Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C

Az Év kutatóhelye díjat vehetett át a Veszprém Megyei Levéltár

2022. május 6. 4:00
A díjat eredetileg 2020-ban ítélték oda az intézménynek, de a járvány miatt végül most, az I. Veszprémi Levéltári Napon vehette át azt.

Első alkalommal tartott Levéltári Napot a Veszprém Megyei Levéltár csütörtökön a Gizella Napok keretében, ahol a környékbeli megyék levéltárait egy szakmai találkozóra, a lappangó források iránt érdeklődőket pedig egy nyilvános konferenciára invitálták. Boross István igazgató elmondta, bár évről évre szerveztek tudományos konferenciákat korábban is, ilyen jellegű eseményre eddig nem került sor az intézmény keretei között.

Boross István igazgató Ari Ilonától vehette át a díjatBoross István igazgató Ari Ilonától vehette át a díjat

A napnak nem csak ez volt az egyetlen különlegessége: ekkor adták át a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület által alapított az Év Kutatóhelye Díjat is, melyet még 2020-ban szavaztak meg az intézménynek, ám a járvány miatt csak most adták át. A tizenegy éve működő szervezet 2011 óta ítéli oda a díjat a közönség visszajelzései alapján legjobbnak tartott kutatóhelyeknek, legyen az levéltár, könyvtár vagy éppen civil szervezet.

Ari Ilona, az egyesület elnöke elárulta, bár a tíz évvel ezelőtti viszonyokhoz képest jelentősen megváltozott a családtörténeti kutatások módszere, az online adatbázisoknak köszönhetően közvetettebb lett a kapcsolat a dokumentumokat kezelő szervezetek és a kutatók között, a levéltáraknak és a sokszor önkéntes munkával létrehozott adatbázisoknak még mindig fontos szerepe van. A veszprémi levéltár munkatársai pedig a visszajelzések alapján egyértelműen példamutató munkát végeznek és dicséret illeti a segítőkészségüket, amivel a kéréseket kezelik. Egy lelkes csapat dolgozik itt, akik mindig készen állnak teljesíteni a kéréseket, a közönséggel pedig szorosabb kapcsolatot ápolnak” – méltatta az intézmény munkatársait Ari Ilona.

Porga Gyula polgármester a díj kapcsán megjegyezte, azt, hogy a levéltár magas szinten végzi alapfeladatát, bizonyítják a szakmai díjak, ugyanakkor egy közönségdíj legalább olyan fontos elismerés. Mert azt is jelzi, hogy a levéltár a város közéletének ütőerén tartja a kezét, élő tevékenységet végez és nem egy falakkal körülzárt vár. Ez pedig azért is fontos, mert egy városi közösség csak akkor tud erős lenni, ha a nagy egységek harmonikusan működnek együtt – nem véletlen, hogy a tömegszórakoztató események mellett egy ilyen szakmaibb program is megjelenik a Gizella Napokon.

Az Év Kutatóhelye Díj mellett nemrégiben egy másik díjat is elhozhatott egyébként a levéltár: az Összetört emlékezet. Veszprém első világháborús veszteségei levéltári források tükrében című munka az Év Levéltári Kiadványa díjon második helyezést ért el.

Az Összetört emlékezet című kiadvány, melyért Karika Tímea felelt, szintén díjat kapottAz Összetört emlékezet című kiadvány, melyért Karika Tímea felelt, szintén díjat kapott

A levéltári nap folytatásában a résztvevők mélyebben is betekinthettek történelmi örökségünkbe a lappangó források segítségével, melyek akár újraírhatják az ismereteinket a veszprémi zsidó közösségről, emellett szó esett többek között a Tanácsköztársaság veszprémi történéseiről, a Lechner testvérek visszaemlékezéseiről és a Perczel családról is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. tegnap 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. tegnap 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.