2023. március 30.
//
Zalán névnap

A hungarikumokkal ismerkedhettek a gyermekek izgalmas versenyzés közben

Magyarország értékeinek megismerését, a nemzeti öntudat erősítését és a magyarság történetének felfedezését tűzte ki célul a „Szeresd a magyart! elnevezésű verseny, amit sok évvel ezelőtt a kislődi iskola tanárai indítottak útjára, idén pedig már 10. alkalommal szervezték meg a versenyt a megye diákjai körében. Az eredményhirdetést péntek délután tartották a kislődi Sobri Jóska kalandparkban.

A versenykiírás szerint 4 fős csapatok indulhattak az iskolákból, mindegyik csapatot 2-2 hetedikes és nyolcadikos diák alkothatta. A döntőbe összesen 12 Veszprém megyei iskolából ugyanennyi csapat jutott be, végül a kislődi Sobri Jóska kalandparkban mérkőzhettek meg a fődíjakért.

A verseny során különböző feladványokon és vetélkedőkön ismerkedhettek meg a gyerekek a hungarikumokkal, Magyarország természeti és kulturális értékeivel, valamint gazdag történelmével.

A döntő versenyen – amelyet minden évben május elején tartanak az ötletgazda kislődi iskola településén, azon belül is a Sobri Jóska Kalandparkban, amely kezdetek óta támogatja a versenyt – 48 diák vett részt, akik közül az eredményhirdetés után mindenki valamilyen ajándékcsomaggal és belépőjegyekkel múzeumokba, kiállításokra távozhatott.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint a helyezések ellenére mindenki nyertese volt ennek a versenynek, aki részt vett rajta, hiszen élményekkel és hasznos tudással gazdagodtak.

A képviselő a diákok mellett gratulált a kislődi pedagógusoknak, akik életre hívták és immáron 10. alkalommal megszervezték a versenyt, valamint mindenkinek, aki szervező munkájával hozzájárult, hogy tovább öregbítsék a hungarikumok jó hírét ezen a versenyen keresztül is.

A 12 csapat Kislődről, Inotáról, Csótról, Halimbáról, Városlődről, Noszlopról, Úrkútról, Mezőlakról, Balatonfüredről, Nemesvámosról, Pápakovácsiból érkezett, közülük harmadik helyen végeztek a Vámosi lencsék csapat tagjai, második lett a Túró Ru(a)diasok csapata, első helyen pedig a Pálinkás Pali + Pálma csapat végzett.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.