Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
15°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
15°C

Herend polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódott be a szabadságharcba

2022. március 15. 17:51
Herenden is megtartották a hagyományos Március 15-i ünnepséget, ahol Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a bakonyi település szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt.

Herenden a Hősök parkjában tartották meg a Március 15-i ünnepi megemlékezést, amelyen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet a megjelentek előtt.

Ebben rövid helytörténeti kitekintést adott arról, hogy a bakonyi településen hogyan zajlottak 174 éve a szabadságharc történései.

Felidézte, nem sokkal a pesti események után már itt, a Bakony tövében is elkezdtek szervezkedni a herendiek. Polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódtak be a szabadságharc eseményeibe, amelynek egyik jelképes mozzanata volt, amikor március 26-án kitűzték a településen is a háromszínű magyar zászlót.

Ovádi Péter és Jánszky László, Herend polgármestereOvádi Péter és Jánszky László, Herend polgármestere

Herend az 1848-as események során is a békés átmenet képviselője volt. A herendiek jól szervezetten és fegyelmezetten létrehozták a helyi lakosokból verbuvált nemzetőrséget a rend és biztonság fenntartása érdekében, majd gyűjtést szerveztek, mint akkor írták, „a haza javára” a magyar honvédelem és gazdaság megsegítése érdekében. A szabadságharc küzdelmeiből persze az itteni ifjak és férfiak sem maradtak ki. Több bátor herendi vitéz vonult be harcolni Magyarország függetlenségéért és sokan áldozták életüket is ezért a nemes célért – idézte fel a régi herendiek életét Ovádi Péter.

A képviselő beszélt még a forradalom tiszta lelkületéről is, és arról a higgadt, de tettre kész mentalitásról, amit a herendiek képviseltek akkoriban. Éppen ezért a településnek is ugyanakkora szerepe volt a szabadságharcban, mint bárki másnak, ezzel alapjaiban rengették meg a kor nagyhatalmának számító császárságot.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Szabadon élni egyénként és nemzetként is 1848 Szabadon élni egyénként és nemzetként is Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt. 2023. március 15. 13:21 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02 A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál. 2023. március 7. 15:00 Orbán: erőre van szükség Március 15. Orbán: erőre van szükség Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden. 2022. március 15. 21:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.