2023. február 6.
//
Dóra névnap

Gerstmár: fontos lenne az állami szerepvállalás a társasházak energetikai felújításában

300 milliárd forintból összesen 100 ezer magyarországi háztartást lehetne épületenergetikai szempontból korszerűsíteni, mondta Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője, aki hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót a zöld párt országos terveiről.

Az LMP Zöld Garancia Programja, amelynek keretében kormányra kerülésük esetén felújíatanák a társasházak egy részét Gerstmár szerint nem csak sok ezer munkahelyet hozna létre, hanem gazdasági, klímavédelmi és egészségmegőrzési célokat is szolgálna. Elmondta, egy ilyen energetikai program a lakóházaknál hosszú távon biztosíthatná a magyar családok rezsicsökkentését, miközben jelentősen mérsékelné a környezet- és légszennyezést is.

Kiemelte, a Jutasi út - Aradi vértanúk útja - Aulich Lajos utca - Haszkovó utca és Munkácsy Mihály utca által határolt terület klímavédelmi jövőképében markánsan megjelenik a lakóépületek hőszigetelése. A közgyűlés által novemberben elfogadott stratégiában a szükséges intézkedéseknél - többek közt - a következő elemeket nevesítették: határoló szerkezetek hőszigetelése; épületenergetikai rendszerek; berendezések korszerűsítése; zöldhomlokzat; zöldtető létesítése.

Gerstmár Ferenc szerint az LMP országos programjának elindítása azért is mozdítaná elő Veszprémben az ügyet, mert a jelenlegi városvezetés tartósan arra az álláspontra helyezkedett, hogy akkor nyújt támogatást a lakótelepek hőszigeteléséhez, ha majd működik erre vonatkozó állami pályázati rendszer is. Hozzátette, az LMP a következő években Magyarország költségvetésének fontos, innovatív elemeként tekint a fenntarthatóságot és a helyi gazdaság élénkítését szolgáló megoldásokra.

A képviselő abban látja a siker kulcsát, ha az önkormányzat és az állam is szerepet vállal a társasházak felújításában, harmadik pillérként pedig a társasházak önrésszel is beszállnak a felújítások költségébe.

vehir.hu
Domján Attila