2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Az Év kutatóhelye díjat vehetett át a Veszprém Megyei Levéltár

A díjat eredetileg 2020-ban ítélték oda az intézménynek, de a járvány miatt végül most, az I. Veszprémi Levéltári Napon vehette át azt.

Első alkalommal tartott Levéltári Napot a Veszprém Megyei Levéltár csütörtökön a Gizella Napok keretében, ahol a környékbeli megyék levéltárait egy szakmai találkozóra, a lappangó források iránt érdeklődőket pedig egy nyilvános konferenciára invitálták. Boross István igazgató elmondta, bár évről évre szerveztek tudományos konferenciákat korábban is, ilyen jellegű eseményre eddig nem került sor az intézmény keretei között.

Boross István igazgató Ari Ilonától vehette át a díjatBoross István igazgató Ari Ilonától vehette át a díjat

A napnak nem csak ez volt az egyetlen különlegessége: ekkor adták át a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület által alapított az Év Kutatóhelye Díjat is, melyet még 2020-ban szavaztak meg az intézménynek, ám a járvány miatt csak most adták át. A tizenegy éve működő szervezet 2011 óta ítéli oda a díjat a közönség visszajelzései alapján legjobbnak tartott kutatóhelyeknek, legyen az levéltár, könyvtár vagy éppen civil szervezet.

Ari Ilona, az egyesület elnöke elárulta, bár a tíz évvel ezelőtti viszonyokhoz képest jelentősen megváltozott a családtörténeti kutatások módszere, az online adatbázisoknak köszönhetően közvetettebb lett a kapcsolat a dokumentumokat kezelő szervezetek és a kutatók között, a levéltáraknak és a sokszor önkéntes munkával létrehozott adatbázisoknak még mindig fontos szerepe van. A veszprémi levéltár munkatársai pedig a visszajelzések alapján egyértelműen példamutató munkát végeznek és dicséret illeti a segítőkészségüket, amivel a kéréseket kezelik. Egy lelkes csapat dolgozik itt, akik mindig készen állnak teljesíteni a kéréseket, a közönséggel pedig szorosabb kapcsolatot ápolnak” – méltatta az intézmény munkatársait Ari Ilona.

Porga Gyula polgármester a díj kapcsán megjegyezte, azt, hogy a levéltár magas szinten végzi alapfeladatát, bizonyítják a szakmai díjak, ugyanakkor egy közönségdíj legalább olyan fontos elismerés. Mert azt is jelzi, hogy a levéltár a város közéletének ütőerén tartja a kezét, élő tevékenységet végez és nem egy falakkal körülzárt vár. Ez pedig azért is fontos, mert egy városi közösség csak akkor tud erős lenni, ha a nagy egységek harmonikusan működnek együtt – nem véletlen, hogy a tömegszórakoztató események mellett egy ilyen szakmaibb program is megjelenik a Gizella Napokon.

Az Év Kutatóhelye Díj mellett nemrégiben egy másik díjat is elhozhatott egyébként a levéltár: az Összetört emlékezet. Veszprém első világháborús veszteségei levéltári források tükrében című munka az Év Levéltári Kiadványa díjon második helyezést ért el.

Az Összetört emlékezet című kiadvány, melyért Karika Tímea felelt, szintén díjat kapottAz Összetört emlékezet című kiadvány, melyért Karika Tímea felelt, szintén díjat kapott

A levéltári nap folytatásában a résztvevők mélyebben is betekinthettek történelmi örökségünkbe a lappangó források segítségével, melyek akár újraírhatják az ismereteinket a veszprémi zsidó közösségről, emellett szó esett többek között a Tanácsköztársaság veszprémi történéseiről, a Lechner testvérek visszaemlékezéseiről és a Perczel családról is.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.