Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket

2022. március 4. 10:27
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen arról döntöttek, hogy szálláshelyeket biztosítanak az Ukrajnából érkező menekültek számára Veszprémben. Porga Gyula polgármester előterjesztésében hangsúlyozta:az önkormányzat minden lehetséges módon segíti azokat, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. Segítik a tárgyi adományok, élelmiszerek gyűjtését és tárolását, létrehoztak egy bankszámlát a pénzbeli felajánlások fogadására (erre az önkormányzat ötmillió forintott fizetett be, a veszprémiek felajánlásaiból pedig további egymillió gyűlt össze néhány nap alatt), és szerveznek egy jótékonysági koncertet is, amelynek bevételeit  hazai humanitárius szervezetek munkájának megsegítésére ajánlják fel.

Porga kiemelte: ahogy a koronavírus megjelenésekor, a veszprémiek ezúttal is példátlan összefogásról és segítőkészsésgről tettek tanúbizonyságot, sokan ajánlanak fel önkéntes munkát vagy adományokat. Őket a polgármester arra kérte, keressék a karitatív szervezeteket, mert azok pontosan és naprakészen tudják, mire van szükség. Hozzátette: a pénzadomány a leghasznosabb, mert azt az éppen aktuálisan felmerülő igények szerint tudják hasznosítani a határon dolgozó szervezetek, akik a tárgyi felajánlásokkal kapcsolatban is tudnak tájékoztatást adni. 

Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)

Veszprémben jelenleg nagyságrendileg ezer ukrán munkavállaló dolgozik, a városunkba érkező menekültek többsége hozzájuk jön, az ő családtagjaik. A város jelenleg 60-100 fő befogadását képes megoldani, biztosítani az egészségügyi ellátásukat, a gyerekek bölcsődei és óvodai felügyeletét. Az iskolai oktatás nehezebb kérdés, mert bár a kárpátaljai magyarok minden gond nélkül integrálhatók a magyar oktatásba, az ukrán anyanyelvű gyerekek számára nem ilyen egyszerű megszervezni, ebben (és sok más területen) a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal működik együtt a város. Azok a veszprémi cégek, amelyek eddig is foglalkoztattak ukrán vendégmunkásokat, jelezték, a most érkező felnőttek számára is tudnak munkalehetőséget biztosítani, ezzel is segítve a megélhetésüket. 

A képviselők döntöttek arról, hogy szálláshelyekkel segítik a városunkba érkező menekülteket. Mivel az önkormányzati bérlakás-állomány telített, így erre a célra elsősorban a jelenleg használaton kívüli lakóingatlanokat jelölik ki. A szükséges szervezési feladatok ellátásával a veszprémi önkormányzati bérlakás-állományt kezelő VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökséget bízták meg. A VESZOL hamarosan kiad egy felhívást is, amiben a lakosságot kérik arra, hogy üresen álló lakásaikat rendelkezésre bocsátva segítsék a menekültek ellátását, ennek részleteit természetesen közzé fogjuk tenni, amint aktuális lesz. 

Ezek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukatEzek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukat

Döntöttek arról is, hogy a V-Busz tavaly év végén lecserélt, használaton kívüli de működőképes állapotú járműveit újra üzembe helyezik, a menekültek szállításában hasznosítják őket. A 42 autóbuszt a kormány által jelzett igények szerint ajánlják fel a Belügyminisztériumnak használatra. Ezzel együtt egy másik, a V-Buszt érintő döntés is született: a Veszprémben elszállásolt háborús menekültek térítésmentesen használhatják majd a helyi tömegközlekedést.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.