A siófoki sajtótájékoztatón Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a közös gondolkodás 1 évvel ezelőtt kezdődött. A cél az volt, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely elősegíti a térség munkavállalóinak megtartó erejét, annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátásban végzettek a pályán maradjanak.
Az elitképzésbe az adott területen szakmával és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkezőket várják. Siófokon szakácsoknak, Keszthelyen cukrászoknak, Veszprémben pedig a vendégtérben és értékesítésben dolgozóknak kínálnak modern tudásanyagot - tette hozzá a kancellár.
A programban a Veszprémi Szakképzési Centrum 35 órás képzést hirdet HoReCa (hotel-restaurant-catering) Service Master néven, ahol a résztvevők elsajátítják szakmájuk magasabb szintű, újító ismereteit, megismerik a legfrissebb trendeket, technikákat, a balatoni régióból származó alapanyagok sokszínű, innovatív felhasználási lehetőségeit. Veszprémben olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek oktatnak majd, mint Rédli Ádám a Four Seasons Hotel Budapest bártendere. Az együttműködő partnerek között találjuk a Csalló Pálinkamanufaktúrát, a Larus Cafét, az Égszínkék Bárt, Zsandár Tamást és a Laposa Birtokot - tájékoztatott Pap Máté.
Az átalakuló szakképzés egyre több fiatal érdeklődését kelti fel, a szakmák mind népszerűbbek, és ha a diákok azt látják, hogy a fejlődés lehetősége az iskola elvégzése után is adott, az további lendületet ad – mondta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a Balatoni Gasztroakadémia létrehozása kapcsán. Magyar Zita szerint a szakképzést egyre inkább jellemző innovatív gondolkodásnak is jó példája a három centrum együttműködése, sőt a képzési program a balatoni vállalkozások számára is kedvező megoldást kínál azáltal, hogy a munkatársaikat korszerű tudásanyaggal vértezi fel.
– A balatoni turizmus és vendéglátás szintet lépett, de további lépcsőfokokon kell még felfelé haladnunk, és ehhez jó szakemberekre van szükségünk – mondta Csapody Balázs, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke, aki szerint a térség turizmusa számára a munkaerő kérdése az egyik legjelentősebb tényező. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő balatoni szakember sokat vár az új képzési programtól, ami vonzó perspektívát és a fejlődés lehetőségét kínálja.