2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Megalakult a Balatoni Gasztroakadémia

Három „tóparti” szakképzési centrum összefogásával megalakult a Balatoni Gasztroakadémia. A Veszprémi Szakképzési Centrum, a Siófoki Szakképzési Centrum és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum által megálmodott program küldetése a balatoni turisztikai és vendéglátó szakemberek már meglévő tudásának bővítése annak érdekében, hogy a régió turizmusa és gasztronómiája tovább erősödjön.

A siófoki sajtótájékoztatón Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a közös gondolkodás 1 évvel ezelőtt kezdődött. A cél az volt, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely elősegíti a térség munkavállalóinak megtartó erejét, annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátásban végzettek a pályán maradjanak.

Az elitképzésbe az adott területen szakmával és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkezőket várják. Siófokon szakácsoknak, Keszthelyen cukrászoknak, Veszprémben pedig a vendégtérben és értékesítésben dolgozóknak kínálnak modern tudásanyagot - tette hozzá a kancellár.

Fotó: VSZCFotó: VSZC

A programban a Veszprémi Szakképzési Centrum 35 órás képzést hirdet HoReCa (hotel-restaurant-catering) Service Master néven, ahol a résztvevők elsajátítják szakmájuk magasabb szintű, újító ismereteit, megismerik a legfrissebb trendeket, technikákat, a balatoni régióból származó alapanyagok sokszínű, innovatív felhasználási lehetőségeit. Veszprémben olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek oktatnak majd, mint Rédli Ádám a Four Seasons Hotel Budapest bártendere. Az együttműködő partnerek között találjuk a Csalló Pálinkamanufaktúrát, a Larus Cafét, az Égszínkék Bárt, Zsandár Tamást és a Laposa Birtokot - tájékoztatott Pap Máté.

Az átalakuló szakképzés egyre több fiatal érdeklődését kelti fel, a szakmák mind népszerűbbek, és ha a diákok azt látják, hogy a fejlődés lehetősége az iskola elvégzése után is adott, az további lendületet ad – mondta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a Balatoni Gasztroakadémia létrehozása kapcsán. Magyar Zita szerint a szakképzést egyre inkább jellemző innovatív gondolkodásnak is jó példája a három centrum együttműködése, sőt a képzési program a balatoni vállalkozások számára is kedvező megoldást kínál azáltal, hogy a munkatársaikat korszerű tudásanyaggal vértezi fel.

– A balatoni turizmus és vendéglátás szintet lépett, de további lépcsőfokokon kell még felfelé haladnunk, és ehhez jó szakemberekre van szükségünk – mondta Csapody Balázs, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke, aki szerint a térség turizmusa számára a munkaerő kérdése az egyik legjelentősebb tényező. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő balatoni szakember sokat vár az új képzési programtól, ami vonzó perspektívát és a fejlődés lehetőségét kínálja.

vehir.hu

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?