2023. március 30.
//
Zalán névnap

Petőcz András volt a februári Olvasólámpa vendége

Különleges hangulatban telt az idei év második Olvasólámpája a Dubniczay-palotában, ahol a Géczi János által vezetett est vendége Petőcz András, József Attila-díjas író volt.

Elsőként a házigazda, Kilián László köszöntötte az érdeklődő közönséget, majd átadta az irányítás jogát a szintén József Attila-díjas író Géczi Jánosnak, aki azzal az ígérettel indított, hogy sok érdekességet és izgalmas történetet fog elmondatni Petőcz Andrással. Ígéretének eleget tett, annak ellenére, hogy az Olvasólámpa nem kimondottan a beszélgetésről, a történetmesélésről szól, hiszen a fókusz az irodalmi műveken, s azok felolvasásán van. Mégis számos izgalmas esemény felbukkant az író életéből, s azokat – ahogy műveit is – szórakoztató módon mesélte el, illetve adta elő Petőcz.

Petőcz az úgynevezett arctalan nemzedék meghatározó alakja. Költészetére hatott – többek között – Kassák Lajos, Tandori Dezső, Orbán Ottó. Szó esett gazdag és szerteágazó munkásságáról, a vizuális és az akusztikus költészetről, a képversről, melynek egyik megújítója.

Petőcz Andrást nem csupán íróként tartja számon a szakma: Az alfától az omegáig című kiállítása Budapesten a Műcsarnokban megtekinthető. Írói munkássága mellett tehát a képzőművész vonal is megjelenik, a szóban forgó válogatás negyvenévnyi termést mutat be.

A veszprémi közönségnek a pesti kiállításból hozott ízelítőt, így az irodalom mellett műalkotásai is a közönség elé tárultak.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.