2022. július 1.
//
Annamária névnap

Meddig szemezhetünk még a politikai pártok plakátjaival?

2022. április 7. 13:31
Vasárnap az országgyűlési választással véget ért a politikai kampány, viszont a jelölteket ábrázoló plakátok többsége még kint van a város oszlopain. Hogy meddig kell ezeket eltávolítani és kinek, arról a választási törvény pontosan rendelkezik.

A választást követően a pártoknak, illetve jelöltjeiknek 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy eltávolítsák a köztereken kihelyezett plakátjaikat. Így tehát, május 3. 16 óráig van lehetőség erre, ha addig kint maradnak, az adott politikai szervezet nem követetett el törvénysértést, csak ha ezután is ott maradnak a köztereken a politikai hirdetések – tudtuk meg dr. Dancs Judittól, a veszprémi önkormányzat jegyzőjétől.

Amennyiben nem távolítják el a plakátokat, az önkormányzat végzi el ezt a feladatot. Az itt felmerülő költség pedig a jelölő szervezetet terhelik, erről Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja rendelkezik, ezek alapján a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik innentől az ügy.

A jegyzőtől megtudtuk azt is: a plakátot a kampányban úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Ezek a szabályok minden plakátra vonatoznak, melyek a jelöltek, jelölő szervezetek népszerűsítését szolgálják a kampányidőszakban.

Más a helyzet a hirdetőtáblákra kihelyezett óriásplakátok esetében. Itt – mivel a hirdetőfelületet üzemeltető vállalkozással kötöttek szerződés a politikai szervezetek – a plakátok addig maradnak fent, amíg a megállapodás szól, vagy újakra nem cserélik őket.

Veszprémben egyébként néhány politikai szervezet már elkezdte leszedni a kampányplakátjait, legtöbb esetben az aktivistáik segítségével, de olyanról is tudunk, hogy a jelölt saját maga kezdte el összegyűjteni a kampányban kihelyezett hirdetéseit.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.