Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az egész világon egyedülálló mikroreaktor-rendszert adtak át az egyetemen

2022. február 15. 4:00
A fejlesztésnek köszönhetően lehetőség nyílik új termékek előállításának kidolgozására kislaboratóriumi körülmények között, amely így felgyorsítja a vegyipari kutatásokat és fejlesztéseket.

Az új mikroreaktor-rendszer a Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékének már meglévő kutató-fejlesztő laboratóriumában kapott helyet, ezt egy 466,25 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatás tette lehetővé.

A hétfői átadón dr. Gelencsér András, az intézmény rektora elmondta, a MOL és az egyetem jogelődjének kapcsolata immár hetven éves múltra tekint vissza: az aranydiplomások közül sokan például a cégnél vagy annak egy-egy leányvállalatánál töltötték szakmai pályafutásuk egy részét. Ha azoknak az értékeknek csak töredékét megkapná az egyetem, amit ezek az emberek a cégnél létrehoztak, pályázatokra nem is lenne szükség. „Ez nem járható út, nekünk a dicsőség és a büszkeség marad elsősorban. Azonban épp ezek a kapcsolatok, az ipari szereplőkkel közös kutatás-fejlesztési projektek, az egyetem hagyományai tették lehetővé azt, hogy sikeresen pályáztunk és egy mikroreaktor-rendszerrel bővülhetett a laboratórium.”

A rektor hozzátette, a fejlesztés nemcsak az egyetem értékét növeli, de a berendezés segítségével a mérnök hallgatók a nagy olajipari folyamatok lényegét és működését is elsajátíthatják, így naprakész, piacképes tudáshoz jutnak.

Prof. Hancsók Jenő, az MTA doktora, a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék tanára, a projekt szakmai vezetője szerint a Pannon Egyetem és jogelődjein több évtizede folyik kutató-fejlesztő tevékenység szénhidrogénipari és egyéb vegyipari katalitikus eljárások oktatására, ez a tevékenység pedig a magyar felsőoktatás és az ipari kutatás-fejlesztés unikális részét képezi.

Mivel a vegyipari termékek döntő többségét, több mint 95%-át kémiai átalakító, szerkezetmódosító eljárásokon keresztül, reaktoron belül állítják elő, nagyon fontos lépés, hogy a rendszer segítségével az egyetemi laboratóriumban is elérhetővé válik új termékek és előállítási eljárásuk kislaboratóriumi körülmények közötti kidolgozása, környezetbarát motorhajtóanyagok kifejlesztése. Ezt a rendszeren belül négy reaktor teszi lehetővé (amelyek között akad olyan, amelybe már néhány száz milligramm katalizátor betölthető, tehát nagyon kis méretben is végezhetők kísérletek), ezek végzik tulajdonképpen a betöltött alapanyagok (pl. hulladék) átalakítását, a kész termékminta a stabilizálás után pedig tovább analizálható. Hancsók Jenő elmondta, a kevésbé bonyolult kísérleteket önállóan, akár éjszaka is képes lefolytatni a reaktor, bármiféle probléma esetében pedig a rendszer azonnal leállítja magát.

Bár hasonló berendezések már működnek, ebben a formájában a világon is egyedülállónak számít a fejlesztés, melyhez a műszaki és technológiai adatokat a Pannon Egyetem kutatói szolgáltatták, míg a kivitelezésért a berlini székhelyű ILS Gmbh felelt. A mikroreaktor-rendszer révén a vegyipari kutatások és fejlesztések felgyorsíthatók, tudományos és gazdasági jelentőségük tovább növelhető, ami a fenntartható fejlődést és a körkörös gazdaságot is támogatja.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.