2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

Megérkeztek Veszprém új buszai

Csütörtök délután begördült Veszprémbe a V-Busz flottájának 10 vadonatúj autóbusza. A buszok hétfőtől már foraglomba is állnak, miközben év végéig megérkezik az összes jármű, így a teljes buszpark megújul. Porga Gyula polgármester bejelentette, januártól egy hónapon át ingyenes lesz a közösségi közlekedés Veszprémben.

Összesen 42 darab vadonatúj busz áll szolgálatba januártól a V-Busz útvonalain, 28 szóló és 14 csuklósbusz. Ezáltal a teljes buszpark a V-busz Kft. saját tulajdonába kerül és olyan járművekből fog állni, amelyek nemrég gördültek le a gyártósorról.

Három éve a magyarországi nagyvárosok között Veszprémben volt a legidősebb a buszflotta, átlagosan közel 30 éves járművek szállították az utasokat városon belül, emlékeztetett Porga Gyula polgármester csütöretök délután, amikor a Pápai úti volántelepen leparkolt az első 10 jármű, miután megérkeztek végleges állomásukra.

Három év alatt sikerült elérni, hogy ugyanezen városok sorában Veszprémben legyen a legfiatalabb a járműpark, emelte ki a polgármester, aki kitért arra is, hogy a MAN-nal való együttműködés – amely gyártó elnyerte a tendert az új buszok legyártására – végig kiválóan működött és első rangú munkát végzett a cég.

Továbbá a polgármester bejelentette, hogy

januártól egy hónapon keresztül mindenki ingyenesen utazhat a V-Busz járatain

ezzel is népszerűsítve a közösségi közlekedést.

Hozzátette, hogy az új járműflotta mellett a kapcsolódó szolgáltatásokban is várható további fejlesztés a V-Busz-nál.

A buszok érkezésénél Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt, aki kiemelte, ami már idén több ünnepélyes alkalomkor elhangzott, miszerint Veszprém a virágkorát éli a fejlesztések tekintetében. Megemlítette, hogy a Modern Városok Program keretében már átadták az új sportuszodát, tornászgyakorlót, megújult a zeneiskola is, viszont ezek mit sem érnének, ha nem lehetne kényelmesen, jó körülmények között megközelíteni őket.

Éppen ezért fontos az is, hogy a belterületi utakat is megújítják 5 milliárd forint szintén állami támogatásból.

A V-Busz esetében hangsúlyozta, hogy a közösségi szolgáltató ezen fejlesztése bizonyítja azt, hogy az önkormányzat van olyan erős, hogy saját erőből képes legyen egy ekkora volumenű fejlesztést megvalósítani.

A járműflotta mellett saját uniformist is kapnak a jövőben a V-Busz járművezetői, hétfőtől pedig már forgalomba is állnak az új buszok a V-Busz útvonalain, miközben a következő napokban folyamatosan érkeznek a járművek Veszprémbe, év végéig pedig itt lesz mind a 42 új lila busz Veszprémben.

Ovádi Péter, Porga Gyula, mellette pedig Hoyos György, MAN magyarországi buszüzletág-igazgatója és Martin Strier, a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója Ovádi Péter, Porga Gyula, mellette pedig Hoyos György, MAN magyarországi buszüzletág-igazgatója és Martin Strier, a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Így közlekednek a V-Busz járatai a keddi belvárosi zárás alatt
Így közlekednek a V-Busz járatai a keddi belvárosi zárás alatt
2022. augusztus 9-én, kedden Veszprém belvárosának lezárása miatt a V-Busz autóbuszjáratai reggel 7:00 óra és várhatóan délután 15:00 óra között az terelő útvonalakon közlekednek. A közösségi közlekedésért felelős szolgáltató közzétette, hogy hogyan változnak az útvonalak.
A V-Buszon rappelt a fiatal veszprémi fiú
A V-Buszon rappelt a fiatal veszprémi fiú
Darvas Bence, vagyis Darb egy 16 éves veszprémi fiú, aki most kezdte bontogatni szárnyait, méghozzá a rappzene világában. Legújabb klipjéhez pedig a V-Busz egyik járműve biztosította a forgatási helyszínt.
Ami az Apollo-11-nek három napjába telt, a V-Busz két hónap alatt érné el
Ami az Apollo-11-nek három napjába telt, a V-Busz két hónap alatt érné el
Egy átlagos hétköznapon szinte belevesznek Veszprém monotonitásába a V-Busz lila járművei, persze egy közösségi közlekedésért felelős szolgáltatónál éppen ez a megszokott, menetrendszerű működés az, ami jogosan elvárható. Viszont, ha a négyzetrácsos papír fölött elvégzünk néhány számolást, hamar kiderül, hogy némely esetben milyen hihetetlen számok állnak a buszközlekedés mögött. A V-Busz Kft. illetékeseivel most ezeket böngésztük végig és végeztünk csupán a szemléltetés és a játék végett összehasonlítást is.
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
A V-Busz szemei és fülei
A V-Busz szemei és fülei
Ha az ember képes arra, hogy egyszerre több irányba megosztja a figyelmét, az egy irigylésre méltó készség. Ha viszont egy időben akár több, mint 40 felé képes figyelni, az már-már rendkívüli adottság. Márpedig a V-Busz diszpécserei egy átlagos hétköznapon körülbelül ennyi autóbuszjáratot követnek Veszprém útjain. Az ő munkájukba nyerünk betekintést.