2023. február 3.
//
Balázs névnap

1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is

Az Aradi vértanúk emlékművénél is tartottak ünnepi megemlékezést kedden délután Veszprémben. Az itt elhangzott beszédben felidézték, hogy Veszprémben hogy zajlott az 1848-as szabadságharc.

Az örmény, az ukrán és a lengyel nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével szervezték meg az Aradi vértanúk emlékművénél a Bakonyalja városrész Március 15-i ünnepségét.

Az eseményen Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki felidézte az 1848-as események veszprémi vonatkozásait. Azt, amikor korabeli beszámolók leírták, ahogy átvonult a városon a Drávai hadtest, ahogy a régi sóház (ma Megyeháza) épületéről leszedték a császári szimbólumokat és magyar nemzeti színekre festették át a kerítést.

1848 viszonyítási pont lett, amikor egy idegen hatalom próbál uralkodni rajtunk és megmondani számunkra, hogyan kellene élnünk hazánkban. És talán ez a legnagyobb fegyvertény a 21. században is Magyarországon. Hogy ez a nemzet már oly sokszor megközdött a szabadságáért, az idegen elnyomó hatalmak ellen és minden esetben túlélt, virágzik és él a jövőbe vetett hite – zárta a képviselő a beszédét.

Az ünnepségen megkoszorúzták az Aradi vértanúk emlékművét, valamint közreműködtek az Urartu Örmény Nemzeti Színház művészei.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Orbán: erőre van szükség
Orbán: erőre van szükség
Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden.
Herend polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódott be a szabadságharcba
Herend polgárias, higgadt mentalitással kapcsolódott be a szabadságharcba
Herenden is megtartották a hagyományos Március 15-i ünnepséget, ahol Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a bakonyi település szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt.
Erős nemzet csak erős akarattal jöhet létre
Erős nemzet csak erős akarattal jöhet létre
A sorsfordító döntések súlyáról és szabadságszeretetről, mint a magyar néplélek elválaszthatatlan részéről beszélt Ovádi Péter a veszprémi Március 15-i ünnepségen a Dózsa-téren.
A hajmáskériek tudják, milyen a becsületért és igazságért kiállni
A hajmáskériek tudják, milyen a becsületért és igazságért kiállni
Hajmáskéren péntek este tartották az 1848-as szabadságharcra megemlékező ünnepséget. A rendezvényen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő kiemelte, 1848-ban az ország népe együtt mozdult meg a függetlenségük kiharcolásáért, függetlenül származásuktól és társadalmi rangjuktól.
A szabadságot nem adják ingyen
A szabadságot nem adják ingyen
Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával megkezdődtek a március 15-ei ünnepségek Veszprémben.