2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye

2022. május 13. 10:30
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. Már hagyománnyá vált ugyanakkor, hogy a verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül választják ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borait. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora. 

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly már 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés talált gazdára.  

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

„A balatoni borkultúra folyamatos fejlődése is szerepet játszott abban, hogy Veszprém mellé meghívtuk a Bakony-Balaton régiót, hogy részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programnak.” – mondta el Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, és hozzátette, a patinás szervezésű, nagy múltú verseny jelentőségét nemcsak az adja, hogy azon minden Balatoni borvidék képviselteti magát, hanem az is, hogy az EKF tavalyi támogató belépése óta a borversenyen legjobbnak talált borok közül külön zsűrizéssel kerülnek majd ki az EKF borai is. „A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora és a Veszprém város bora nemcsak kitüntető cím lesz, hanem ezekből mind a két szervezet vásárol majd reprezentációs célra.” Az EKF borai – egy vörös, egy fehér és egy pezsgő – nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget kapnak majd. Az EKF program az elkövetkező hónapokban számos Európai helyszínen mutatkozik majd be, és a nagykövetségeken, kulturális rendezvényeken ezek a díjnyertes balatoni borok mindig ott lesznek az asztalokon. 

Fotó: Kovács Bálint (archív)Fotó: Kovács Bálint (archív)

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

Dr. Fiáth Attila hangsúlyozta: „A Balaton és a bor fogalma az utóbbi időben egyre inkább összeforrt. Ez nemcsak a fogyasztóknak jelent egyre nagyobb élvezetet, hanem nagyban hozzájárulhat ahhoz a hosszútávú tervhez, hogy a Balaton négy évszakos desztináció legyen.” 

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén.  Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, egyben Balatonfenyves polgármestere elmondta: „A Balatoni Borok Versenye olyan nagy hagyományokra visszanyúló rendezvénye a Balatoni Szövetségnek, amely a Balaton és a balatoni bor népszerűsítését célozza meg. A jövőben ezt a hagyományt folytatni kívánjuk együttműködve a térségi szereplőkkel.” 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára a jelentkezés és a borverseny részleteit ismertetve elmondta, hogy a bormintákat egy hét múlva május 19-20-án lehet a Balaton körül öt helyszínen leadni: 0,75-ös palackból 3 darabot, 0,5 literesből 4 darabot. A pontos helyszíneket és a verseny részleteit a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiírás tartalmazza. 

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy jövőre egybeesik majd a borverseny 20 éves jubileuma és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program színes rendezvénysorozata. Mészáros Zoltán hozzátette: „Az EKF programjában nagy hangsúlyt kap a borkultúra és gasztronómia is. A munkánk során komolyan figyeljük a kulturális régiókat szerte Európában, így külön örülök annak, hogy idén toszkán borászok is csatlakoznak a balatoni borversenyhez - amolyan megfigyelőként.”

vehir.hu

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont az eseménynek, a sok felújítás óta pedig ez volt az első rendezvény, mely megvalósulhatott a teremben.
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.