2022. október 5.
//
Aurél névnap

Átadták a Pro Urbe érdemérmeket és a Szabad Sajtó díjat

Szerzetesrendet, orvost és táncház vezetőt díjaztak idén Veszprém Városért Pro Urbe érdeméremmel. A Szabad Sajtó díjat a Veszprém TV szerkesztő-riportere kapta.

Pénteken délután adták át a Városházán a Veszprém Városért Pro Urbe érdemérmeket, valamint a Szabad Sajtó díjat. Az ünnepséget azután tudták ismét nagyobb nyilvánosság előtt megtartani, hogy az előző évben a koronavírus-járvány miatt nélkülözni kellett a közönséget a díjak átadásakor.

Ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester is azt hangsúlyozta, hogy éveken át nyugalomban éltük az életünket, ez az állapot ugyanakkor elfeledtetett velünk számos érzést. Aztán a világjárvány durván ránk nyitotta az ajtót, de ezzel egy időben a közösség is megmozdult, sokan álltak be a segítők közé, Veszprém ismét bebizonyította, hogy rendkívüli esetekben is képes az összefogásra.

A polgármester nem ment el a keleti szomszédunknál dúló háborús helyzet mellett sem beszédében. Mint kiemelte, ezek az események megtanítanak ismét jó és önzetlen embernek lenni, hiszen Veszprém is egyszerre mozdult meg, amikor a háború elől menekülőknek segíteni kellett.

„Egy közösségben mindig vannak olyanok, akik kitűnnek, olyan mintával szolgálnak, hogy ha rossz helyzetbe kerülünk, az ő példájuk segít túllendülni ezeken az időszakokon. A díjak azért is fontosak, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy közösségünk ezen tagjainak neve sokáig fennmaradjon és mindig erőt merítsünk belőlük” - mondta Porga Gyula.

Az ünnepségen – amelyen a Mendelssohn Kamarazenekar biztosította a magas színvonalú kulturális programelemet – Veszprém Városért Pro Urbe érdeméremmel díjazták a Congregatio Jesu - Angolkisasszonyok Szerzetesrendet, dr. Fehér Gabriellát, a Csolnoky Ferenc Kórház urológusát, és dr. Timár Lajost, a Népek Táncai – Jó Hangulat Klub megalapítóját.

A Szabad Sajtó díjat, amellyel a város a helyi információszolgáltatásban kiemelkedően dolgozó médiamunkásokat ismeri el, idén Gesztesi Tamás, a Veszprém TV szerkesztő-riportere kapta.

A díjazottakA díjazottak

A Congregatio Jesu - Angolkisasszonyok Szerzetesrend több, mint 160 éve kezdte meg működését az akkori négyosztályos elemi iskolában, melynek a mai Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola épülete adott otthont. A rendet Mary Ward alapította 1609-ben, majd 1860-ban Ranolder János püspök meghívására érkeztek Veszprémbe. Az iskola nevelési célja az volt, hogy erkölcsös, vallásos, hazafias magyar nőket neveljen, melyhez a kor legszínvonalasabb nevelési módszereit és eszközeit alkalmazták. A szerzetesrend veszprémi munkája az idők során a háború, majd a háború utáni politikai helyzet miatt szünetelni kényszerült, végül a rendszerváltás után térhetett vissza, hogy tevékenységét folytassa. Jelenleg lelki programokkal, imaórákkal szolgálják a veszprémieket. Barnai Brigitta nővér a Lovassy Gimnáziumban vezet lelkiségi csoportot, míg Ticz Zsuzsanna nővér napközis nevelő a Szilágyi Erzsébet Iskolában.

Dr. Fehér Gabriella 1969. szeptember 1. óta dolgozik a Csolnoky Ferenc Kórház urológiai osztályán. 1972-től végezte az urológiai járóbeteg ellátás keretében a húgyúti köves betegek gondozását, ő kezdte el megyénkben először a húgyúti kövek összetételének vizsgálatát mikro-kémiai analízissel. 1987-ben a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban, az ország vezető gyermekurológiai osztályán szerzett tapasztalatot és jártasságot gyermekek urológiai ellátásában. Mindezek után az ő szaktudásával indult el Veszprémben a gyermekurológiai ellátás, melyet a megyében és a Dunántúlon azóta is egyedülálló módon Fehér főorvosnő biztosít. Vezetésével számos korszerű műtéti megoldást és diagnosztikai módszert vezettek be az osztályon, melyek a kis betegek hatékonyabb gyógyulását teszik lehetővé. Az osztályon dolgozó valamennyi orvos tőle tanulta és tanulja a gyermekurológiai betegek ellátását. Fehér főorvosnő számára nem csak a betegség gyógyítása, hanem a beteg ember és lelkének a gyógyítása a legfontosabb.

Dr. Timár Lajos, a Pannon Egyetem Informatikai Karának nyugalmazott egyetemi docense 25 évvel ezelőtt hozta létre az egyetem E-kamarájában a „Népek Táncai – Jó Hangulat Klubot”, amelynek a kezdetektől fogva önzetlen, fáradhatatlan és lelkes irányítója. A táncházban az elmúlt évtizedek alatt már több ezren megfordultak az ifjabb és az idősebb korosztályok képviselői közül. A több kontinens számos országának százötvennél is több féle táncát dr. Timár Lajos autentikus módon tanítja meg a többgenerációs csoportoknak. Egy ilyen táncest után mindenki testileg-lelkileg felfrissülve tér haza. Az egyetemi klub mellett az Agórában és Balatonalmádiban is vezet rendszeresen táncesteket idősebbeknek, továbbá iskolákban egészen fiataloknak is. Dr. Timár Lajos társadalmi szerepvállalása egyedülálló és hiánypótló, jelleme, személyisége iránymutató, viselkedése, filantrópiája kimagasló példa mindannyiunk számára.

Gesztesi Tamás több, mint 20 esztendeje a Veszprém Televízió munkatársa. Korábban a Jam Rádió, később a Méz Rádió munkatársaként látott el szerkesztői feladatokat. A televízióban is szerkesztőként dolgozik, emellett a Híradás, a Heti Krónika és további műsorok adminisztrációs feladatait is ellátja. Aktívan részt vesz a sportműsorok szerkesztésében. Szorgalmas, megbízható munkatárs, aki magas színvonalon látja el a feladatait.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Pontosan 50 éve annak, hogy utoljára megtette azt az egy kilométeres szakaszt a veszprémi kisvonat, amivel a régi vidámpark és az állatkert között szállította az utasokat egy alagúton át. Arra, hogy a múltat sohasem kell véglegesen eltemetni, kiváló példa egy helyi összefogás, aminek eredményeképp keddtől ismét az egykori megállójában lehet találkozni az eredeti szerelvénnyel.
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect francia, John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Ezzel a merész célkitűzéssel határozták meg készítői a város következő évtizedének stratégiáját megszabó dokumentum, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia központi gondolatát.
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.
A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről
A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről
Nehéz helyzetbe sodorta a Bakonykarsztot az energiaválság: a villamosenergia elszabaduló ára miatt a jövő évben olyan mértékben növekedni fognak a víziközmű-szolgáltató költségei, amit a tulajdonos önkormányzatok már képtelenek kifizetni.