2022. június 27.
//
László névnap

Képnapos nyitott színházi konferenciát szervez a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara pénteken és szombaton a felsőkampuszon várja az érdeklődőket. Az ötletgazda és főszervező Kovács Gáborjánt kérdeztük a részletekről.

A SZITU NAPOK elnevezésű színházi konferencia hagyományteremtő szándékkal indul, a színháztudományi MA, a dráma- és színházismeret tanári szakok, valamint a Kovács Gáborján által vezetett Bábstúdió közös szervezésében. A programok olyan közösségi élményt ígérnek, ahol zenés és mozgásos tréningekkel, szakmai beszélgetésekkel, és színházi előadásokkal vinnék közelebb a színházat és annak peremterületeit az érdeklődőkhöz.

Kovács Gáborján a szervezés előzményeiről úgy fogalmazott: „Régi tervem egy olyan közösség összekovácsoló esemény, ahol a tanárok és a diákok közelebb kerülhetnek egymáshoz, ahol közös témákkal foglalkozhatnak a tanórán kívül. A konferencia nem csupán a hallgatókat invitálja, minden színházkedvelőt szeretettel várunk. A járvány nem segített az ilyen jellegű találkozások megszervezésében, most végre előállhatunk kedvenc témáinkkal, amelyekre a tanórán nincs idő. Minden előadás után egyfajta feloldásként diskurzusra is időt hagyunk.

Régen az egyetem sajátja volt, hogy az órai találkozásokon túl olyan programokkal színesítették a hallgatói életet, ami azt az érzést erősítette, hogy zajlik az egyetemi élet. Ahol a tanárok és a diákok is megmutathatták azokat a képességeiket, amelyek az órán nem feltétlenül nyerhettek teret. Most már nem csak beszélünk minderről, hanem meg is valósítjuk.

Kép: Lovas BertalanKép: Lovas Bertalan

A pénteken kettő órakor kezdődő színházi konferencia első előadója Balatoni Mónika, aki 2050-be repíti az érdeklődőket, ugyanis a színházak jövőjéről fog beszélni, rendkívül izgalmas előadásnak ígérkezik. De szó lesz a drámairodalom helyzetéről is, Nagy András „Dráma van”, töprengés a kortárs magyar drámairodalom helyzetéről címmel osztja meg gondolatait, tapasztalatait. A Pannon Színitanoda egyetemi csoportja a szombati nap zárásaként műsorra tűzi Szabó Borbála, Nincsenapám, seanyám című drámáját. Jómagam a középkori ír énekmondók művészetéről beszélek, de számos egyéb színes programpont lesz.

Reményeim szerint a hétvégi rendezvény sikeres főpróbája lehet a további színházi találkozóknak, és a régi szakestek hangulatát tudjuk előidézni.”

A rendezvény megvalósulását a Veszprém - Balaton 2023 teszi lehetővé,
a PASZTA (Pannon Színitanoda) közreműködésével.

Szabó Eszter

További cikkek

Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Az NKFIH és az Express Innovation Agency által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2022 júniusában zárul. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar speciális ösztöndíjas hallgatói csapatai számára a program zárásaként 2022. június 20-án Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását mutatták be a szakmai zsűri előtt.
Kiderült, mennyire is lesz zöld a Zöld város
Kiderült, mennyire is lesz zöld a Zöld város
Újabb helyszínbejárással folytatódott az önkormányzat és az Európa Kulturális Fővárosa program által meghirdetett sorozat, amelyen civileknek személyesen a városvezetők, valamint tervezők és kivitelezők mutatják be Veszprém legnagyobb, jelenleg is zajló beruházásait. Kedden a Zöld város program került terítékre. A Szent Miklós-szeget, az Erzsébet-ligetet és az egyetem alsó kampuszát is magába foglaló fejlesztés bejárásán az is kiderült, hány fa marad meg a beruházást követően.
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Komáromi Sándor, a Paszta vezetője, a Pannon Egyetem oktatója megkeresésünkre számos újdonságról számolt be, melyek a drámapedagógiai képzésen kívül más területeket is érintenek.
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!
Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!
Képzelj el egy világot, amelyben értelmes, felnőtt beszélgetéseket folytatunk le személyeskedő fröcsögés helyett, még akkor is, ha történetesen homlokegyenest más nézetet vallunk. Utópia? Ha szerinted sem csak az lehet, akkor ott a helyed a My City Talks rendezvényén!