Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C

Petőcz András volt a februári Olvasólámpa vendége

2022. február 22. 4:00
Különleges hangulatban telt az idei év második Olvasólámpája a Dubniczay-palotában, ahol a Géczi János által vezetett est vendége Petőcz András, József Attila-díjas író volt.

Elsőként a házigazda, Kilián László köszöntötte az érdeklődő közönséget, majd átadta az irányítás jogát a szintén József Attila-díjas író Géczi Jánosnak, aki azzal az ígérettel indított, hogy sok érdekességet és izgalmas történetet fog elmondatni Petőcz Andrással. Ígéretének eleget tett, annak ellenére, hogy az Olvasólámpa nem kimondottan a beszélgetésről, a történetmesélésről szól, hiszen a fókusz az irodalmi műveken, s azok felolvasásán van. Mégis számos izgalmas esemény felbukkant az író életéből, s azokat – ahogy műveit is – szórakoztató módon mesélte el, illetve adta elő Petőcz.

Petőcz az úgynevezett arctalan nemzedék meghatározó alakja. Költészetére hatott – többek között – Kassák Lajos, Tandori Dezső, Orbán Ottó. Szó esett gazdag és szerteágazó munkásságáról, a vizuális és az akusztikus költészetről, a képversről, melynek egyik megújítója.

Petőcz Andrást nem csupán íróként tartja számon a szakma: Az alfától az omegáig című kiállítása Budapesten a Műcsarnokban megtekinthető. Írói munkássága mellett tehát a képzőművész vonal is megjelenik, a szóban forgó válogatás negyvenévnyi termést mutat be.

A veszprémi közönségnek a pesti kiállításból hozott ízelítőt, így az irodalom mellett műalkotásai is a közönség elé tárultak.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.