2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Szabad egy latin táncra?

Egy nappal a tánc világnapja előtt, azt megünnepelve gyűltek össze a latin-amerikai táncok szerelmesei a Kossuth utcán csütörtökön egy vidám flashmob erejéig.

Bár a flashmobok lényege, hogy meglepetésszerűen történnek, a veszprémi táncéletben jártasak azért számíthattak rá, hogy a tánc világnapjához, április 29-hez közeledve ismét felbukkanhatnak táncosok az utcákon. 

A Salsa Sabrosa Tánciskola 2015 óta rendszeresen szervez flashmobot ezen a napon. Kezdetben a nemzetközi Rueda de Casino flashmob-sorozathoz kapcsolódva perdültek táncra a város egy-egy pontján.

Az eseménysorozat lényege, hogy azonos napon, azonos időpontban táncoljanak kubai salsát a flashmobok résztvevői, függetlenül attól, hogy épp Berlinben, Lisszabonban vagy Ottawában, netán Veszprémben vannak.

La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.

Idén a nemzetközi rendezvénytől függetlenül szervezte meg flashmobját az iskola: csütörtökön egy kb. negyed órás performansszal készültek a Kossuth utcán, kis ízelítőt is adva a kubai salsából és társműfajaiból.

Kezdésként és zárásként egy ruedát láthattak az arra járók: a kubai salsa ezen változatában a résztvevő párok egy körben mozognak és a leader utasítására táncolnak, illetve folyamatosan cserélődnek a párok.

Szabad egy táncra?Szabad egy táncra?

A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.

Emellett a bachata és a reggaeton világával is megismerkedhetett a közönség. Előbbi a Dominikai Köztársaságból származik és egy kifejezetten érzéki tánc, míg utóbbi egy lazább, modernebb műfaj, amely zenei stílusként is egyre népszerűbb a kortárs zenei kultúrában.

Csak lazán!Csak lazán!

Táncolni végül is bárhol lehet.Táncolni végül is bárhol lehet.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

További cikkek

Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.
Szót érteni a tündékkel is
Szót érteni a tündékkel is
Ilya lúme ná ammára i nólelva yantyáren, yea cenuvalve parie sina ve tyalie.