Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Megjelent a Séd folyóirat következő száma

2022. április 14. 12:00
A kézzel fogható, tárgyiasult történelem játssza a főszerepet a folyóirat idei második lapszámában.

Minthogy az év első két hónapjában hagyományosan kevesebb rendezvénnyel örvendeztetnek meg minket a szervezők, ezúttal a kritikai lap szerzői is inkább a tárgyi emlékek bemutatásával töltötték meg az oldalakat. 

Elsőként Törő Balázsnak a tobakoscéh korsóját bemutató írásával találkozhatunk, melyben a műtárgy mellett a mesterséget is megismerhetjük. A korsót aztán az egyetlen fa törzséből kivájt, a Balatonon korábban általánosan elterjedt bödönhajó követi, a következő oldalon pedig már egy Dörgicse közelében fellelt díszes faajtót mutat be a szerző – még mindig Törő Balázs. 

A tárgyak ismertetését aztán további szerzőtársak folytatják, írásaikból megismerhetjük a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében őrzött kanásztülköt; a bakonyi németek karácsonyi népszokásához, a Christkindlspielhez használt díszes ruhát és kellékeket; Perczel Mór honvéd tábornok relikviáit; Szegedy Róza hímzett levéltárcáját; egy vaskori kerámiaurnát és egy római kori ezüst hajtűt. 

Természetesen nem hiányozhatnak az elmúlt hetek kiállításait, koncertjeit, előadásait veséző írások sem – így például a Holtszezon irodalmi programsorozat eseményeiről is olvashatunk.

A Séd kritikai lap idei második száma a megszokott helyeken – a város kulturális intézményeiben, a Városházán és az egyetemen – szerezhető be.

vehir.hu
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.