Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Veszprémben is József Attilára emlékeztek

2022. április 12. 4:00
Koszorúzással és a költő verseivel emlékeztek József Attilára születésének 117. évfordulóján a Vetési Albert Gimnázium előtt.

Itt, a gimnázium épülete mellett található az a József Attilát ábrázoló szobor, amit a hatvanas években a mai Szabadság téren avattak fel, és ami Tar István Makóban látható alkotásának másolata. 

A költő születésnapján – ami ennek apropóján lett a magyar költészet napja – a Vetési tanulói rövid műsort szőttek a balsorsú művész alkotásaiból – szavalatok hangzottak el, de hallhattunk megzenésített feldolgozásokat is József Attila életművéből.

A megemlékezés szónokaként Csík Richárd önkormányzati képviselő beszélt a költészertől, amit az anyanyelvünkkel való virtuóz játéknak nevezett, annak a képességnek, hogy érzéseinket művészi értékkel felruházva, csupán a szavainkon keresztül papírra vessük, felkínálva ezzel lelkünk vívódásait az olvasónak.

A képviselő beszéde után koszorút helyezett el a költő szobránál csakúgy, mint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozatának képviselői és a Vetési Albert Gimnázium igazgatója, Szűcs Attila.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:38 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.