Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múlt és jövő között

2022. április 1. 14:47
Miközben folyamatosan keressük a megújulás, a fejlődés lehetőségét, újra és újra visszatekintünk a múltba is. Ilyen sokszor az élet, és ez jellemzi egy kicsit az Ecoport magazin legfrissebb, napokban megjelent számát is.

Milyen volt a börtönélet a Vár falai között? Miért vonz egyre többeket az enyészet romantikája? Milyen hagyományokat vihetünk át őseinktől? És hogy lehetne kihasználni a technológiai vívmányait, hogy egy környezetbarátabb, fenntartható jövőt építsünk? Hogyan fejlesszük önmagunkat és közösségeinket?

Ezeket a kérdéseket mind felteszi az Ecoport magazin 28. lapszáma, amelyben egyaránt olvashatnak ma is értékes tradíciókról, mint a grillázs készítés hagyománya vagy a hegedűkészítés, miközben olyan újdonságokról is beszámolunk, mint a napelemmel működő hajók, melyek forradalmasíthatják a közlekedést.

A lap címlapinterjúja ezúttal Márfi Gyula nyugalmazott érsekkel készült, aki a nyugdíjas éveket is aktívan tölti: épp egy könyvön dolgozik, hiszen mint mondja, a gólhelyzeteket az életben ki kell használni, amit lehet, azt meg kell cselekedni. A keresztény Európa jövője mellett a papi hivatás szépségeiről és megpróbáltatásairól is mesélt az interjúban.

Tavaly év végén megjelent egy kutatás arról, hol érdemes keresni a boldogságot s milyen miliőben, s mi is feltettük a kérdést tavaszi lapszámunkban, már csak azért is, mert nem mindenki értett egyet a vizsgálat eredményeivel. Az biztos, univerzális választ a boldogság titkának nyitjára nehéz adni, jó pár lehetőség közül lehet azonban válogatni, ha szebbnek szeretnénk látni az életünket.

Az egyik nézet szerint az élmények például igen sokat adhatnak elégedettség érzetünkhöz – ehhez ajánljuk mondjuk a Kéktúra egy-egy szakaszának megtételét. Mások önmaguk pallérozásában lelik meg a boldogságot; a sok olvasás, az önazonosság keresése ebben segít – Kötter Tamás író, ügyvéd példája is ezt bizonyítja. Megint mások a megtartó kapcsolatokra, a közösség erejére esküsznek – talán nem véletlenül helyezi erre a hangsúlyt a Virágzó Veszprém Egyesület, akikkel a Haszkovó lakótelepen végzett önkéntes munkájukról beszélgettünk.

Az új lapszámban olvashatnak ezen kívül a sikeres életmódváltás ismérveiről és a mentális és fizikai egészség védelméről, a fiatal kézilabdázó, Ligetvári Patrik ruházati márkájának hátteréről és a luxusingatlanok iránti növekvő keresletről is.

A magazint elérhető online az ecoport.hu oldalon, illetve nyomtatott változatban is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.