2023. január 30.
//
Martina névnap

Betekintés a V-Busz szerelőműhelyébe

A V-Busz kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum 11-es diákjai szombat délelőtt. A közlekedésgépésznek és karosszérialakatosnak készülő fiatalok a cég szerelőcsarnokában a járműflotta szervizhátterével és a forgalomirányítási munkával is megismerkedhettek.

A V-Busz rutinszerű feladatai közé tartozik, hogy a szerelők hetente az összes járművet átvizsgálják műszakilag, akkor is, ha egyébként nem ütötte fel a fejét meghibásodás. Ilyenkor teljes diagnosztikát végeznek el a járműveken, amelyekbe beletartozik a fékek, a futóművek, a teljes elektronika ellenőrzése is, de a számítógépes monitorozással gyakorlatilag mindent le lehet kérdezni a jármű rendszereiről.

Ebbe a munkába nyerhettek betekintést szombat délelőtt a jendrás diákok, hogy testközelből ismerkedhessenek a gyakorlatban is azzal, amit a duális képzés keretén belül az iskolapadban tanulnak, a későbbiekben pedig akár az önkormányzati cégnél is elvégezhetik a szükséges gyakorlati képzésüket.

A Pápai úti telephelyen a közösségi közlekedésért felelős szolgáltató munkatársai mutatták be azokat az informatikai rendszereket, amelyekkel az említett monitorozást elvégzik a járműveken, valamint az olyan szerelői fogásokat is, amelyeket még mindig nem lehet megoldani digitálisan, ilyen a járművek zsírzása például. Mindezt pedig éles helyzetben is prezentálták egy éppen átvizsgálásra a garázsba gördülő MAN típusú buszon.

Elhangzott, hogy ezekkel a rendszerekkel a buszok beállításain is lehet módosítani, mint kiderült, az ajtónyitók esetében, vagy a váltórendszeren már végeztek ilyen finomhangolásokat a tökéletes működés érdekében.

A látogatáson szóba került az is, mi történik akkor, ha egy busz műszakilag meghibásodik. Ilyenkor a kisebb szerelési műveleteket elvégzik helyben, ha komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor a MAN magyarországi telephelyeire szállítják a buszokat. Viszont mióta az új járműflotta forgalomba állt 2021 végétől kezdve Veszprémben, ilyenre még nem volt szükség egyszer sem.

A diákok a szerelőműhely mellett a diszpécserek munkájával is megismerkedhettek. Többek közt azzal a GPS-alapú rendszerrel, amellyel valós időben nyomon tudják követni az összes forgalomban lévő járművet. Ez a felület mutatja azt is, hogy a menetrendhez képest melyik jármű éppen melyik megállónál jár a városban.

Szombat délelőtt, a diákok látogatásánál egyébként a 40 forgalomban lévő jármű egyikénél sem volt látszott a térképen, hogy jelentősen eltérne a menetrendhez képest.

A V-Busz munkatársai készséggel válaszoltak minden felmerülő kérdésre a fiatalok részéről, hiszen ahogy Tujder Zoltánné, forgalmi vezető fogalmazott, jövőbeni munkatársaikat látják a diákokban, ezért igyekeztek minden részletet bemutatni a V-Busz működéséről.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Ingyenes lesz a V-Busz egész szombaton és éjszakai járatok is indulnak az EKF nyitóünnepsége miatt
Ingyenes lesz a V-Busz egész szombaton és éjszakai járatok is indulnak az EKF nyitóünnepsége miatt
Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 program egyik kiemelt célkitűzése a közlekedés területén, hogy minél többen érkezzenek a városba és közlekedjenek a városon belül közösségi közlekedéssel. Az EKF évad első, kiemelt eseménye az ünnepélyes nyitórendezvény, amelynek sikeres és hatékony lebonyolításához, valamint a várható gépjármű-forgalom csökkentéséhez a V-Busz Kft. mint Veszprémi Megyei Jogú Város helyi autóbuszos közösségi közlekedési közszolgáltatója is hozzá kíván járulni, így a nyitórendezvény napján, 2023. január 21-én díjmentesen vehetők igénybe a társaság autóbuszjáratai.
Megállapodás a V-Busznál a 2023. évi bérfejlesztésről
Megállapodás a V-Busznál a 2023. évi bérfejlesztésről
Karácsony előtt néhány nappal eredményesen zárultak az egyeztetések a V-Busz Kft. és a reprezentatív érdekképviselet, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Érdekvédelmi Egyesülete között. A Társaság éves szinten átlagosan 15%-kal emeli dolgozóinak a bérét.
Meglepő helyeken tűnt fel a Mikulás ma Veszprémben
Meglepő helyeken tűnt fel a Mikulás ma Veszprémben
Szánkó helyett buszon, de még kukásautón is utazott a Mikulás Veszprémben december 6-án.
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Menő, ha már suliba nem kísér az anyukád, gyere a megállóba, várunk a barátokkal. Ne lógjál a Facebook-on, utazzál V-Buszon!
A V-Busz menetrendje az ünnepi hétvégén
A V-Busz menetrendje az ünnepi hétvégén