2023. február 6.
//
Dóra névnap

Az osztály egy megfoghatatlan dolog, de időtálló az értéke

2022. április 30. 15:22
Több másik veszprémi iskolával együtt a Vetési Albert Gimnáziumban is elballagtak a végzős diákok szombat délelőtt. Az ünnepségen a hagyományok szerint a búcsúzó osztályok feltűzték az iskola zászlajára a szalagot, valamint emléktáblát is elhelyeztek az udvaron az általuk választott idézettel.

Jövő héten kezdetét veszik az írásbeli érettségik, ez a hét azonban még a ballagásról szólt számos veszprémi intézményben is. Szombat délelőtt a Vetési Albert Gimnáziumban is elballagott a négy végzős osztály, akiket az iskola vezetése, valamint alsóbb évfolyamok is elbúcsúztattak.

A végzősöknek innentől már a saját céljaikat kell követniük, hangzott el a búcsúztatóban, amit először a 11. évfolyamból mondtak az érettségi előtt álló diákoknak. Itt is elhangzott az az örök érvényű igazság, ami ezek szerint már tizenéves korban kikristályosodik a diákok előtt, miszerint a középiskolás évek hozzák egy ember életében a legtöbb maradandó élményt és itt köttetnek a legmélyebb barátságok is.

A Vetési ünnepségén hasonló gondolatok fogalmazódtak meg a búcsúzú diákokban is, erre Békési Sára, végzős diák erősített rá beszédében, aki kiemelte, immáron célegyenesben vannak középiskolás éveikben, de egész eddig és most, az érettségi előtt is az tartja bennük a lelket, hogy együtt vannak és közösen kell szembenézniük a kihívásokkal.

Az iskola igazgatója, Szűcs Attila úgy fogalmazott, 5 évvel ezelőtt, amikor a diákok elkezdték gimnáziumi éveiket még ismeretlen volt számukra az iskola, mára viszont az otthonukká váltak ezek a falak, amiket most itt kell hagyniuk. Az igazgató arra kérte a ballagókat, látogassanak idővel vissza az intézménybe, meséljék el, hogy merre járnak, hol tartanak az életben, hiszen az anyaintézménnyel a kapocs örökre megmarad. Ahogy fogalmazott: az osztály egy megfoghatatlan dolog, de időtálló az értéke.

A ballagási ünnepségen a Vetési hagyományai szerint a végzős évfolyam feltűzte a szalagját az iskola zászlajára, majd az osztályok egyenként kirakták az emléktáblájukat az iskola udvarán, amelyre különböző, rájuk jellemző idézeteket írtak fel. Az egyik ilyen szöveg az olasz írótól, Alessandro Bariccótól származott, miszerint „Milyen szép, ha minden tengerhez, mely ránk vár, van egy folyó a számunkra.”

 

Képek
Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hétfőn.
Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.
Sportemberek életútját ismerhetjük meg Veszprém legújabb programsorozatában
Sportemberek életútját ismerhetjük meg Veszprém legújabb programsorozatában
Kollégánk, Simon Dani vezetésével pénteken 18 órakor kezdetét veszi a Jutasi Köztéren az Önarckép elnevezésű beszélgetősorozat, amelynek első vendége az ötvenhétszeres magyar válogatott futsalos, az 1. FC Veszprém csapatkapitánya Tatai József lesz.
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Batyusbál, élőzene, több generáció együtt és egy kis EKF... ezek voltak az ismérvei a Dózsavárosi Baráti Kör által szervezett farsangi bálnak szombat este a városrész általános iskolájában.
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Összeszedtük a veszprémi fórumokból és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem hivatalos csatornáiról, hogy milyen pusztítást hagyott maga mögött a szombati szélvihar Veszprémben.