2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Megalakult a Balatoni Gasztroakadémia

Három „tóparti” szakképzési centrum összefogásával megalakult a Balatoni Gasztroakadémia. A Veszprémi Szakképzési Centrum, a Siófoki Szakképzési Centrum és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum által megálmodott program küldetése a balatoni turisztikai és vendéglátó szakemberek már meglévő tudásának bővítése annak érdekében, hogy a régió turizmusa és gasztronómiája tovább erősödjön.

A siófoki sajtótájékoztatón Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a közös gondolkodás 1 évvel ezelőtt kezdődött. A cél az volt, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely elősegíti a térség munkavállalóinak megtartó erejét, annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátásban végzettek a pályán maradjanak.

Az elitképzésbe az adott területen szakmával és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkezőket várják. Siófokon szakácsoknak, Keszthelyen cukrászoknak, Veszprémben pedig a vendégtérben és értékesítésben dolgozóknak kínálnak modern tudásanyagot - tette hozzá a kancellár.

Fotó: VSZCFotó: VSZC

A programban a Veszprémi Szakképzési Centrum 35 órás képzést hirdet HoReCa (hotel-restaurant-catering) Service Master néven, ahol a résztvevők elsajátítják szakmájuk magasabb szintű, újító ismereteit, megismerik a legfrissebb trendeket, technikákat, a balatoni régióból származó alapanyagok sokszínű, innovatív felhasználási lehetőségeit. Veszprémben olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek oktatnak majd, mint Rédli Ádám a Four Seasons Hotel Budapest bártendere. Az együttműködő partnerek között találjuk a Csalló Pálinkamanufaktúrát, a Larus Cafét, az Égszínkék Bárt, Zsandár Tamást és a Laposa Birtokot - tájékoztatott Pap Máté.

Az átalakuló szakképzés egyre több fiatal érdeklődését kelti fel, a szakmák mind népszerűbbek, és ha a diákok azt látják, hogy a fejlődés lehetősége az iskola elvégzése után is adott, az további lendületet ad – mondta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a Balatoni Gasztroakadémia létrehozása kapcsán. Magyar Zita szerint a szakképzést egyre inkább jellemző innovatív gondolkodásnak is jó példája a három centrum együttműködése, sőt a képzési program a balatoni vállalkozások számára is kedvező megoldást kínál azáltal, hogy a munkatársaikat korszerű tudásanyaggal vértezi fel.

– A balatoni turizmus és vendéglátás szintet lépett, de további lépcsőfokokon kell még felfelé haladnunk, és ehhez jó szakemberekre van szükségünk – mondta Csapody Balázs, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke, aki szerint a térség turizmusa számára a munkaerő kérdése az egyik legjelentősebb tényező. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő balatoni szakember sokat vár az új képzési programtól, ami vonzó perspektívát és a fejlődés lehetőségét kínálja.

vehir.hu

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás a 21. században – új kihívások, régi reflexek címmel ültek össze a téma szakértői csütörtökön, a Pannon Egyetemen B épületének konferencia termében.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.