2022. június 26.
//
János névnap

Betekintés a V-Busz szerelőműhelyébe

A V-Busz kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum 11-es diákjai szombat délelőtt. A közlekedésgépésznek és karosszérialakatosnak készülő fiatalok a cég szerelőcsarnokában a járműflotta szervizhátterével és a forgalomirányítási munkával is megismerkedhettek.

A V-Busz rutinszerű feladatai közé tartozik, hogy a szerelők hetente az összes járművet átvizsgálják műszakilag, akkor is, ha egyébként nem ütötte fel a fejét meghibásodás. Ilyenkor teljes diagnosztikát végeznek el a járműveken, amelyekbe beletartozik a fékek, a futóművek, a teljes elektronika ellenőrzése is, de a számítógépes monitorozással gyakorlatilag mindent le lehet kérdezni a jármű rendszereiről.

Ebbe a munkába nyerhettek betekintést szombat délelőtt a jendrás diákok, hogy testközelből ismerkedhessenek a gyakorlatban is azzal, amit a duális képzés keretén belül az iskolapadban tanulnak, a későbbiekben pedig akár az önkormányzati cégnél is elvégezhetik a szükséges gyakorlati képzésüket.

A Pápai úti telephelyen a közösségi közlekedésért felelős szolgáltató munkatársai mutatták be azokat az informatikai rendszereket, amelyekkel az említett monitorozást elvégzik a járműveken, valamint az olyan szerelői fogásokat is, amelyeket még mindig nem lehet megoldani digitálisan, ilyen a járművek zsírzása például. Mindezt pedig éles helyzetben is prezentálták egy éppen átvizsgálásra a garázsba gördülő MAN típusú buszon.

Elhangzott, hogy ezekkel a rendszerekkel a buszok beállításain is lehet módosítani, mint kiderült, az ajtónyitók esetében, vagy a váltórendszeren már végeztek ilyen finomhangolásokat a tökéletes működés érdekében.

A látogatáson szóba került az is, mi történik akkor, ha egy busz műszakilag meghibásodik. Ilyenkor a kisebb szerelési műveleteket elvégzik helyben, ha komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor a MAN magyarországi telephelyeire szállítják a buszokat. Viszont mióta az új járműflotta forgalomba állt 2021 végétől kezdve Veszprémben, ilyenre még nem volt szükség egyszer sem.

A diákok a szerelőműhely mellett a diszpécserek munkájával is megismerkedhettek. Többek közt azzal a GPS-alapú rendszerrel, amellyel valós időben nyomon tudják követni az összes forgalomban lévő járművet. Ez a felület mutatja azt is, hogy a menetrendhez képest melyik jármű éppen melyik megállónál jár a városban.

Szombat délelőtt, a diákok látogatásánál egyébként a 40 forgalomban lévő jármű egyikénél sem volt látszott a térképen, hogy jelentősen eltérne a menetrendhez képest.

A V-Busz munkatársai készséggel válaszoltak minden felmerülő kérdésre a fiatalok részéről, hiszen ahogy Tujder Zoltánné, forgalmi vezető fogalmazott, jövőbeni munkatársaikat látják a diákokban, ezért igyekeztek minden részletet bemutatni a V-Busz működéséről.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

A V-Busz szemei és fülei
A V-Busz szemei és fülei
Ha az ember képes arra, hogy egyszerre több irányba megosztja a figyelmét, az egy irigylésre méltó készség. Ha viszont egy időben akár több, mint 40 felé képes figyelni, az már-már rendkívüli adottság. Márpedig a V-Busz diszpécserei egy átlagos hétköznapon körülbelül ennyi autóbuszjáratot követnek Veszprém útjain. Az ő munkájukba nyerünk betekintést.
Mozgalmas időszak a V-Busz életében
Mozgalmas időszak a V-Busz életében
Mozgalmas féléven van túl Veszprém közösségi közlekedésért felelős szolgáltatója. A V-Busz Kft-nél lecserélték a teljes járműparkot vadonatúj MAN típusú buszokra, emellett új utaskényelmi szolgáltatásokat is beindítottak. A lista pedig a jövőben tovább bővülhet, ezekről is beszélgettünk Polgári Istvánnal a V-Busz Kft. ügyvezetőjével, aki személyesen mutatta be a szolgáltató mobilalkalmazását és annak funkcióit.
V-Busz: nincs támogatottsága a sztrájknak
V-Busz: nincs támogatottsága a sztrájknak
A V-Busz hivatalos közleménye a felmerült munkabeszüntetéssel kapcsolatban.
Őszintén a V-Buszról gyerekszemmel
Őszintén a V-Buszról gyerekszemmel
Kihirdette a rajzpályázatának a végeredményét a V-Busz, amelyen általános iskolás gyermekek ábrázolták a lila buszokat a saját szemszögükből. A pályázaton végül minden helyezett és minden induló valamilyen interaktív jutalomban részesült.
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.