2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot

Vasárnap délelőtt az istentisztelettel egybekötve ünnepélyes keretek között adták át a megújult református templomot.

Az ország egyik legrégebbi templomát a hagyomány szerint I. István építtette a 11. század elején Koppány sólyi legyőzésének emlékére, feltehetően előzetes fogadalmát teljesítve. A templomot a 16. század végétől a református közösség használja.

Bikádi László lelkész szerint a most megújult templom valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető. Bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot. Bikádi köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a támogatása nélkül nem sikerült volna.

A hetvenhét férőhelyes református templom felújításában nagyon sokan közreműködtek, Bikádi a politikusoknak is köszönetet mondott, akik nem csak szavakkal, de tettekkel is az ügy mellé álltak.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében az ünnep mibenlétét fejtegette, hiszen a templom megújításával valójában a közös múltat és a jövőt is méltatjuk. Hangsúlyozta a közösséget összetartó hagyományok és a közös kultúra fontosságát. A stabil hit rendkívül erős alap, amelynek jelképe a templom, Isten háza.

Ovádi kiemelte, a kormány támogatóan fordul a keresztény egyházak felé, majd megköszönte Bikádi László lelkésznek a kitartást, és, hogy szívükön viseli a térség sorsát, ápolják a keresztény hagyományokat.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.