2023. március 30.
//
Zalán névnap

Jól halad az egykori veszprémi gyerekkórház kulturális- és mozgásközponttá alakítása

2022. április 5. 18:57
VEB 2023
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával az ütemtervnek megfelelően épül Veszprém új kulturális-művészeti központja. Az egykori Heim Pál gyermekkórház a Veszprém2030 Kft. irányításával születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

Az ingatlan felújításának folyamatáról a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az alábbi közleményben számolt be:

A sokáig romos épületek megmenekültek és 2023-ra megújulnak, így méltó körülmények között fogadják majd a városban most elszórtan működő, mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeket, csoportokat. A mozgás háza hamarosan a klasszikus balett, a néptánc és a falmászás kedvelőinek is új otthot ad, a tájépítészek segítségével tervezett új kerttel pedig lehetőség nyílik arra is, hogy a családok a belváros közelében egy nyugodt parkban tölthessék el szabadidejüket. Az évtizedek óta elhanyagolt épületegyüttes hasznosítására Bélafi László - a veszprémi Hangvilla, a zene háza megálmodója - Anthony Gall építésszel közösen dolgozta ki a komplex, koncepcionális fejlesztési javaslatot.

(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)

Az 1900-as évek elején épült főépület úgy újul meg, hogy külsőleg és belsőleg is megőrzi fontos stílusjegyeit. A főbejárat az egyetem felől nyílik majd, ehhez kapcsolódik látogatókat fogadó vasbeton és fém szerkezetű előépület. A földszinti és emeleti helyiségek kialakítása érdekében a belső bontások (válaszfalak, födém, feltöltések) már megtörténtek. A hiányzó födémek betonozása után kezdődhet el a látványos újjáépítés. Az új toldaléképület alapozási munkái után már folyik a betonpillérek vasszerelése. Szintén megkezdődött a régi fa tetőszerkezet egyes részeinek cseréje, ennek a munkának is elkészült már mintegy 15%-a.

(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)

A nyolcvanas években mosodaként működő B épület közvetlenül a főépület mellett helyezkedik el. Ezt egy új üvegfolyosó köti majd össze a főépülettel, így könnyen át lehet jutni anélkül, hogy ki kellene menni a szabad térbe. Az épület ablakait, belső falait és beton falborításait már eltávolították a kivitelezők és a régi szigetelést is elbontották. A pinceszint kitakarítása után következik majd az új betonnyílások kialakítása és az épület megerősítése.

Az Egyetem utca és a Hóvirág utca sarkánál egy új, háromszintes parkolóház készül. Ezen a területen állt az egykori bőr és nemibeteg gondozó könnyűszerkezetes, elhanyagolt épülete. A gazzal benőtt teniszpálya helyét is már teljesen letisztították. A földmunkák után a parkolóház vasbeton alap szerelése folyik, amelyet jól lehet majd látni az Egyetem utca felől.

(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)

A beruházás összességében az elfogadott ütemterveknek megfelelően halad, a munkában résztvevők közös célja pedig az, hogy 2023 tavaszán az épület újra megnyithassa kapuit és élettel teljen meg a korábban elhagyatott terület.

A közbeszerzésen nyertes két veszprémi kivitelező cég és a műszaki ellenőri feladatokat végző Perfektum Kft. mindenre odafigyel, hogy az ott lakók számára csökkentsék a kényszerű kellemetlenségeket, a port a zajt. A Vemévszer Építőipari és Szerelő Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. ugyanakkor továbbra is kéri az érintettek türelmét annak érdekében, hogy 2023-ra egy rendezett terület és megújult épületek szomszédságában élhessék mindennapjaikat.   

vehir.hu

További cikkek

Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
A parkolási rendszer kisebb enyhítéséről, közterület elnevezéséről döntött csütörtökön a képviselő-testület. Egy lépéssel közelebb kerültünk a Bakonykarszt állami kézbe kerüléséhez is.