2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Az altisztképzés másfél évszázadáról nyílt kiállítás a Levéltárban

A magyar altisztképzés másfél évtizedét bemutató vándorkiállítása hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között nyílt meg.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, valamint a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja közösen fogadta az érdeklődőket. Barta Sándor ezredes egy Babits idézettel fejezte ki a kiállítás fontosságát: "Múlt nélkül nincs jövő". A vándorkiállítás – ahogy fogalmazott – méltó módon mutatja be a magyar altisztképzés elmúlt 150 évét.

Boross IstvánBoross István

Boross István, a Levéltár igazgatója kisebb történelmi kitekintéssel kezdte beszédét, illetve kitért arra is, mi a jelentősége annak, hogy a kiállításnak a Levéltár ad otthont: az intézmény dolgozóinak munkája jelentősen különbözik a katonák életétől, humán beállítottságú szakmáról beszélünk, amelynek a kulturális értékek feldolgozása, közreadása a feladata. Mégis, talán a fegyelmezettség – és a hely szellemének megőrzése – lehet a közös pont.

Kollár László főtörzszászlós, a kiállítás kurátora elmondta, a vándorkiállítás célja, hogy az altisztképzés történetének bemutatásával segítsék a kollégákban elmélyíteni az úgynevezett altiszti indentitást, az altiszti önérzetet, kultúrát.

Kollár LászlóKollár László

Kollár szerint nagy szükség van erre a gondolatra, hiszen a cél, hogy minél többen és minél nagyobb elhivatottsággal szolgálják a magyar honvédséget. Ehhez viszont elengedhetetlen az a szocializációs folyamat, amely által megismerjük annak történelmét, kultúráját és azt, amit valójában képvisel.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A legkevésbé múzeumi gyűjtemény kurátori szemmel
A legkevésbé múzeumi gyűjtemény kurátori szemmel
A diszeli Látványtár gyűjteményéből állított össze kiállítást Hegyeshalmi László és Áfrány Gábor a Csikász Galériában.
Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában
Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában
Október tizenhatodikáig várja látogatóit a csütörtökön megnyílt kiállítás, mely a Laczkó Dezső múzeum képzőművészeti gyűjteményéből állt össze.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Államosított tárgyakon keresztül pillanthatunk be a Veszprém megyei arisztokrácia életébe
Államosított tárgyakon keresztül pillanthatunk be a Veszprém megyei arisztokrácia életébe
Fogpiszkálótól a komódig címmel nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában, ahol a kommunista államosítás idején Veszprém megyei nemesi és polgári családoktól elkobzott tárgyakat mutatják be.