Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

A hajmáskériek tudják, milyen a becsületért és igazságért kiállni

2022. március 13. 16:00
Hajmáskéren péntek este tartották az 1848-as szabadságharcra megemlékező ünnepséget. A rendezvényen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő kiemelte, 1848-ban az ország népe együtt mozdult meg a függetlenségük kiharcolásáért, függetlenül származásuktól és társadalmi rangjuktól.

Az ünnepséget a település művelődési házában tartották, ahol hagyományosan a Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola tanulói adtak előadást a megjelenteknek.

A rendezvényre hivatalos volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében felidézte Hajmáskér település hagyományos katonai múltját. Mint fogalmazott, a hajmáskériek a hagyományaikkal jól ismerik azt, milyen az, amikor a becsületért, a saját rendíthetetlen igazunkért kell kiállni. 1848-ban pontosan ez a mentalitás volt az, amit ők minden nap képviselnek, ez volt az, ami felébresztette az egész országot és elődeink egyszerre mondtak nemet egy idegen hatalom önbíráskodására a nemzetünk felett. A parasztoktól a tábornokokig, de akár egy egyszerű költő is ugyanazzal a lángoló szívvel kelt fel a szabadságért, fogalmazott.

A szabadságharc kapcsán elmondta, nem csupán egy bátor katonai kiállás volt a kor európai szuperhatalmával szemben. Annál sokkal több, egy mélyről feltörő jelzés, hogy a magyarságnak nem lehet ismérve az, hogy idegen hatalmak uralkodjanak rajta.

„Mindaz pedig, ami a szabadságharc végkimenetelét illeti, már csak a történelemkönyvek hasábjaira tartozik. Hiába verték le a császári seregek a szabadságharcot, a magyarság ismét, nem először, és mint jól tudjuk, nem utoljára emelete fel a hangját a függetlenségért, üzenve a kor zsarnoki rendszereinek és üzenve az utókornak, nekünk, hogy soha, semmilyen körülmények közt a magyarság nem hagyja, nem hagyhatja, hogy szolgasorba taszítsák” - zárta gondolatait Ovádi Péter.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Szabadon élni egyénként és nemzetként is 1848 Szabadon élni egyénként és nemzetként is Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt. 2023. március 15. 13:21 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02 A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál. 2023. március 7. 15:00 Orbán: erőre van szükség Március 15. Orbán: erőre van szükség Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden. 2022. március 15. 21:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.