2022. december 8.
//
Mária névnap

Egykori rektora előtt tiszteleg az egyetem

A környezetmérnöki képzésben elérhetetlen érdemeket szerzett volt intézményvezetője, dr. Rédey Ákos előtt tisztelegve avattak emléktáblát és termet a Pannon Egyetemen pénteken.

Korán ment el, pedig dinamikájára, gyors gondolkodására, ötleteire ma is szükség lenne. Prof. Dr. habil. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem korábbi rektora 2021 márciusában hunyt el, a róla elnevezett terem, illetve emléktáblája azonban örökre emlékeztetni fog bennünket, milyen sokat köszönhet neki az egyetem.

Dr. Gelencsér András, az intézmény jelenlegi rektora ünnepi beszédében idézte fel Rédey Ákos pályája legfontosabb állomásait és kiemelkedő eredményeit. A legnagyobb reformok idején, a 70-es években indult a pályafutása, s hamar beírta magát az egyetem történelemkönyvébe: nevéhez fűződik az országban akkor még egyedülállónak számító környezetvédelmi szakmérnök képzés elindítása, majd 1993-ban a nemzetközileg elismert környezetmérnöki szak és a Környezetmérnöki Intézet megalapítása. Egy olyan időszakban fordult a figyelme a környezet felé, amikor ez még egyáltalán nem volt annyira előtérben, mint ma, s ez aztán egész életében motivációt adott neki – fogalmazott a rektor.

Élete során több mint 550 publikációt adott közre, a tudományterületnek nemcsak idehaza, de Európában is úttörőjévé vált. Ma a környezetmérnöki képzés a Pannon Egyetem egyik fő erőssége, akkoriban azonban egyáltalán nem léteztek könyvek, tananyagok, ami alapján a hallgatókat oktatni lehetett volna, úgy, hogy az közérthető is legyen a területtel még csak ismerkedő fiatalnak is. Ez hatalmas vállalás, amit nagyon kevés tudós vállal. Állhatatosságának köszönhetően a környezetmérnöki szak indulása után pár évvel már az egyetem legnépszerűbb képzésévé vált, s bár ma már ez nem így van, Rédey Ákosnak a közelmúlt és a jelen eredményeiben, tudományos kutatásaiban is elvitathatatlan szerepe volt: élete utolsó percéig szaktudásával segítette kollégáit és doktorandusz hallgatóit.

Közben előbb intézetvezetőként, majd rektorhelyettesként, végül rektorként szervezte az egyetemi életet, ami miatt még inkább büszkék lehetünk rá. Ráadásul egy olyan időszakban vállalta az akadémiai pálya végigvitelét, s szerezte meg az MTA doktora címet, amikor az alkalmazott tudományok, a mérnökök körében ez nem volt olyan megszokott.

Dr. Kristóf János professor emeritus szerint Rédey Ákos nemcsak tudósként, de magánemberként is kitűnőre vizsgázott. Ő még 1968-ban, a Kiskörösi Tüzérezredben ismerte meg, s bár nem gondolta, életre szóló barátság fűződött közöttük. Gyakran párhuzamosan futott az életük, mindketten úgy döntöttek, hogy a veszprémi egyetemen maradnak annak elvégzése után is, s így szemtől szemben tapasztalhatta hihetetlen munkabírását, elköteleződését, amelynek köszönhetően az egyetem legvirágzóbb időszakát élte. Bár ma már nincs köztünk, kutatási témáit a fiatalok viszik tovább, s amíg az emléke él, ő is velünk van – zárta gondolatait.

Az ünnepi beszédek után Porga Gyula polgármester, Gelencsér András és Rédeyné Zsuzsanna avatták fel az emléktáblát.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Ha hó nincs, motoron érkezik a Mikulás
Ha hó nincs, motoron érkezik a Mikulás
Gyerekek számára tette szebbé Mikulás napját a Veszprémi Motoros Egyesület.
Nagy aktivitás mellett zajlik az állatvédelmi témahét
Nagy aktivitás mellett zajlik az állatvédelmi témahét
December 5-9 között zajlik országosan az állatvédelmi témahét, amit Ovádi Péter, a területért felelős kormánybiztos hirdetett meg, célja pedig, hogy az iskolák tematikus tanórák és foglalkozások keretében ráirányítsák a figyelmet az állatvédelemre és a tudatos állattartásra. Veszprémben és a térségben is több intézmény kapcsolódott a felhíváshoz, szerda reggel a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában is több ilyen, a helyi adottságokra rászabott program indult el.
Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot
Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot
A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök.
Meglepő helyeken tűnt fel a Mikulás ma Veszprémben
Meglepő helyeken tűnt fel a Mikulás ma Veszprémben
Szánkó helyett buszon, de még kukásautón is utazott a Mikulás Veszprémben december 6-án.