2023. március 24.
//
Gábor névnap

Szabad egy latin táncra?

Egy nappal a tánc világnapja előtt, azt megünnepelve gyűltek össze a latin-amerikai táncok szerelmesei a Kossuth utcán csütörtökön egy vidám flashmob erejéig.

Bár a flashmobok lényege, hogy meglepetésszerűen történnek, a veszprémi táncéletben jártasak azért számíthattak rá, hogy a tánc világnapjához, április 29-hez közeledve ismét felbukkanhatnak táncosok az utcákon. 

A Salsa Sabrosa Tánciskola 2015 óta rendszeresen szervez flashmobot ezen a napon. Kezdetben a nemzetközi Rueda de Casino flashmob-sorozathoz kapcsolódva perdültek táncra a város egy-egy pontján.

Az eseménysorozat lényege, hogy azonos napon, azonos időpontban táncoljanak kubai salsát a flashmobok résztvevői, függetlenül attól, hogy épp Berlinben, Lisszabonban vagy Ottawában, netán Veszprémben vannak.

La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.

Idén a nemzetközi rendezvénytől függetlenül szervezte meg flashmobját az iskola: csütörtökön egy kb. negyed órás performansszal készültek a Kossuth utcán, kis ízelítőt is adva a kubai salsából és társműfajaiból.

Kezdésként és zárásként egy ruedát láthattak az arra járók: a kubai salsa ezen változatában a résztvevő párok egy körben mozognak és a leader utasítására táncolnak, illetve folyamatosan cserélődnek a párok.

Szabad egy táncra?Szabad egy táncra?

A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.

Emellett a bachata és a reggaeton világával is megismerkedhetett a közönség. Előbbi a Dominikai Köztársaságból származik és egy kifejezetten érzéki tánc, míg utóbbi egy lazább, modernebb műfaj, amely zenei stílusként is egyre népszerűbb a kortárs zenei kultúrában.

Csak lazán!Csak lazán!

Táncolni végül is bárhol lehet.Táncolni végül is bárhol lehet.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

További cikkek

Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.