2022. június 30.
//
Pál névnap

Együtt ünnepelték a húsvétot a Haszkovón

Vidám húsvéti programokkal, állatsimogatóval, tojásvadászattal, rajzpályázat díjátadóval várta a lakótelepieket és a város távolabbi részéről érkezőket is a Virágzó Veszprém Egyesület nagyszombaton a Kálvin János parkban.

Az egyesületi formában közel három éve működő szervezetnek nem ez volt az első akciója, amivel szerették volna felpezsdíteni a Haszkovó lakótelep életét. Korábban együtt ünnepelték az adventi, karácsonyi időszakot, ezúttal pedig egy vidám húsvéti forgatagot álmodtak meg.

A Haszkovó Húsvét részeként a helyiekkel közösen állították és díszítették fel a lakótelep tojásfáját a Kálvin parkban található virágos kiskert mellett, mellyel az egyesület szeretne hagyományt is teremteni. Emellett kézműves portékák, finom falatok, környékbeli neves tojásfestők alkotásaiból készült kiállítás, interaktív éneklés Dorkával, a Bónusz Klub zenés-táncos műsora, néptánc bemutató, Hatás Andrea zenés műsora, a Kabóca Bábszínház Szoknyamese című előadása, Grimm József grafikus és festőművész révén karikatúra készítés lehetőség, este koncertek és retro party is várta az érdeklődőket.

A nagyszombati mulatság idején adták át A jövő városa rajzpályázat díjait is. Jung Edina, az egyesület elnöke elmondta, először három évvel ezelőtt hirdették meg a pályázatot óvodások körében, ahol arra voltak kíváncsiak, hogyan látja a jövő generációja Veszprém városát, közvetlen környezetüket, a lakótelepet, ahol élnek. A felhívásra több száz alkotás érkezett be akkor, ezért idén úgy döntöttek, szintet lépnek, és ezúttal az általános iskolások számára nyitják meg a pályázatot, kitágítva az időbeli kereteket is: idén már az volt a kérdés, hogy képzelik el a gyerekek Veszprémet 50-200 év múlva.

Végül 408 pályamű érkezett be, amelyek közül a 120 legszebbet a húsvétoláson is bemutatták. Korcsoportonként (3-5. osztályosok és 6-8. osztályosok) az első három helyezett, illetve a különdíjasok pedig egy-egy különleges élményt jelentő nyereményt is átvehettek az állatkert, a sportuszoda, a gokart- és a bobpálya, valamint egyéni vállalkozók felajánlásainak köszönhetően.

Jung Edina hozzátette, a pályázatot jövőre is szeretnék megrendezni, a harmadik fordulóban azonban már nem rajzolni kell, hanem egy makettet elkészíteni bármilyen technológiával.

A díjazottaknak Grimm József a saját karikatúrájuk elkészítését is felajánlotta, de azok se maradtak hoppon, akik most nem nyertek, vagy vettek részt a pályázaton. Délután ugyanis ismét szerencsét lehetett próbálni: a szervezők közel 400 tojás elrejtésével egy óriási tojásvadászatra invitálták a gyerekeket a parkban, a legügyesebb kincsvadászokat pedig meglepetéssel jutalmazták.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.