Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petőcz András volt a februári Olvasólámpa vendége

2022. február 22. 4:00
Különleges hangulatban telt az idei év második Olvasólámpája a Dubniczay-palotában, ahol a Géczi János által vezetett est vendége Petőcz András, József Attila-díjas író volt.

Elsőként a házigazda, Kilián László köszöntötte az érdeklődő közönséget, majd átadta az irányítás jogát a szintén József Attila-díjas író Géczi Jánosnak, aki azzal az ígérettel indított, hogy sok érdekességet és izgalmas történetet fog elmondatni Petőcz Andrással. Ígéretének eleget tett, annak ellenére, hogy az Olvasólámpa nem kimondottan a beszélgetésről, a történetmesélésről szól, hiszen a fókusz az irodalmi műveken, s azok felolvasásán van. Mégis számos izgalmas esemény felbukkant az író életéből, s azokat – ahogy műveit is – szórakoztató módon mesélte el, illetve adta elő Petőcz.

Petőcz az úgynevezett arctalan nemzedék meghatározó alakja. Költészetére hatott – többek között – Kassák Lajos, Tandori Dezső, Orbán Ottó. Szó esett gazdag és szerteágazó munkásságáról, a vizuális és az akusztikus költészetről, a képversről, melynek egyik megújítója.

Petőcz Andrást nem csupán íróként tartja számon a szakma: Az alfától az omegáig című kiállítása Budapesten a Műcsarnokban megtekinthető. Írói munkássága mellett tehát a képzőművész vonal is megjelenik, a szóban forgó válogatás negyvenévnyi termést mutat be.

A veszprémi közönségnek a pesti kiállításból hozott ízelítőt, így az irodalom mellett műalkotásai is a közönség elé tárultak.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. tegnap 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. 2024. április 19. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.