Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Heti álhírünk: Új mederbe terelik a Sédet

2008. május 21. 17:31
A városi közgyűlés május 21-i döntésének értelmében új medret kap a megyeszékhely patakja, a Séd.

Az előterjesztés értelmében három lépcsőben valósítják meg a tervet. Az elsőben megépítik az új medret, a másodikban beleterelik a vizet, a harmadikban pedig a régi medret hasznosítják. A kivitelezés költsége 3,8 milliárd forint, melyet egy tavaly beadott nyertes pályázatból fedeznek. Az önrész 500 millió forint, melyet a január 1-jén bevezetett ún. „folyó” adóból (háztartásonként havi 5000 Millpengő) teremtenek elő. Részletfizetési előnyben részesülnek azok, akiknek még érvényes békekölcsön kötvénye van.

A pályázati részleteket a Pánpanamai Alapból a munkafázisok elvégeztével utalják. Egyelőre készpénz hiányában terményben, illetve termékekben. Idén nyáron ötvenezer hólapátot, húszezer bundás sapkát, négyezer tonna panamai préselt epret kapunk. Ezek értékesítésére piac nyílik a városháza előcsarnokában. A második etapban (december-február) szintén közép-amerikai árucikkek érkeznek a megyeszékhelyre: harmincezer db monokini, százhúszezer napszemüveg, ötvenezer palack napolaj.

A Séd új medrének vonala merőben eltér a régitől: föld alatt érkezik a városba, s a várkútból tör fel gejzír formájában. A négy órás periodicitással 50 méterre fellövellő víz ezután a várban kialakított három medencébe folyik. Az első a halaké, így ebben fürdeni nem lehet majd. Ehhez természetesen új, repülő halfajokat is telepítenek a Sédbe. Honosításukkal egy Polinéziában tartózkodó, negyventagú bizottság foglalkozik a következő három hónapban. A másik két medence a turistáké lesz. Az egyiket speciális barnító festékkel is feltöltik, így a fürdőző megspórolhatja a napozás vagy a szoláriumozás költségeit és idejét, s egy pancsizás után csokoládébarnán léphet ki a medencéből. A mélyvizes medence igazi élmény lesz, ugyanis a víz tükre alatt két méterrel kialakítanak egy akváriumot is, melyben egzotikus halak kapnak életteret. Telepítésükre egy másik bizottság utazik Melanéziába.

A várból a Séd vízesés formájában zúdul alá (éjszakára kivilágítják a vízesés alatti sziklafalat), ahol egy újabb medencében egyesül a víz a halakéval. A medencébe nyúló stégről (külön engedéllyel) horgászni is lehet. A Séd innen ismét a föld alá bújik, ám az üvegtéglákkal borított Kossuth utcán így is lehet majd újra látni. Következő állomása a színházkert, ahol újra kisebb tóvá terebélyesedik, melynek közepén a színház egy téli-nyári vízi színpadot alakít ki. A jég beálltával pedig revüműsorokat adnak itt a színészek. A Séd ezután két ágra szakadva déli irányban elhagyja a várost.

Az új medret még a tavasz folyamán kijelölik, kiássák (önkéntesek jelentkezését várják a munkálatokhoz), s augusztusra elkészül az egész rendszer.

A régi medret – valószínűleg a görkorisok és gördeszkázók nagy örömére – több kilométeres, betonozott pályává alakítják, melyen nemzetközi szintű versenyeket is rendeznek az elkövetkező években.

A Séd új mederbe történő átvezetését a környezetvédők is támogatják.        

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.