Mosttal most fűznénk szorosabbra a viszonyt. Összefoglalónk a képviselő-testület márciusi üléséről.
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.