2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben

A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.

10 évre tekint vissza az a kapcsolat, amit a Veszprémi Állatkert és a Kozmutza Flóra óvoda és iskola ápol egymással. Ennek keretében pedig minden évben a vadaspark a fák és madarak napja alkalmából meghívja és vendégül látja a gyermekeket és kísérőiket.

Nem volt ez másképpen idén sem, amikor csütörtök délelőtt a madárröpténél találkoztak a gyermekek, ahol Csizmadia Károly zoopedagógus tartott rövid ismertetőt a fák és madarak napjának fontosságáról, amit még Hermann Ottó természettudós fogalmazott meg és minden év májusában tartják meg világszerte. A gyermekek pedig rajzokkal és verssel készültek erre a tematikus napra.

Ezt követően elsőként a madárröpdét nézték meg a látogatók, ahol – Csizmadia Károlytól megtudtuk – közel 40 faj példányaival lehet találkozni, közülük is a legnépszerűbbek a látványos chilei flamingók és a skarlát íbiszek, amelyekről a tapasztalt zoopedagógus úgy nyilatkozott, a színük olyan különleges, amelyet csak a természet képes megalkotni.

A veszprémi madárröpde egyébként a legnagyobb bejárható madárröpde Magyarországon a maga 5000 m2-es nagyságával, az állatkert gondozói és vezetése pedig igyekszik a legjobb körülményeket megteremteni itt is az egzotikus fajoknak.

Hogy ez mennyire sikerült, arra Török László, az intézmény igazgatója adta meg a választ csütörtökön a Kozmutzás gyermekek látogatásakor, amikor elmondta: több faj is évről évre költ itt Veszprémben, ez pedig csak akkor lehetséges, ha ideálisnak érzik a körülményeket ehhez.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Az állatkert mindenkié
Az állatkert mindenkié
Évek óta hagyomány, hogy a Veszprémi Állatkert a Mozgássérültek Aktív Egyesületével közösen egy nap külön kedveskedik a kerekesszékeseknek: az érintettek ilyenkor nemcsak díjmentesen nézhetnek körül az állatkertben, de a szakvezetésen a zoo kulisszatitkaiba is betekinthetnek. Szeptember 10-én ismét megrendezték a kerekesszékesek napját.
Táborozó fiatalok az állatkertben
Táborozó fiatalok az állatkertben
A Veszprémi Állatkertben táboroznak az általános iskolások, mindennapjaikat leshettük meg.
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.