Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bayer Zsolt: helló világ, a magyarok még itt vannak!

2022. február 16. 12:06
Európa ma nem London, Párizs vagy Berlin, hanem Varsó, Budapest, Prága, Zágráb és a Baltikum – mondta Bayer Zsolt a Herenden tartott kedd esti előadásán.

Bayer Zsolt publicista kicsivel több, mint egy órás történelemóra keretében foglalta össze, szerinte mi vezetett ahhoz az őrült világhoz, amiben élünk. A fideszes Ovádi Péter parlamenti képviselővel tartott kedd esti előadás ugyan már a kampány jegyében zajlott, Bayer mégsem Márki-Zayra és Gyurcsányra, se nem a kormányra hegyezte ki mondandóját, inkább keretet és kontextust, na meg fogódzkodót próbált nyújtani, hisz mint mondta, ha megértjük a világot, ami körülvesz minket, az az első lépés ahhoz, hogy tudjuk, mit kell cselekednünk, amikor szavazunk.

Az Apicius Étteremben tartott teltházas előadáson Bayer leginkább az identitásról, és annak lebontásáról elmélkedett. Az embernek nyilván sokféle identitása van-mondja- és számos választ lehet rá adni, de szerinte a kiinduló pont az, és abban megegyezhetünk, hogy a vallási, a nemzeti és nemi identitás mindenkinél megjelenik. Úgy látja, ha a középkortól nézzük a nyugati társadalmakat, a háromból kettő már helyet cserélt egymással a fontossági sorrendben, és már csak a nemi identitás van hátra, amit még nem bontottak le a különböző társadalmi berendezkedések.

Bayer részletesen beszélt arról, hogy az ember három fő identitásának legfontosabbja, a vallás lebontása a 17. században hogyan kezdődött a felvilágosodással és liberalizmussal (amely eredetileg kifejezetten nacionalista filozófia volt) majd rátért arra, hogy a második világháború után a nyugat és az USA nagy és visszavonhatatlan győzelmével egyeduralmat kapott az a globális tőkés világgazdaság, amely sosem látott jólétet teremtett a nyugatiaknak. Ez egy idő után, az 1950-es évektől kezdve elkezdte kinőni a nemzeti kereteket, és sikeresen háttérbe szorította a nemzeti identitást számos nagymúltú nyugati országban. „A mai Németország mára idegen hely lett, mivé lett az a nemzet, ami egykor volt?”

Bayer szerint több évszázados folyamatok és történelmi szükségszerűségek vezettek addig az állapothoz, hogy a nyugati kultúra embere elvesztette vallási és nemzeti identitását, a harmadik elvétele pedig most zajlik: „elmebaj, hogy nincs többé férfi és nincs többé nő, megcserélődnek a szerepek, és a genderszakokon kreténségeket beszélnek egyetemi tanárok. Van, aki szerint 72 féle nemi identitás létezik, miközben Joe Biden egy magát kutyának képzelő, LMBTQ-tagot nevez ki az Atomenergetikai Hivatal helyettes titkárának.” Nem látja, erre miért van szükség, és miért kell ennek bekövetkeznie, de ahogy Madách is írta Az Ember Tragédiájában, ha egy társadalom elég ideig él (egyesek szerint 100 évig), csak idő kérdése, hogy széthullik.

Felidézte, a Fidesz megalapításakor nem gondoltak volna arra, és nem is szólt róla senki, hogy 34 évvel később ide jut a világ, és mi lesz a teendő az abnormalitással szemben, ám úgy látja, Orbán Viktor szavaival élve, a baloldal sosem tudja tönktetenni az országot annyira, hogy ne tudnák újjáépíteni. Némi aggodalma azonban mégiscsak van Bayernek, hisz szerinte a szemünk előtt hullik szét a nyugati világ, és félő, ha a magyar ellenzéki összefogás jut hatalomra, beköltözik közénk az abnormalitás, ugyanez vár ránk, és nem lesz mit felépíteni. „Gyurcsány feketén-fehéren megmondta, hogy vágyálmuk az Európai Egyesült Államok létrehozása, hogy haladjuk meg az idejétmúlt nemzetállami keretet.”

A számos ok miatt kialakuló migráció az identitás elvéltelével párhuzamosan zajlik, ami azért veszélyes, mert a kiüresedett Európába egy vallásilag bigott, nemi és nemzeti identitásában erős embertömeg készül (egyesek szerint 800 millió). „Ha ezt a embertömeget ráeresztik arra a társadalomra, akik elvesztettek már kettőt, vajon ki fog integrálni kit?”-tette fel a kérdést Bayer, majd rátért arra: a magyaroknak rengeteg baja van az önképükkel, depressziósak és kishitűek, amit szisztematikusan tovább is adnak a következő nemzedékeknek, ám jó lenne belátni, hogy nem siratni kell magunkat, hanem a történelmi viszontagságok ellenére kiállni, hogy „helló világ, mindent megtettetek, hogy elpusztítsatok minket, de még itt vagyunk, szevasztok!”

Bayer szerint ma eljutottunk odáig, hogy nem London, Párizs és Berlin, hanem hanem Varsó, Budapest, Prága, Zágráb és a Baltikum jelenti Európát, ami öröm és felelősség is egyben. Mi egy ezeréves nemzetnek vagyunk a tagjai. Nekünk még jelent valamit a múlt és a hagyomány, és „ez a minimum, hogy ezt továbbadjuk unokáinknak, hisz a jelenlegi életünktről, a hazánkról van szó.”

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.