Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

Herend polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódott be a szabadságharcba

2022. március 15. 17:51
Herenden is megtartották a hagyományos Március 15-i ünnepséget, ahol Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a bakonyi település szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt.

Herenden a Hősök parkjában tartották meg a Március 15-i ünnepi megemlékezést, amelyen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet a megjelentek előtt.

Ebben rövid helytörténeti kitekintést adott arról, hogy a bakonyi településen hogyan zajlottak 174 éve a szabadságharc történései.

Felidézte, nem sokkal a pesti események után már itt, a Bakony tövében is elkezdtek szervezkedni a herendiek. Polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódtak be a szabadságharc eseményeibe, amelynek egyik jelképes mozzanata volt, amikor március 26-án kitűzték a településen is a háromszínű magyar zászlót.

Ovádi Péter és Jánszky László, Herend polgármestereOvádi Péter és Jánszky László, Herend polgármestere

Herend az 1848-as események során is a békés átmenet képviselője volt. A herendiek jól szervezetten és fegyelmezetten létrehozták a helyi lakosokból verbuvált nemzetőrséget a rend és biztonság fenntartása érdekében, majd gyűjtést szerveztek, mint akkor írták, „a haza javára” a magyar honvédelem és gazdaság megsegítése érdekében. A szabadságharc küzdelmeiből persze az itteni ifjak és férfiak sem maradtak ki. Több bátor herendi vitéz vonult be harcolni Magyarország függetlenségéért és sokan áldozták életüket is ezért a nemes célért – idézte fel a régi herendiek életét Ovádi Péter.

A képviselő beszélt még a forradalom tiszta lelkületéről is, és arról a higgadt, de tettre kész mentalitásról, amit a herendiek képviseltek akkoriban. Éppen ezért a településnek is ugyanakkora szerepe volt a szabadságharcban, mint bárki másnak, ezzel alapjaiban rengették meg a kor nagyhatalmának számító császárságot.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.