2022. december 5.
//
Vilma névnap

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot

Vasárnap délelőtt az istentisztelettel egybekötve ünnepélyes keretek között adták át a megújult református templomot.

Az ország egyik legrégebbi templomát a hagyomány szerint I. István építtette a 11. század elején Koppány sólyi legyőzésének emlékére, feltehetően előzetes fogadalmát teljesítve. A templomot a 16. század végétől a református közösség használja.

Bikádi László lelkész szerint a most megújult templom valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető. Bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot. Bikádi köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a támogatása nélkül nem sikerült volna.

A hetvenhét férőhelyes református templom felújításában nagyon sokan közreműködtek, Bikádi a politikusoknak is köszönetet mondott, akik nem csak szavakkal, de tettekkel is az ügy mellé álltak.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében az ünnep mibenlétét fejtegette, hiszen a templom megújításával valójában a közös múltat és a jövőt is méltatjuk. Hangsúlyozta a közösséget összetartó hagyományok és a közös kultúra fontosságát. A stabil hit rendkívül erős alap, amelynek jelképe a templom, Isten háza.

Ovádi kiemelte, a kormány támogatóan fordul a keresztény egyházak felé, majd megköszönte Bikádi László lelkésznek a kitartást, és, hogy szívükön viseli a térség sorsát, ápolják a keresztény hagyományokat.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
Idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Mikulás-futást, amelyen közel 300-an indultak a Csatár-hegy lábától a Tekeres-völgyön át a különböző távokra vasárnap délelőtt.
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának második gyertyáját, a remény szimbólumát.
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Menő, ha már suliba nem kísér az anyukád, gyere a megállóba, várunk a barátokkal. Ne lógjál a Facebook-on, utazzál V-Buszon!
A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája
A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája
A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT házigazdája. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz jövőre, a fesztiválon is kiemelt szerepet kap a kultúra – olyan értékek mellett, mint a fenntarthatóság, a sport vagy a testi és lelki egészség. Az egyetemisták legnagyobb fesztiválja július 12. és 16. között a Velencei-tónál várja az érdeklődőket.
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.