2022. június 30.
//
Pál névnap

Együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Érseki Főiskola és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

A sikeresen megkezdett együttműködést megerősítve szorosan együttműködik a Veszprémi Érseki Főiskola és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Erről írt alá megállapodást dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos jelenlétében dr. Sebestyén József, a főiskola rektora és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése mellett az, hogy az itt élők is aktívan részt vehessenek a kulturális élet minél szélesebb kínálatának kialakításában. A VEB2023 EKF programjában ezt segíti az alakuló KözTér hálózat is, amelynek segítségével a város lakói még könnyebben elérhetik a helyi kulturális értékeket és életet.   

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Érseki Főiskola együttműködése is egy ilyen helyszínen, a Jutasi KözTéren kezdődött el az idei év elején. A tervek szerint a Főiskola aktívan részt fog venni a Jutasi KözTér programjainak kialakításában és lebonyolításában. A Haszkovó lakótelepen zajló közösségfejlesztési projektet „fogadják örökbe", ami azt jelenti, hogy a hallgatók részt vesznek a heti rendszerességgel megvalósuló közösségfejlesztési programokban, aktívan bekapcsolódnak a tervezett futókörhöz kapcsolódó események szervezésébe, és részt vesznek az őszi Jutasi pikniken és annak nyári előrendezvényein, a mini piknikeken. A KözTér helyszínt ad majd a hallgatók által kezdeményezett olyan saját programoknak is, amelyek jól illeszkednek a VEB2023 EKF céljaihoz, és rendkívüli tanórák is lesznek itt.
A Főiskola az együttműködés megkezdése óta arról is döntött, hogy a diákok Jutasi KözTéren végzett munkáját a kultúrkredit rendszerben elfogadja, így az része lesz a tanulmányi programnak is. 

(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)

Az együttműködés Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa számára azért előnyös, mert a főiskola hallgatói is részt vehetnek a VEB2023 EKF Ragyogók nevű önkéntes programjában, valamint a Jurtasi KözTéren szakmai gyakorlatosként is számítanak rájuk. 

Az együttműködési megállapodás aláírása után Markovits Alíz elmondta, a kulturális év sikere érdekében újabb fontos lépésnek tartja, hogy az együttműködéssel tovább erősödhet a VEB2023 EKF önkéntes csapata: olyanok fiatalok csatlakoznak, akik nagy felelősséggel és elkötelezettséggel állnak társadalmi és szociális értékek mellett. „A Veszprémi Érseki Főiskola és a VEB2023 EKF együttműködésével szeretnénk közösen kihasználni a főiskola és az EKF program közös erkölcsi-kulturális alapértékeit, és az együttműködésünket úgy elindítani, hogy annak legértékesebb elemei hosszú távon, a Európa Kulturális Fővárosa programév után is folytatódjanak” – mondta. 

Dr. Sebestyén József főiskolai tanár, a főiskola rektora azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy „a Veszprémi Érseki Főiskola kiemelt céljának tekinti, hogy Veszprémben és a régióban olyan szellemi központtá váljon, amelyet a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenység, az önkéntesség kultúrájának erősítése és a nemzetgazdaság számára hasznos humáninnovációs képesség jellemez.” Elmondta, hogy a főiskola a felsőoktatási alapfeladat-ellátás mellett lelki- és hivatásgondozó, illetve tehetséggondozó szolgáltatói profil kialakításába fogott, amely szolgáltatásokat 2023-tól szeretnénk bekapcsolni a VEB 2023 vérkeringésébe. Hozzátette: „szociális szakember-képző és pedagógus-továbbképző intézményként örömmel csatlakozunk olyan szervezetekhez, kezdeményezésekhez és programokhoz, amelyekkel együttműködve meg tudjuk valósítani a társadalmi és kulturális elköteleződés, nem utolsó sorban pedig az önkéntesség életérzésének disszeminálását.”

(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos a főiskola és a város közös történelmi kulturális alapjaira utalva az önkéntesség szerepét hangsúlyozta. „Külön örülök, hogy az Érseki Főiskola diákjai bekapcsolódásukkal is erősítik az önkéntes programunkat, mert a VEB 2023 EKF programmal az egyik célunk az, hogy az önkéntesség Magyarországon is elnyerje azt a társadalmi megbecsülést, amelyet Európa más országaiban már természetesnek tartanak az emberek. Ebben számítunk a főiskola hallgatóinak szilárd erkölcsi alapjaira és példamutatására.”

vehir.hu

További cikkek

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóit díjazták Semmelweis-nap alkalmából.
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Több mint ötven fogvatartott kapta kézhez bizonyítványát Veszprémben.