2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Nyáry Krisztián paprikáskrumpli mellett mesélt a Holtszezon közönségének

A Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál pénteki nyitó napján Nyáry Krisztián író vendégeskedett, méghozzá a Fricskában.

A hely teljesen megtelt, a fél nyolcas kezdés ideálisnak bizonyult a zökkenőmentes indításhoz. A szóban forgó programsorozat a Kortársak vacsorára elnevezést kapta, és az eredeti elképzelés az volt, hogy a meghívott író miközben a moderátor kérdéseire válaszol, megfőzi a közönségnek az általa választott kedvenc ételét.

Nyáry Krisztián úgy döntött, maradna inkább csak a beszélgetésnél, így a Fricska csapata mindeközben elkészítette Nyáry kérésére a paprikáskrumplit, amit a végén feltálaltak a közönségnek.

Nyáry a moderátor kérésére kis időutazást tett, így elvezette a közönséget az íróvá válás pillanatáig. Egészen a középiskolai tanulmányokig visszament, mesélt a szentesi évekről, a híres Horváth Mihály Gimnáziumról, hogy a színes bohóccipőktől miként kapott kedvet az iskolához. Tanulmányait később Pécsen folytatta, ahol tanársegéd is lett, végül kommunikációs szakemberként dolgozott egészen addig, míg 2012-ben egy fotó közzétételével elindult valami. A kép a síelő Radnóti Miklóst és Gyarmati Fannit ábrázolja.

Ettől a ponttól kezdve barátai és követői érdeklődésének eleget téve újabb és újabb posztokat tett közzé, az egyszavas képaláírások egy mondatosak lettek, a mondatok hamar szaporodtak, s végül könyvekké váltak. Az írók levelezéseiből regényt író Nyáry, a moderátor kérdésére, mint, hogy a levelek megírói számoltak-e azzal, hogy egyszer az utókor feldolgozza azokat úgy felelt, több esetben is beszélhetünk arról, hogy ebben a tudatban írták meg a leveleket így vagy úgy.

Talán a legnagyobb „kulisszatitok”, mely korábbi költőkről szól és Nyáry nevéhez kötnek, az Radnótihoz és Gyarmati Fannihoz fűződik. Bár Nyáry kifejtette, nem az övé a felfedezés, már másutt is publikálták, de az ő neve által lett ismeretes, hogy Radnótinak Fanni mellett más szerelme is volt, noha – az állításokkal ellentétben – erről Fanni is tudott.

Az esten szó esett arról is, hogy Nyárynak sok esetben a kutatás folyamata nagyobb izgalmat okoz, mint maga a mű megírása, pedig számos nehézségbe ütközött már egy-egy könyv anyagának megszerzésében, hiszen a szerzői jog kérdése bonyolult és macerás.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont az eseménynek, a sok felújítás óta pedig ez volt az első rendezvény, mely megvalósulhatott a teremben.
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.