2022. augusztus 20.
//
István névnap

Szabad egy latin táncra?

Egy nappal a tánc világnapja előtt, azt megünnepelve gyűltek össze a latin-amerikai táncok szerelmesei a Kossuth utcán csütörtökön egy vidám flashmob erejéig.

Bár a flashmobok lényege, hogy meglepetésszerűen történnek, a veszprémi táncéletben jártasak azért számíthattak rá, hogy a tánc világnapjához, április 29-hez közeledve ismét felbukkanhatnak táncosok az utcákon. 

A Salsa Sabrosa Tánciskola 2015 óta rendszeresen szervez flashmobot ezen a napon. Kezdetben a nemzetközi Rueda de Casino flashmob-sorozathoz kapcsolódva perdültek táncra a város egy-egy pontján.

Az eseménysorozat lényege, hogy azonos napon, azonos időpontban táncoljanak kubai salsát a flashmobok résztvevői, függetlenül attól, hogy épp Berlinben, Lisszabonban vagy Ottawában, netán Veszprémben vannak.

La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.

Idén a nemzetközi rendezvénytől függetlenül szervezte meg flashmobját az iskola: csütörtökön egy kb. negyed órás performansszal készültek a Kossuth utcán, kis ízelítőt is adva a kubai salsából és társműfajaiból.

Kezdésként és zárásként egy ruedát láthattak az arra járók: a kubai salsa ezen változatában a résztvevő párok egy körben mozognak és a leader utasítására táncolnak, illetve folyamatosan cserélődnek a párok.

Szabad egy táncra?Szabad egy táncra?

A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.

Emellett a bachata és a reggaeton világával is megismerkedhetett a közönség. Előbbi a Dominikai Köztársaságból származik és egy kifejezetten érzéki tánc, míg utóbbi egy lazább, modernebb műfaj, amely zenei stílusként is egyre népszerűbb a kortárs zenei kultúrában.

Csak lazán!Csak lazán!

Táncolni végül is bárhol lehet.Táncolni végül is bárhol lehet.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

További cikkek

Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
A kádártaiak egy jó hangulatú piknikkel egybekötött kenyérszentelő ünnepséget tartottak az államalapítás alkalmából pénteken délután.
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.