2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Vízre tették az új balatoni kompot

2022. március 19. 4:00
hajozas.hu
Bár még nem a Balatonon, de már vízen vannak azok a kompok, amelyek a tervek szerint már idén Tihany és Szántód között közlekednek majd. A Balatonhoz való szállításuk komoly logisztikai feladatot igényel majd, de a tervek szerint 2022-ben megérkezik a 4 db. vízi jármű.

Összesen 2 db 45 méteres új komp és 2db 35 méteres katamarán hajót vásárol a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forint értékben, írja a hajozas.hu.

A komáromi SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalat nyerte el a Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított 15,9 millió euró értékű nyílt európai uniós közbeszerzési pályázatát.

Az 1898-ban alapított komáromi hajógyár fél évszázadon át volt a keleti blokk egyik legjelentősebb hajóépítő és javító helye. A statisztikai kimutatások alapján mintegy 1800 hajót gyártottak itt az idők folyamán.

A kormány támogatásának köszönhetően, a BAHART jelenlegi flottájának megújítása elkezdődött. A beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek majd, kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást biztosítsanak az utasoknak.

A komáromi hajógyár feladata lesz a hajók leszállítása a Sió folyón keresztül, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd. A kész hajók átadására a Balatonon kerül majd sor. A kompok Szántódrév és Tihanyrév közlekednek majd.

vehir.hu