2023. június 10.
//
Margit névnap

Új bölcsődével gazdagodott Balatonalmádi

Összesen 66 kisgyermek számára kínál minden igényt kielégítő bölcsődei szolgáltatást az új Magocskák Bölcsőde Balatonalmádiban. Az uniós forrásból megvalósuló beruházás sok szülőnek is segítséget nyújt, hogy visszatérjenek a munka világába, miközben gyermekeik ideális környezetben vannak.

Balatonalmádi önkormányzata a korábban óvodának helyt adó Bajcsy-Zsilinszky út 29-31. szám alatti két épület – a Kánya villa és a mellette található lapostetős épület – átalakításával valósította meg uniós forrásból, a TOP-1.4.1-19-VE1-2019-00020 projekt keretében a bölcsődei fejlesztését.

Ahogy szerda délután az átadóünnepségen Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a környéken folyamatosan növekszik a gyermeket vállalók aránya, így egyre nagyobb igény mutatkozott a bölcsődei szolgáltatások bővítésére is, amivel őt is sokan megkeresték a fogadóóráin. A Balatonalmádiban megvalósuló fejlesztés most ebben jelent nagy előrelépést.

Kontrát KárolyKontrát Károly

Az öt csoportból álló új bölcsőde a tervek szerint júniusban kezdheti majd meg a működést, erről már Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere beszélt, aki kiemelte, hogy a pályázatot még a város korábbi testülete nyújtotta be, így elmondható, hogy igazi csapatmunkával és összefogással valósulhatott meg ez a régóta várt beruházás, amiben helyi civil szervezetek és intézmények is részt vettek.

Kepli LajosKepli Lajos

Az ünnepélyes átadón jelen volt Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei miniszteri biztos is, aki beszédében méltatta az új bölcsődét és a szakembereket, akik a gyermekekkel fognak foglalkozni. Mint mondta, ez a beruházás is kiválóan illeszkedik a magyar kormány családtámogatási politikájához, hiszen az országnak a gyermekek jelentik a jövőt, akik a balatonalmádiéhoz hasonló modern bölcsődékben jó körülmények közt, biztonságban és vidám környezetben tudnak fejlődni.

A kormány egyébként 177 milliárd forintot biztosított bölcsődefejlesztésekre az elmúlt években. 2010-hez képest pedig 70%-kal emelkedett a bölcsődei ellátást biztosítók aránya az országban és már közel háromszor annyi településen érhető el ez a szolgáltatás, mint korábban. Ezekkel az adatokkal egyenesen arányosan a bölcsődébe járó gyermekek is 70 ezerrel többen vannak 2010-hez képest. Veszprém megyében 2010-ben 21, ma 44 helyen van bölcsőde.

A Magocskák Bölcsődében nem csak az épületet alakították át bölcsődének, hanem új bútorokkal és a gyermekeknek szükséges eszközökkel is megtöltötték. Beckerné Sabján Ottilia, intézményvezető ezekre is kitért, majd hangsúlyozta, a bölcsődében 20 hetes kortól 3 éves korig nevelik a gyermekeket. Az első 3 év fontos a gyermekek életében, ezért szakszerű nevelést szeretnének megvalósítani, a gyermekközpontú, családias, szeretetteljes, biztonságos és érzelmi biztonságot nyújtó nevelést fognak biztosítani. Hozzátette, 16 új bölcsődei dolgozót vesznek majd fel.

A beruházás összesen 550 millió forintba került, ezt a Széchenyi 2020 program keretében 100%-os intenzitással tudta igénybe venni az önkormányzat. A kivitelező a Kuti és Fia kft. volt, amelynek a részéről Kuti Attila, ügyvezető azt mondta, tavaly szeptember végén volt a munkaátadás és már az első körben látszódott, hogy nem lesz egyszerű dolguk, mert ráfért a felújítás az épületekre. A villaépület teljes egészében megújult, a külső falak maradtak meg csupán. A másik épület szereket kész volt, de bővítették és energetikailag is felújították. Az udvaron a mai kornak megfelelő játékok lesznek elhelyezve: biciklis pályák, homokozó, napvitorlák. Ezek mellett akadálymentessé alakították ki, valamint napelemeket is felszereltek a tetőre.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.