Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jól halad az egykori veszprémi gyerekkórház kulturális- és mozgásközponttá alakítása

2022. április 5. 18:57 // Forrás: VEB 2023
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával az ütemtervnek megfelelően épül Veszprém új kulturális-művészeti központja. Az egykori Heim Pál gyermekkórház a Veszprém2030 Kft. irányításával születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

Az ingatlan felújításának folyamatáról a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az alábbi közleményben számolt be:

A sokáig romos épületek megmenekültek és 2023-ra megújulnak, így méltó körülmények között fogadják majd a városban most elszórtan működő, mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeket, csoportokat. A mozgás háza hamarosan a klasszikus balett, a néptánc és a falmászás kedvelőinek is új otthot ad, a tájépítészek segítségével tervezett új kerttel pedig lehetőség nyílik arra is, hogy a családok a belváros közelében egy nyugodt parkban tölthessék el szabadidejüket. Az évtizedek óta elhanyagolt épületegyüttes hasznosítására Bélafi László - a veszprémi Hangvilla, a zene háza megálmodója - Anthony Gall építésszel közösen dolgozta ki a komplex, koncepcionális fejlesztési javaslatot.

(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)

Az 1900-as évek elején épült főépület úgy újul meg, hogy külsőleg és belsőleg is megőrzi fontos stílusjegyeit. A főbejárat az egyetem felől nyílik majd, ehhez kapcsolódik látogatókat fogadó vasbeton és fém szerkezetű előépület. A földszinti és emeleti helyiségek kialakítása érdekében a belső bontások (válaszfalak, födém, feltöltések) már megtörténtek. A hiányzó födémek betonozása után kezdődhet el a látványos újjáépítés. Az új toldaléképület alapozási munkái után már folyik a betonpillérek vasszerelése. Szintén megkezdődött a régi fa tetőszerkezet egyes részeinek cseréje, ennek a munkának is elkészült már mintegy 15%-a.

(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)

A nyolcvanas években mosodaként működő B épület közvetlenül a főépület mellett helyezkedik el. Ezt egy új üvegfolyosó köti majd össze a főépülettel, így könnyen át lehet jutni anélkül, hogy ki kellene menni a szabad térbe. Az épület ablakait, belső falait és beton falborításait már eltávolították a kivitelezők és a régi szigetelést is elbontották. A pinceszint kitakarítása után következik majd az új betonnyílások kialakítása és az épület megerősítése.

Az Egyetem utca és a Hóvirág utca sarkánál egy új, háromszintes parkolóház készül. Ezen a területen állt az egykori bőr és nemibeteg gondozó könnyűszerkezetes, elhanyagolt épülete. A gazzal benőtt teniszpálya helyét is már teljesen letisztították. A földmunkák után a parkolóház vasbeton alap szerelése folyik, amelyet jól lehet majd látni az Egyetem utca felől.

(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)(Fotó: Kovács Bálint - VEB2023 EKF)

A beruházás összességében az elfogadott ütemterveknek megfelelően halad, a munkában résztvevők közös célja pedig az, hogy 2023 tavaszán az épület újra megnyithassa kapuit és élettel teljen meg a korábban elhagyatott terület.

A közbeszerzésen nyertes két veszprémi kivitelező cég és a műszaki ellenőri feladatokat végző Perfektum Kft. mindenre odafigyel, hogy az ott lakók számára csökkentsék a kényszerű kellemetlenségeket, a port a zajt. A Vemévszer Építőipari és Szerelő Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. ugyanakkor továbbra is kéri az érintettek türelmét annak érdekében, hogy 2023-ra egy rendezett terület és megújult épületek szomszédságában élhessék mindennapjaikat.   

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.