Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három lépcsőben újul meg a nemesvámosi közösségi ház

2022. február 17. 4:00
Három különálló pályázatot is benyújtottak Nemesvámoson a közösségi ház megújítására: az épület kívülről már meg is szépült.

A 2018-ban meghirdetett és 2019-ben megnyitott Magyar Falu Program két és fél éve alatt számos eredményt mutathat fel, idén ezermilliárd forint forrás hasznosul vidéken – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Gyopáros Alpár, a programért felelős kormánybiztos nemesvámosi sajtótájékoztatóján szerdán. A program sokféle lehetőséget biztosít: a falusi csokról szóló rendelet június 30-ig van hatályban, a kormány azonban tervezi a meghosszabbítását és kibővítését; 3000 kilométernyi mellékút-szakasz újult meg szerte az országban, ami az idén további ezerötszáz kilométerrel bővül; zajlik a falvakban, kistelepüléseken működő kisvállalkozásokat támogató program; és lezárult a falusi kisboltok nyitását és fejlesztését támogató program, aminek révén több mint ezerötszáz településen nyílt vagy újult meg kereskedelmi egység. A települések, egyházak, civil szervezetek részére nyitott pályázati program sokféle cél megvalósulását támogatja a felmerülő igények mentén.

Ovádi Péter, Gyopáros Alpár, Sövényházi BalázsOvádi Péter, Gyopáros Alpár, Sövényházi Balázs

Nemesvámos tíz nyertes pályázat révén közel kétszázmillió forint támogatást hívott le a Magyar Falu Programban – összegezte Ovádi Péter parlamenti képviselő. Hozzátette: a közösségi ház lépésről lépésre újul meg, így az elérhetetlennek tűnő célok is megvalósulhatnak a program révén.

Az épület felújításának részleteiről Sövényházi Balázs számolt be. A polgármester méltatta a kormány azon hozzáállását, hogy az építőipari árak emelkedésével párhuzamosan a Magyar Falu Programban rendelkezésre álló keretet is növelték. A közösségi ház külső felújítására 11 millió forintot nyertek el – ebből helyi vállalkozók közreműködésével kicserélték a nyílászárókat, a helyi védettségű épületet az 1938-as állapotára állították helyre. A belső átalakításra 25 millió forintot nyertek, ennek a kivitelezése jelenleg is zajlik. A tető felújítására is beadták a pályázatot: a lehetséges legnagyobb összeget, 35 millió forintot igényeltek, amihez valószínűleg az önkormányzatnak saját forrásokat is hozzá kell tenni, nem lesz elég ugyanis a héjazat cseréje, a rossz állapotban lévő tartószerkezet is komplett megújításra szorul. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Ovádi Péter teljesítette a Sevilla-maratont Ovádi Péter Ovádi Péter teljesítette a Sevilla-maratont A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter hatalmas egyéni csúccsal, 3:26:20-as időeredménnyel teljesítette a Sevilla-maratont vasárnap. 2024. február 19. 11:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.