Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C

Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket

2022. március 4. 10:27
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen arról döntöttek, hogy szálláshelyeket biztosítanak az Ukrajnából érkező menekültek számára Veszprémben. Porga Gyula polgármester előterjesztésében hangsúlyozta:az önkormányzat minden lehetséges módon segíti azokat, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. Segítik a tárgyi adományok, élelmiszerek gyűjtését és tárolását, létrehoztak egy bankszámlát a pénzbeli felajánlások fogadására (erre az önkormányzat ötmillió forintott fizetett be, a veszprémiek felajánlásaiból pedig további egymillió gyűlt össze néhány nap alatt), és szerveznek egy jótékonysági koncertet is, amelynek bevételeit  hazai humanitárius szervezetek munkájának megsegítésére ajánlják fel.

Porga kiemelte: ahogy a koronavírus megjelenésekor, a veszprémiek ezúttal is példátlan összefogásról és segítőkészsésgről tettek tanúbizonyságot, sokan ajánlanak fel önkéntes munkát vagy adományokat. Őket a polgármester arra kérte, keressék a karitatív szervezeteket, mert azok pontosan és naprakészen tudják, mire van szükség. Hozzátette: a pénzadomány a leghasznosabb, mert azt az éppen aktuálisan felmerülő igények szerint tudják hasznosítani a határon dolgozó szervezetek, akik a tárgyi felajánlásokkal kapcsolatban is tudnak tájékoztatást adni. 

Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)

Veszprémben jelenleg nagyságrendileg ezer ukrán munkavállaló dolgozik, a városunkba érkező menekültek többsége hozzájuk jön, az ő családtagjaik. A város jelenleg 60-100 fő befogadását képes megoldani, biztosítani az egészségügyi ellátásukat, a gyerekek bölcsődei és óvodai felügyeletét. Az iskolai oktatás nehezebb kérdés, mert bár a kárpátaljai magyarok minden gond nélkül integrálhatók a magyar oktatásba, az ukrán anyanyelvű gyerekek számára nem ilyen egyszerű megszervezni, ebben (és sok más területen) a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal működik együtt a város. Azok a veszprémi cégek, amelyek eddig is foglalkoztattak ukrán vendégmunkásokat, jelezték, a most érkező felnőttek számára is tudnak munkalehetőséget biztosítani, ezzel is segítve a megélhetésüket. 

A képviselők döntöttek arról, hogy szálláshelyekkel segítik a városunkba érkező menekülteket. Mivel az önkormányzati bérlakás-állomány telített, így erre a célra elsősorban a jelenleg használaton kívüli lakóingatlanokat jelölik ki. A szükséges szervezési feladatok ellátásával a veszprémi önkormányzati bérlakás-állományt kezelő VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökséget bízták meg. A VESZOL hamarosan kiad egy felhívást is, amiben a lakosságot kérik arra, hogy üresen álló lakásaikat rendelkezésre bocsátva segítsék a menekültek ellátását, ennek részleteit természetesen közzé fogjuk tenni, amint aktuális lesz. 

Ezek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukatEzek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukat

Döntöttek arról is, hogy a V-Busz tavaly év végén lecserélt, használaton kívüli de működőképes állapotú járműveit újra üzembe helyezik, a menekültek szállításában hasznosítják őket. A 42 autóbuszt a kormány által jelzett igények szerint ajánlják fel a Belügyminisztériumnak használatra. Ezzel együtt egy másik, a V-Buszt érintő döntés is született: a Veszprémben elszállásolt háborús menekültek térítésmentesen használhatják majd a helyi tömegközlekedést.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.