Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kitiltják a nagyteherautókat a benzinkutakról

2022. március 10. 22:01
A teherautók kitiltásával a lakossági töltőállomásokról és a jövedéki adó húszforintos csökkentésével igyekszik megfékezni a kormány a benzinkutaknál kialakult hiányt.

Az elmúlt napokban számos hír jelent meg a benzinkutaknál tapasztalható üzemanyaghiánnyal kapcsolatban, ami további pánikszerű vásárlásokat generált. Hernádi Zsolt, a MOL Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmagyarázta: az üzemanyag-hiányt a kutakon tapasztalható megnövekedett fogyasztás okozta. Ennek a “visszaélésszerű” plusz forgalomnak hetven százalékát azok a tehergépjárművek és buszok jelentik, amelyek korábban a telephelyükön vették fel a nagykereskedelemből, piaci áron beszerzett üzemanyagot – ezek üzemeltetői üzleti lehetőséget láttak a lakosság számára biztosított kedvezőbb, hatósági áras üzemanyagban. A megnövekedett forgalom húsz százalékát a külföldről érkező üzemanyag-turizmus, tíz százalékát pedig a pánikszerű vásárlás okozta.

A helyzet kezelésére a kormány több intézkedéssel reagál – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A 7,5 tonnánál nagyobb tömegű magyar és a 3,5 tonna feletti tömegű külföldi rendszámos járművek számára csak a magasnyomású töltőállomásokon vásárolható üzemanyag – piaci áron. Ez alól kivételt jelentenek a mezőgazdasági erőgépek. Döntöttek arról is, hogy húsz forinttal csökkentik az üzemanyagok jövedelemadóját. Gulyás hozzátette: a rendőrséget arra kérték, hogy indítsanak eljárást azokkal szemben, akik valótlanul az üzemanyag-ellátás akadozásával kapcsolatban fogalmaznak meg pánikkeltő kijelentéseket.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.