2023. június 8.
//
Medárd névnap

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sólyi református templomot

Vasárnap délelőtt az istentisztelettel egybekötve ünnepélyes keretek között adták át a megújult református templomot.

Az ország egyik legrégebbi templomát a hagyomány szerint I. István építtette a 11. század elején Koppány sólyi legyőzésének emlékére, feltehetően előzetes fogadalmát teljesítve. A templomot a 16. század végétől a református közösség használja.

Bikádi László lelkész szerint a most megújult templom valójában ezer évnyi hitnek, és ezer évnyi alázatnak köszönhető. Bízik abban, hogy még sok nemzedék hite fogja tartani a templomot. Bikádi köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a támogatása nélkül nem sikerült volna.

A hetvenhét férőhelyes református templom felújításában nagyon sokan közreműködtek, Bikádi a politikusoknak is köszönetet mondott, akik nem csak szavakkal, de tettekkel is az ügy mellé álltak.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében az ünnep mibenlétét fejtegette, hiszen a templom megújításával valójában a közös múltat és a jövőt is méltatjuk. Hangsúlyozta a közösséget összetartó hagyományok és a közös kultúra fontosságát. A stabil hit rendkívül erős alap, amelynek jelképe a templom, Isten háza.

Ovádi kiemelte, a kormány támogatóan fordul a keresztény egyházak felé, majd megköszönte Bikádi László lelkésznek a kitartást, és, hogy szívükön viseli a térség sorsát, ápolják a keresztény hagyományokat.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.