Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elmentünk az Utazás Kiállításra, hogy virtuálisan is bejárjuk Veszprémet és a Balatont

2022. március 8. 15:51
Egy év kényszerszünet után, immáron 44. alkalommal invitálta az érdeklődőket a megújult Hungexpo vásárvárosba az Utazás Kiállítás, hazánk első számú turisztikai vására, a rendezvény belföldi díszvendégeként pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa invitálta az érdeklődőket a régióba. Ha turisták lennénk, bennünket biztosan megvettek volna.

A négy napos Utazás kiállítás csaknem 100 kiállítót vonultatott fel közel 30 országból, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitott meg március 3-án. Beszéde során kitért arra, milyen nagy jelentősége van annak, – különösen az elmúlt két év után –, hogy újra rendezhetünk turisztikai vásárokat, ezzel is támogatva az iparág újbóli fellendülését.

A VEB2023 EKF képviseletében dr. Navracsics Tibor, a program megvalósításáért felelős kormánybiztos köszöntötte a jelenlévőket. A csütörtöki még elsősorban szakmai nap volt, ahol lehetőség adódott az Európa Kulturális Fővárosa programot nemcsak a látogatók, de a turisztikai szakma számára is népszerűsíteni. Az ünnepélyes megnyitó után kerekasztal beszélgetések következtek, amelyeken a résztvevő szakemberek a minőségi turizmus újraindításának lehetőségeit elemezték, keresve az ágazat kitörési pontjait, erősségeit. Az Európa Kulturális Fővárosa program részleteit és a kulturális év témáival kapcsolatos összefüggéseket Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója és Hegedűs Barbara, Veszprém város alpolgármestere mutatta be a szakembereknek.

Képek forrása: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Facebook oldalKépek forrása: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Facebook oldal

A kiállítás három közönségnapján aztán az érdeklődők átfogóbb képet kaphattak, mi minden várja őket, ha Veszprémbe vagy a Bakony-Balaton régióba látogatnak. Veszprém gazdag zenei életére reflektálva helyi előadóművészek – Nagy Gergely, Palásti Máté, Süle Zsolt és Dobosi Gergely duó – adtak elő kiváló zenés produkciókat a nagyszínpadon. Emellett két kerekasztal beszélgetést is tartottak a pénteki napon, ahol a szakértő vendégek a Veszprémi főegyházmegye vallásturisztikai célpontjait és kincseit mutatták be az érdeklődőknek, valamint a város és a Bakony-Balaton régió hat nagy fesztiváljának képviselői ismertették idei terveiket, és avatták be a közönséget a fesztiválok műhelytitkaiba.

A legizgalmasabb program azonban a VEB2023 EKF standjánál várta az érdeklődőket, ahol a buborék alakú függőszékekben elhelyezkedve a virtuális valóság eszközeivel és VR szemüvegek segítségével lehetett – sokszor madár szemszögből – kalandozni a Balaton-felvidék, a Bakony és Veszprém gyönyörű tájain. A székekben ide-oda forogva, alattunk a Hegyestű, a Csobánc vagy éppen a tó virtuális látványán ámulva pont olyan úgy éreztük magunkat, mint amikor hőlégballonnal szálltunk a táj felett. Bennünket teljesen levett a lábunkról az élmény, és ha turisták lennénk, akik még sosem jártak a környéken, biztosan beterveznénk egy nyaralást ide. Ezzel nem voltunk egyedül, a virtuális utazás egytől egyig nagy élményt jelentett a látogatóknak és jó páran érdeklődtek Veszprém iránt is.

A kiállítás egyébként nemcsak 2023 miatt volt fontos, hanem azért is, mert már az idei év is számtalan izgalmat tartogat Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára, hiszen a régebb óta bevált nagy sikerű fesztiválok, programok mellett több olyan új esemény és program is várható, amelyek nemcsak helyi és regionális, de akár országos érdeklődésre is számot tarthatnak.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.