2022. július 1.
//
Annamária névnap

Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket

2022. március 4. 10:27
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen arról döntöttek, hogy szálláshelyeket biztosítanak az Ukrajnából érkező menekültek számára Veszprémben. Porga Gyula polgármester előterjesztésében hangsúlyozta:az önkormányzat minden lehetséges módon segíti azokat, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. Segítik a tárgyi adományok, élelmiszerek gyűjtését és tárolását, létrehoztak egy bankszámlát a pénzbeli felajánlások fogadására (erre az önkormányzat ötmillió forintott fizetett be, a veszprémiek felajánlásaiból pedig további egymillió gyűlt össze néhány nap alatt), és szerveznek egy jótékonysági koncertet is, amelynek bevételeit  hazai humanitárius szervezetek munkájának megsegítésére ajánlják fel.

Porga kiemelte: ahogy a koronavírus megjelenésekor, a veszprémiek ezúttal is példátlan összefogásról és segítőkészsésgről tettek tanúbizonyságot, sokan ajánlanak fel önkéntes munkát vagy adományokat. Őket a polgármester arra kérte, keressék a karitatív szervezeteket, mert azok pontosan és naprakészen tudják, mire van szükség. Hozzátette: a pénzadomány a leghasznosabb, mert azt az éppen aktuálisan felmerülő igények szerint tudják hasznosítani a határon dolgozó szervezetek, akik a tárgyi felajánlásokkal kapcsolatban is tudnak tájékoztatást adni. 

Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)

Veszprémben jelenleg nagyságrendileg ezer ukrán munkavállaló dolgozik, a városunkba érkező menekültek többsége hozzájuk jön, az ő családtagjaik. A város jelenleg 60-100 fő befogadását képes megoldani, biztosítani az egészségügyi ellátásukat, a gyerekek bölcsődei és óvodai felügyeletét. Az iskolai oktatás nehezebb kérdés, mert bár a kárpátaljai magyarok minden gond nélkül integrálhatók a magyar oktatásba, az ukrán anyanyelvű gyerekek számára nem ilyen egyszerű megszervezni, ebben (és sok más területen) a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal működik együtt a város. Azok a veszprémi cégek, amelyek eddig is foglalkoztattak ukrán vendégmunkásokat, jelezték, a most érkező felnőttek számára is tudnak munkalehetőséget biztosítani, ezzel is segítve a megélhetésüket. 

A képviselők döntöttek arról, hogy szálláshelyekkel segítik a városunkba érkező menekülteket. Mivel az önkormányzati bérlakás-állomány telített, így erre a célra elsősorban a jelenleg használaton kívüli lakóingatlanokat jelölik ki. A szükséges szervezési feladatok ellátásával a veszprémi önkormányzati bérlakás-állományt kezelő VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökséget bízták meg. A VESZOL hamarosan kiad egy felhívást is, amiben a lakosságot kérik arra, hogy üresen álló lakásaikat rendelkezésre bocsátva segítsék a menekültek ellátását, ennek részleteit természetesen közzé fogjuk tenni, amint aktuális lesz. 

Ezek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukatEzek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukat

Döntöttek arról is, hogy a V-Busz tavaly év végén lecserélt, használaton kívüli de működőképes állapotú járműveit újra üzembe helyezik, a menekültek szállításában hasznosítják őket. A 42 autóbuszt a kormány által jelzett igények szerint ajánlják fel a Belügyminisztériumnak használatra. Ezzel együtt egy másik, a V-Buszt érintő döntés is született: a Veszprémben elszállásolt háborús menekültek térítésmentesen használhatják majd a helyi tömegközlekedést.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése
Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése
Az önkormányzati rezsicsökkentés megszűnése és az állatkert állítólagos nehézségei kerültek szóba napirend előtt a júniusi közgyűlésen.