2023. március 22.
//
Beáta névnap

Herend polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódott be a szabadságharcba

Herenden is megtartották a hagyományos Március 15-i ünnepséget, ahol Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a bakonyi település szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt.

Herenden a Hősök parkjában tartották meg a Március 15-i ünnepi megemlékezést, amelyen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet a megjelentek előtt.

Ebben rövid helytörténeti kitekintést adott arról, hogy a bakonyi településen hogyan zajlottak 174 éve a szabadságharc történései.

Felidézte, nem sokkal a pesti események után már itt, a Bakony tövében is elkezdtek szervezkedni a herendiek. Polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódtak be a szabadságharc eseményeibe, amelynek egyik jelképes mozzanata volt, amikor március 26-án kitűzték a településen is a háromszínű magyar zászlót.

Ovádi Péter és Jánszky László, Herend polgármestereOvádi Péter és Jánszky László, Herend polgármestere

Herend az 1848-as események során is a békés átmenet képviselője volt. A herendiek jól szervezetten és fegyelmezetten létrehozták a helyi lakosokból verbuvált nemzetőrséget a rend és biztonság fenntartása érdekében, majd gyűjtést szerveztek, mint akkor írták, „a haza javára” a magyar honvédelem és gazdaság megsegítése érdekében. A szabadságharc küzdelmeiből persze az itteni ifjak és férfiak sem maradtak ki. Több bátor herendi vitéz vonult be harcolni Magyarország függetlenségéért és sokan áldozták életüket is ezért a nemes célért – idézte fel a régi herendiek életét Ovádi Péter.

A képviselő beszélt még a forradalom tiszta lelkületéről is, és arról a higgadt, de tettre kész mentalitásról, amit a herendiek képviseltek akkoriban. Éppen ezért a településnek is ugyanakkora szerepe volt a szabadságharcban, mint bárki másnak, ezzel alapjaiban rengették meg a kor nagyhatalmának számító császárságot.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével.
A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek
A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek
Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál.
Orbán: erőre van szükség
Orbán: erőre van szükség
Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden.
1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is
1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is
Az Aradi vértanúk emlékművénél is tartottak ünnepi megemlékezést kedden délután Veszprémben. Az itt elhangzott beszédben felidézték, hogy Veszprémben hogy zajlott az 1848-as szabadságharc.