Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Két év szünet után kibővülve tér vissza a Gizella Napok

2022. április 21. 12:22
A Gizella Napok Veszprém olyan ünnepe, ahol a város saját magát ünnepli, idén pedig az eddigieknél is gazdagabb és színesebb programkínálattal készülnek a szervezők, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal karöltve. Május 2-8 között közel 20 helyszínen 50 ingyenes program várja az érdeklődőket.

A pandémiás időszak miatt az elmúlt két évben nem volt lehetőség megszervezni Veszprém hagyományos ünnepét a Gizella Napokat, így a 29. ilyen programsorozatot idén tartják meg május 2-8 között. Ráadásul idén az EKF programmal együttműködve és még több helyi civil és kulturális szervezetet bevonva kibővült programsorozattal készültek a szervezők, valamint a várnegyed felújítása miatt új helyszíneket is bevontak a programkavalkádba.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt tartották a Hangvillában, ahol a programok részletes ismertetése előtt Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, a Gizella Napok Veszprém számára az az ünnep, ahol a város saját magát ünnepli. A három évtized alatt, mióta megszervezik ezt az ünnepet mindig hozzátettek valamit, folyamatosan bővült a programkínálat, idén pedig, egy évvel az EKF cím előtt még az eddigieknél is nagyobb volumenű rendezvényre lehet számítani.

Markovits Alíz és Porga Gyula

A kibővült programok közt több olyan is van, ami már nem csak a belvárost, hanem a kijjebb eső lakóövezeteket is megszólítja és behívja a programokba, valamint még nagyobb hangsúlyt kapnak a gyermekprogramok. Ezektől Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki elmondta azt is, a Gizella Napok egyik leglátványosabb eseménye a Szent Imre tértől a Kossuth utácán át egészen az Óváros térig tartó felvonulás lesz, ahol bemutatkoznak az új városrészi zászlók is. Eddig már tíznél is több városrész jelezte, hogy részt vesznek a felvonuláson és várható még több is. A zászlók a VEB 2023 támogatásával készülnek, a program célja pedig az, hogy erősítse a veszprémi identitást, a városrészek öntudatát. A vezérigazgató azt reméli, hogy ezek a programelemek jövőben is megmaradnak majd a Gizella Napok részének, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az egyhetes rendezvénysorozat hagyományos, Veszprém történelmi múltjához és Gizella királyné alakjához kapcsolódó programjainak, a Gizella-díjak átadásának, Pál István Szalonna és bandája ünnepi műsorának, valamint az ünnepi szentmisének az Óváros tér ad majd helyet idén.

A történelmi felvonuláshoz idén Veszprém városrészei, valamint pálinka lovagrendek és egyesületek is csatlakoznak majd. Május 7-én és 8-án a népművészeti kirakodóvásár idén rendhagyó helyszínen, a posta előtti téren és a Kossuth utcán várja majd a látogatókat. A programsorozat összeállításában a város kulturális intézményei, a megyeszékhelyen élő nemzetiségek, valamint civil szervezetek, egyesületek is részt vesznek.

Minden eddiginél gazdagabb könnyűzenei kínálat is várja az érdeklődőket három helyszínen, az Óváros téren, a Hangvilla előtti téren és a Vár áruház előtti téren. Az Elefánt, a Carson Coma, a KFT, a Deák Bill Blues Band és a PASO mellett a fellépők között a veszprémi és helyi kötődésű zenekarok is színpadra lépnek, így a Vad Fruttik, a Hősök, az LGT Emlékzenekar, az M.C.S. Blues Band, a Swing-Swing együttes és az Improgress is.

A részletes programokról és időpontokról a www.gizellanapok.hu oldalon lehet legkönnyebben tájékozódni.

Kiemelt hangsúlyt kap a képzőművészet is az idei Gizella Napokon, ezeknek a programoknak a helyszíne a Fortuna Udvar lesz majd, vagy ahol a programkínálatban szerepel, a FortunArt udvar.

Szombaton és vasárnap ezen a helyszínen WAMP Design Vásár, szoborfestés Ozsváth Gergely ’’Menthá”-val, graffiti & workshop, 3D aszfaltfestés a GyulaiART-tal, PAINT JAM – képzőművészeti performansz, a Művészetek Háza szervezésében szabadtéri festészeti akció és irodalmi piknik, valamint a Nyitott Műterem alkotói várják a látogatókat.

Szintén a kreatíivitást karolja fel az EKF és a KUNSZT! közös plakátpályázata, Ragyogj! néven. Erről a sajtótájékoztatón Tóth Andrej, a KUNSZT! alapítója azt mondta, elsősorban a felsőoktatási intézmények művészeti képzésben résztvevő hallgatók, illetve hivatásos grafikusok és tervezőgrafikusok számára hívták életre. A beérkezett pályaművekből nyíló szabadtéri plakátkiállítás és az azt kísérő plakáttervezési workshopokból álló programsorozat célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepeljék a Kulturális Fővárost és egyben bemutassák a plakát új vizualitásban betöltött szerepét.

Tóth AndrejTóth Andrej

A pályázatra egyébként még április 24-ig van lehetőség nevezni.

Végül Lehotay Judit, a VEB 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere beszélt a Gizella Napok egyik legfontosabb újdonságáról, pontosabban arról a gyermekfesztiválról, ami a május 7-ln veszi kezdetét a Színházkertben és egészen május végi gyermeknapig minden hétvégén megtölti kreatív gyermek- és családi programokkal a Színház előtti zöld teret.

A GyereKert programsorozat koncertekkel és számos meglepetéssel várja a kisgyermekes családokat. Május 7-én és 8-án, 15-én, 22-én és 29-én a Színházkertben megelevenedik a Lovarda, a Könyvtár, a Palota kert, a Lovag terem és a Trónterem is. A legkisebbek önfeledt szórakozásáról többek között a Kaláka, Szalóki Ági, az Apacuka zenekar, a Rutkai Bori banda és Kovácsovics Fruzsina gondoskodik.

Lehotay Judit és Tóth AndrejLehotay Judit és Tóth Andrej

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a Gizella Napok több helyszínén is megjelenik majd. Május 7-én és 8-án délután VEB 2023 EKF Percek címmel kötetlen beszélgetésekre várják az érdeklődőket a FortunArt udvarba, ahol az idei Magyar Mozgókép Fesztiválról, a Kulthálóról és a Pajta Programról, illetve az Utcakép fejlesztési program sikereiről és kihívásairól is szó esik majd. Emellett egy információs pontot is létesítenek a programsorozat idejére. Továbbá a fesztivál első napjaiban, május 3-4 között konferenciát is szerveznek „Régészeti örökségturizmus az intelligens tájhasználat a 21. században” címmel.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.