Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyáry Krisztián paprikáskrumpli mellett mesélt a Holtszezon közönségének

2022. március 1. 4:00
A Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál pénteki nyitó napján Nyáry Krisztián író vendégeskedett, méghozzá a Fricskában.

A hely teljesen megtelt, a fél nyolcas kezdés ideálisnak bizonyult a zökkenőmentes indításhoz. A szóban forgó programsorozat a Kortársak vacsorára elnevezést kapta, és az eredeti elképzelés az volt, hogy a meghívott író miközben a moderátor kérdéseire válaszol, megfőzi a közönségnek az általa választott kedvenc ételét.

Nyáry Krisztián úgy döntött, maradna inkább csak a beszélgetésnél, így a Fricska csapata mindeközben elkészítette Nyáry kérésére a paprikáskrumplit, amit a végén feltálaltak a közönségnek.

Nyáry a moderátor kérésére kis időutazást tett, így elvezette a közönséget az íróvá válás pillanatáig. Egészen a középiskolai tanulmányokig visszament, mesélt a szentesi évekről, a híres Horváth Mihály Gimnáziumról, hogy a színes bohóccipőktől miként kapott kedvet az iskolához. Tanulmányait később Pécsen folytatta, ahol tanársegéd is lett, végül kommunikációs szakemberként dolgozott egészen addig, míg 2012-ben egy fotó közzétételével elindult valami. A kép a síelő Radnóti Miklóst és Gyarmati Fannit ábrázolja.

Ettől a ponttól kezdve barátai és követői érdeklődésének eleget téve újabb és újabb posztokat tett közzé, az egyszavas képaláírások egy mondatosak lettek, a mondatok hamar szaporodtak, s végül könyvekké váltak. Az írók levelezéseiből regényt író Nyáry, a moderátor kérdésére, mint, hogy a levelek megírói számoltak-e azzal, hogy egyszer az utókor feldolgozza azokat úgy felelt, több esetben is beszélhetünk arról, hogy ebben a tudatban írták meg a leveleket így vagy úgy.

Talán a legnagyobb „kulisszatitok”, mely korábbi költőkről szól és Nyáry nevéhez kötnek, az Radnótihoz és Gyarmati Fannihoz fűződik. Bár Nyáry kifejtette, nem az övé a felfedezés, már másutt is publikálták, de az ő neve által lett ismeretes, hogy Radnótinak Fanni mellett más szerelme is volt, noha – az állításokkal ellentétben – erről Fanni is tudott.

Az esten szó esett arról is, hogy Nyárynak sok esetben a kutatás folyamata nagyobb izgalmat okoz, mint maga a mű megírása, pedig számos nehézségbe ütközött már egy-egy könyv anyagának megszerzésében, hiszen a szerzői jog kérdése bonyolult és macerás.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.