2022. május 24.
//
Eszter névnap

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában

A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.

A magyar kultúra napján, szombat délelőtt nyitotta meg új kiállítását a Művészetek Háza a Dubniczay-palotában. Az Érintkezések/Contacts című tárlat a kortárs textil- és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be. – A kiállítás célja a közösségteremtés, és az olyan, új irányok felé való nyitás, amelyek nem ismeretlenek Veszprémben-mondta a kiállításról Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a megnyitón.

A kortárs ékszerek gyakran különböznek a hagyományos ékszerektől a funkció, a design és az anyaghasználat tekintetében. A tíz kortárs ékszerkészítő művész (Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca, Vékony Fanni) munkái arra ösztönzik a nézőt, hogy újragondolja az ékszer művészettörténeti helyét. A különböző generációkból származó, különböző stílusokat képviselő művészek összetett elméleti háttérrel és változatos technikai megvalósításokkal dolgoznak.

Ahogy a kortárs ékszer, úgy a kortárs textil is a művészi önkifejezés eszköze. A kiállításon szereplő textilművészek munkáin keresztül az utóbbi két év legújabb alkotásaiból mutatnak be egy szűk válogatást. A textiltervező iparművészek (Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin) együttműködésével jacquard, nyüstös, digitális nyomással készült és egyedi kivitelezésű kollekció fejlesztése valósult meg.

A kiállítás különlegessége, hogy pályakezdő, feltörekvő tervezők alkotásai is megtekinthetőek, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a fiatal alkotók számára is. 

A tárlat szoros együttműködésben valósult meg a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit
Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit
Képzőművészeti program megvalósítását tervezi közösen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és a Művészetek Háza. A részletekről a Dubniczay-palotában számoltak be szerda délután.
Bemutatták a Jelenkor áprilisi számát a veszprémi közönségnek
Bemutatták a Jelenkor áprilisi számát a veszprémi közönségnek
Kedd este a Dubniczay-palotában, azon belül is a Művészetek Házában került sor a kulturális rendezvényre, mely több szempontból is rendhagyó volt.
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, publicista volt a Művészetek Háza Olvasólámpa programsorozatának vendége csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumban.
Félezer veszprémi fiatalnak segített kultúra a kreativitás felélesztésében
Félezer veszprémi fiatalnak segített kultúra a kreativitás felélesztésében
Lezárult a HangSzín /zene-kép-alkotás című projektje Veszprémnek, amelyen 500 helyi fiatalt szólítottak meg valamely művészeti ágon keresztül, de akikhez elért a program, még ennél is többen vannak.
Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém
Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém
Megnyílt a Tavaszi Tárlat, a Művészetek Háza kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemléje a Dubniczay-palotában.