2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

Petőfi Sándor veszprémi látogatására emlékeztek hétfőn a költő Megyeház téri emléktáblájánál.

Petőfi Sándor 1848 márciusának elején, vándorszínészként járt Veszprémben, és az egykori Korona Szállóban szállt meg, ennek emlékét az épület falán emléktábla őrzi. 

A hétfői ünnepség szónokaként Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő elmondta: Petőfi az 1848-as forradalom jelképévé vált, noha nem volt katonás alkat, szabadságvágya és bátorsága a mai napig példaértékű, személyiségéből erőt meríthetünk, Veszprémben töltött napjainak emlékét őrizzük és álpoljuk.

A képviselő rövid beszéde után a Csikász Imre által 1913-ban készített emléktábla alatt koszorút helyeztek el az önkormányzat, intézmények és civil szervezetek képviselői.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.