2022. augusztus 20.
//
István névnap

Átadták a Pannon Egyetem ajkai kampuszát

2022. május 8. 4:00
Pannon Egyetem
Ünnepélyes keretek között átadták a Pannon Egyetem új kampuszát pénteken Ajkán. Az egyetem és a város között tavaly év végén kötött stratégiai megállapodás újabb, kézzelfogható eredménye az új kampusz, mely a felek a magyar felsőoktatás, valamint Ajka gazdasági és kulturális vonzerejének növelése iránti elkötelezettségét mutatja.

Egy egyetem nem csak tudásgyár, nem csak a kiváló minőségű kutatások helyszíne, és nem is csak a művelt emberfők sokaságának gyűjtőhelyszíne, hanem térségszervező erő – mondta köszöntőjében dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Pannon Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Hozzátette: az egyetem olyan találkozási pont, ahol a kultúra, a kutatás, a gazdaság, az ott élők hétköznapi élete és a kiváló tehetségű emberek élete találkozhat. Térségszervező abból a szempontból is, hogy egy egyetem felelősséggel tartozik a saját térségéért, hogy az gazdasági, kulturális, és életszínvonal szempontjából egyaránt előrébb lépjen. A Pannon Egyetem is ezt a küldetést teljesíti, ennek a missziónak a legújabb állomása az Ajka kampusz – fogalmazott.

A Pannon Egyetem kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a régió egyik kiemelt ipari centrumában, Ajka városában az önkormányzattal, az intézményekkel és a gazdasági szereplőkkel való szakmai kapcsolatát aktív személyes jelenlét biztosításával is erősítse – emelte ki dr. Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

– Az egyetem szakmai fókuszán belül számos képzési/részképzési forma megvalósítására van lehetőség a városban együttműködő partnereink igényei szerint, ahogy kutatás-fejlesztési és szolgáltatási tevékenységünk is térségi szereplők rendelkezésére áll. A kampusz benépesítése és tartalommal való megtöltése szorosan illeszkedik a Pannon Egyetem eddigi sikeres működési modelljéhez és stratégiai célkitűzéseihez, ami szerint erős kutatás-fejlesztési fókuszú, a térség gazdasági fejlődését támogató felsőoktatási intézmény kívánunk lenni – fogalmazott.

Fotó: Burger ZsoltFotó: Burger Zsolt

Dr. Utasi Anett egyetemi docens, a Pannon Egyetem Duális Képzési Központjának igazgatója, az Ajka Kampusz fejlesztéséért felelős megbízott a tervekkel kapcsolatban kiemelte: az emelt szintű matematika érettségire történő felkészítés már megkezdődött az ajkai kampuszon, de ősztől fenntartható fejlődés posztgraduális képzést indít itt az egyetem óvónőknek, általános- és középiskolai pedagógusoknak. Tervek között szerepel a nyelvvizsgára történő felkészítő kurzusok indítása, jövőre műszaki felsőfokú szakképzés indul levelező tagozaton, de helyet kap itt az Európa Kulturális Fővárosa projekttel közös GEN-Kapocs, azaz a generációk közötti kapocs program is.

Új korszakot jelent Ajka életében, hogy egyetemi város lett – fogalmazott Schwartz Béla polgármester, kiemelve azt is, hogy régi vágy teljesült ezzel. Mint elmondta: Ajka egy ipari központ, mely az elmúlt években az ország GDP-jének egy százalékát állította elő, ehhez a teljesítményhez pedig szakemberekre is szükség van. Jelenleg is mintegy 100 mérnök hiányzik a cégektől.

– Leginkább azt szeretnénk kérni az egyetemtől, hogy juttasson bennünket olyan eszközhöz, hogy a város minél nagyobb mértékben hozzá tudjon járulni az ország GDP-jéhez” – fogalmazott.

A tanulásra való ösztönzéshez egyébként városi ösztöndíjat is alapítottak, havi rendszeres hozzájárulással támogatják a Pannon Egyetemen tanuló ajkai diákokat.

vehir.hu

További cikkek

Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására.
A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
Csütörtökön hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat, péntek délelőtt a Pannon Egyetemen sajtótájékoztatót tartottak arról, hányan kezdik meg ősztől tanulmányaikat az intézményben, s hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek.
Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével
Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével
Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése" pályázaton, hogy a „Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés a KALL Ingredients Kft. gyáregységében” című projektet megvalósítsa. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden a projektben résztvevő KALL ingredients Kft. és a Pannon Egyetem.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.