Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kortárs irodalmi fesztivállal, a Holtszezonnal indul az EKF 2023 főpróba éve

2022. január 31. 13:51
Holtszezon néven szervez kortárs irodalmi fesztivált a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. A február 25-27. között zajló esemény nyolc helyszínen hatvan művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultat fel.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót hétfő délelőtt tartották az Expresszóban, ahol elsőként Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója szólalt fel. Elmondta, egyre több kulturális programelem mutatkozik be, melyek a következő 2023-as év alapját fogják képzeni. A Holtszezon is azt erősíti, hogy az egyébként üresebb hónapokban, így februárban is hagyományteremtő módon megpezsegtessék a város kulturális életét.

A részletes programot Varga Richárd, a fesztivál szervezője ismertette. Elmondta, a cél egy elsősorban irodalmi fókuszú, ugyanakkor összművészeti fesztivál megszervezése volt, amely felkarolja azokat a műfajokat is, amelyek bár ismertek, ritkán találkozni velük kulturális eseményeken: ilyenek az irodalom határműfajai, a sci-fi, a krimi, a képregény, a slam poetry.

A fesztivál nagynevű, jól ismert irodalmárok mellett a feltörekvő fiatal szerzőkre is nagy hangsúlyt fektet, ahogy a közönség bevonására is. Éppen ezért számos workshop: képregénykészítés, költészeti műhely várja az érdeklődőket.

Az esemény arculata a helyi középiskolások és egyetemisták bevonásával alakult ki, a fiatalok igényei formálták a koncepciót. Az idei évben magyar előadók és művészek a meghívottak, a 2023-as évben már külföldi vendégek is lesznek. A nyolc helyszínen zajló fesztiválon olyan neves írókkal találkozhatunk, mint Grecsó Krisztián, Nyári Krisztián, vagy Cserna-Szabó András, de helyi, vagy veszprémi kötődésű művészek is megmutatkoznak, így például Éltető Erzsébet, vagy Somogyi Csaba.

A sajtótájékoztató utolsó megszólalója Balla Gergő volt, a Platon Karataev gitárosa, a Holtszezon Irodalmi Fesztivál fellépője, aki örömét fejezte ki, hogy a neves fellépők között a saját zenekara is helyet kapott.

A rendezvény minden programja ingyenes, de néhány regisztrációhoz kötött. A teljes programleírás itt érhető el.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. tegnap 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.