Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt

2022. április 28. 9:30
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.

A Csererdővel kapcsolatban interpellált Hartmann Ferenc, az MSZP-LMP-P frakcióvezetője. Hartmann rámutatott, hogy a területen lévő jelentős gazdasági potenciállal rendelkező és nagyszámú munkahelyet biztosító vállalkozások a működéshez szükséges úthálózat és víziközmű rendszer használhatóságának és igénybevehetőségének bizonytalansága miatt veszélybe kerülhetnek, pedig ezek a vállalkozások jelentős mértékű helyi adót fizetnek. A frakcióvezető azt kérdezte a polgármestertől, hogy a válallkozás, amivel az önkormányzat 2021. április 10-én településrendezési szerződést kötött, teljesítette-e az ebben rá kirótt kötelezettségeit elsősorban a tulajdonában lévő, közforgalom elől elzárt út felújítására, valamint a szomszédos ingatlanok megközelíthetősége érdekében az átjárás biztosítására vonatkozóan, illetve a vállalkozás épületei megfelelnek-e a Helyi Építési Szabályzat előírásainak?

Porga Gyula válaszában kifejtette: az egykori Bakony Művek területe harminc éve konfliktusokkal terhelt helyszín, az önkormányzatnak az ott élők és az ott működő vállalkozások érdekeit is figyelembe kell vennie. A Településrendezési Szerződésben olyan feltételeket szabtak – ilyen a belső ipari út megépítése – amelyek éppen a konfliktusok elkerülését célozzák. A területen működő vállalkozások között azonban olyan mély ellentétek feszülnek, amelyek elsimításában az önkormányzatnak korlátozottak a lehetőségei, de ha a cégek közötti tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor az önkormányzatnak is erősebben kell fellépnie. 

Hartmann Ferenc (fotó: Domján Attila / vehir archív)Hartmann Ferenc (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) új ivókutak létesítéséről kérdezte Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) alpolgármestert. A képviselő jelezte, választókerületében két helyszínen, a Deák Ferenc Általános Iskola előtti játszótérnél, illetve a Pöltenberg Ernő utcai játszótér közelében is lenne igény ivókutakra. Az alpolgármester elmondta, Veszprémben jelenleg 27 helyen létezik vízvételi lehetőség, amit hőségriadó esetén a Bakonykarszt további, tűzcsapokra szerelt ideiglenes csapokkal bővít. Idén a Barátság parkban, a Zöld város projekt területén és a Gulya-dombon is létesítenek új ivókutakat. 

Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) felhívta a figyelmet arra, hogy a NAV rendszeresen közzéteszi honlapján azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek nem jelentik be munkavállalóikat – a listán húsz veszprémi cég is szerepel. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte a polgármestertől, hogy tervezi-e olyan határozat előterjesztését, ami révén az ilyen vállalkozásokat kizárnák az önkormányzat által kiírt közbeszerzésekről? Porga Gyula elmondta: a közbeszerzési eljárást törvény szabályozza, azt helyi rendelettel nem lehet módosítani. Hozzátette: természetesen kizárnak minden olyan indulót a közbeszerzési eljárásból, aki a törvényi feltételeknek nem felel meg. 

Pálinkás Roland (fotó: Domján Attila / vehir archív)Pálinkás Roland (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Napirend előtti felszólalásban reagált az országgyűlési választások eredményére Pálinkás Roland, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, aki gratulált Ovádi Péter megválasztott parlamenti képviselőnek. Hozzátette: több száz választópolgár véleményét hallgatták meg, tennivaló akad bőven Veszprém fejlődése érdekében, ebben a munkában továbbra is számít a parlamenti képviselő együttmködésére. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.