2022. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Már 50 ezer fölött a pozitív covid-tesztek száma megyénkben

2022. január 10. 10:33
Még éppen csak tántorgunk kifelé a negyedik hullámból, de az esetszám növekedése máris újabb negatív fordulatot vetít előre.

2022 első hetében naponta átlagosan 5047 új fertőzöttet igazoltak, egy héttel korábban 2423-at, a fertőzésszám tehát egyetlen hét alatt megduplázódott. Naponta átlagosan 73 koronavírusos beteg hunyt el, egy héttel korábban 99, a csökkenés mértéke 23%, de a korábbi tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a halálozás változása nagyjából két héttel követi a fertőzésszámot – a halálozás látványos növekedése tehát január második felére várható.

Az aktív fertőzöttek száma hosszú hetek csökkenő tendenciája után ismét növekedni kezdett, ma tízezerrel több aktív fertőzöttet tartanak számon, mint egy héttel korábban, a növekedés mértéke 10%. A múlt héten naponta átlagosan 54-gyel csökkent a kórházban ápoltak száma, az egy héttel korábbi adat 107 volt; és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent: ma 37-tel kevesebb embernek van szüksége ilyen ellátásra, mint múlt hétfőn (akkor 91-gyel csökkent ez az adat az egy héttel korábbihoz képest). 

A beoltottak száma naponta átlagosan 3754-gyel nőtt, egy héttel korábban 2863-mal, azonban ez a növekedés még mindig elmarad az ünnepek előtti adattól (5082). A harmadik dózist naponta átlagosan 15478-an adatták be a múlt héten, ez már az ünnepek előtti szintet jelenti. 

Veszprém megyében az év első hetében naponta átlagosan 186 új fertőzöttet igazoltak, az év utolsó napjaiban ez a szám 92 volt, így az országos helyzettel megegyező módon nálunk is duplázódott az esetszám. Közben újabb mérföldkőhöz érkeztünk: a járvány kezdete óta már több mint ötvenezer (egészen pontosan 50838) fő tesztje lett pozitív. 

 

A LEGFRISSEBB ADATOK

A beoltottak száma 6 292 759 fő, közülük 6 027 578 fő már a második, 3 286 577 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. Az elmúlt három nap alatt 14 655 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 297 612 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 167 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39 947 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 145 770 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 111 895 főre emelkedett. 2931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen. 

vehir.hu

További cikkek

Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
A koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedést okoz, ezért az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a köztévében csütörtökön.
Lassan elcsitul az ötödik hullám
Lassan elcsitul az ötödik hullám
Már látni a fényt az ötödik hullám végén
Már látni a fényt az ötödik hullám végén
Az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba: mától nincs szükség maszkokra, lassan helyreállnak a kórházi ellátások is. De mi a helyzet a járványügyi adatokkal?
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és a kormány – két kivétellel – kivezeti azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató kötelező oltást írjon elő – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.