Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Veszprémi műszerek is bejeleztek a Csendes-óceáni vulkánkitörés után

2022. január 17. 13:43
Szombaton magyar idő szerint kora hajnalban tört ki a Csendes-óceán nyugati területén található Tonga-vulkán. A kitörés lökéshulláma 1100 km/h-val söpört végig a bolygón, a légnyomás hirtelen emelkedését pedig a Vmeteo műszerei is jelezték.

A Tonga-vulkán a Csendes-óceán mélyén tört ki, erejét viszont jól mutatja, hogy a hamufelhő így is 20 km-es magasságba emelkedett a légkörben, ezzel elérte a sztartoszférát is. A közeli Tongán cunamiriadót rendeltek el, a szigetország lakossága a belső területekre menekült, miközben helyszíni beszámolók folyamatos morajlásról, a hamufelhőben megjelenő villámokról is beszámoltak. A feltörő hamufelhő, ahogy ilyenkor lenni szokott a Napot is eltakarta, de az is sokatmondó adat, hogy a kitöréstől 2000 km-re lévú Új-Zélandon is hallották a vulkán morajlását.

A vulkánkitörést nem csak a Föld ezen területein érzékelték, hanem a bolygón átellenben, hazánkban is, igaz itt csak az érzékeny műszerek mutatói jeleztek kiugró értékeket.

A Vmeteo által közzétett bejegyzésben és grafikonon jól látható, ahogy a veszprémi légnyomást mérő eszközük a kitörés után kb. 15 órával - ennyi időbe telt a több mint 1000 km/h-s sebességgel a lökéshullámnak elérni Magyarországot is - kiugró értéket mutatott.

forrás: Vmeteo.huforrás: Vmeteo.hu

Az alábbi videón műholdas felvételeken is látszik a vulkánkitörés:

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.