Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gerstmár: fontos lenne az állami szerepvállalás a társasházak energetikai felújításában

2022. január 10. 13:43
300 milliárd forintból összesen 100 ezer magyarországi háztartást lehetne épületenergetikai szempontból korszerűsíteni, mondta Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője, aki hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót a zöld párt országos terveiről.

Az LMP Zöld Garancia Programja, amelynek keretében kormányra kerülésük esetén felújíatanák a társasházak egy részét Gerstmár szerint nem csak sok ezer munkahelyet hozna létre, hanem gazdasági, klímavédelmi és egészségmegőrzési célokat is szolgálna. Elmondta, egy ilyen energetikai program a lakóházaknál hosszú távon biztosíthatná a magyar családok rezsicsökkentését, miközben jelentősen mérsékelné a környezet- és légszennyezést is.

Kiemelte, a Jutasi út - Aradi vértanúk útja - Aulich Lajos utca - Haszkovó utca és Munkácsy Mihály utca által határolt terület klímavédelmi jövőképében markánsan megjelenik a lakóépületek hőszigetelése. A közgyűlés által novemberben elfogadott stratégiában a szükséges intézkedéseknél - többek közt - a következő elemeket nevesítették: határoló szerkezetek hőszigetelése; épületenergetikai rendszerek; berendezések korszerűsítése; zöldhomlokzat; zöldtető létesítése.

Gerstmár Ferenc szerint az LMP országos programjának elindítása azért is mozdítaná elő Veszprémben az ügyet, mert a jelenlegi városvezetés tartósan arra az álláspontra helyezkedett, hogy akkor nyújt támogatást a lakótelepek hőszigeteléséhez, ha majd működik erre vonatkozó állami pályázati rendszer is. Hozzátette, az LMP a következő években Magyarország költségvetésének fontos, innovatív elemeként tekint a fenntarthatóságot és a helyi gazdaság élénkítését szolgáló megoldásokra.

A képviselő abban látja a siker kulcsát, ha az önkormányzat és az állam is szerepet vállal a társasházak felújításában, harmadik pillérként pedig a társasházak önrésszel is beszállnak a felújítások költségébe.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Görgey Artúr utcai kutyafuttatót. Az eseményen megtekinthettük, amint a kutyusok felavatják a futtató eszközeit. 2024. április 12. 22:16 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.