Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Az egész világon egyedülálló mikroreaktor-rendszert adtak át az egyetemen

2022. február 15. 4:00
A fejlesztésnek köszönhetően lehetőség nyílik új termékek előállításának kidolgozására kislaboratóriumi körülmények között, amely így felgyorsítja a vegyipari kutatásokat és fejlesztéseket.

Az új mikroreaktor-rendszer a Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékének már meglévő kutató-fejlesztő laboratóriumában kapott helyet, ezt egy 466,25 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatás tette lehetővé.

A hétfői átadón dr. Gelencsér András, az intézmény rektora elmondta, a MOL és az egyetem jogelődjének kapcsolata immár hetven éves múltra tekint vissza: az aranydiplomások közül sokan például a cégnél vagy annak egy-egy leányvállalatánál töltötték szakmai pályafutásuk egy részét. Ha azoknak az értékeknek csak töredékét megkapná az egyetem, amit ezek az emberek a cégnél létrehoztak, pályázatokra nem is lenne szükség. „Ez nem járható út, nekünk a dicsőség és a büszkeség marad elsősorban. Azonban épp ezek a kapcsolatok, az ipari szereplőkkel közös kutatás-fejlesztési projektek, az egyetem hagyományai tették lehetővé azt, hogy sikeresen pályáztunk és egy mikroreaktor-rendszerrel bővülhetett a laboratórium.”

A rektor hozzátette, a fejlesztés nemcsak az egyetem értékét növeli, de a berendezés segítségével a mérnök hallgatók a nagy olajipari folyamatok lényegét és működését is elsajátíthatják, így naprakész, piacképes tudáshoz jutnak.

Prof. Hancsók Jenő, az MTA doktora, a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék tanára, a projekt szakmai vezetője szerint a Pannon Egyetem és jogelődjein több évtizede folyik kutató-fejlesztő tevékenység szénhidrogénipari és egyéb vegyipari katalitikus eljárások oktatására, ez a tevékenység pedig a magyar felsőoktatás és az ipari kutatás-fejlesztés unikális részét képezi.

Mivel a vegyipari termékek döntő többségét, több mint 95%-át kémiai átalakító, szerkezetmódosító eljárásokon keresztül, reaktoron belül állítják elő, nagyon fontos lépés, hogy a rendszer segítségével az egyetemi laboratóriumban is elérhetővé válik új termékek és előállítási eljárásuk kislaboratóriumi körülmények közötti kidolgozása, környezetbarát motorhajtóanyagok kifejlesztése. Ezt a rendszeren belül négy reaktor teszi lehetővé (amelyek között akad olyan, amelybe már néhány száz milligramm katalizátor betölthető, tehát nagyon kis méretben is végezhetők kísérletek), ezek végzik tulajdonképpen a betöltött alapanyagok (pl. hulladék) átalakítását, a kész termékminta a stabilizálás után pedig tovább analizálható. Hancsók Jenő elmondta, a kevésbé bonyolult kísérleteket önállóan, akár éjszaka is képes lefolytatni a reaktor, bármiféle probléma esetében pedig a rendszer azonnal leállítja magát.

Bár hasonló berendezések már működnek, ebben a formájában a világon is egyedülállónak számít a fejlesztés, melyhez a műszaki és technológiai adatokat a Pannon Egyetem kutatói szolgáltatták, míg a kivitelezésért a berlini székhelyű ILS Gmbh felelt. A mikroreaktor-rendszer révén a vegyipari kutatások és fejlesztések felgyorsíthatók, tudományos és gazdasági jelentőségük tovább növelhető, ami a fenntartható fejlődést és a körkörös gazdaságot is támogatja.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.