2022. július 4.
//
Ulrik névnap

2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye

2022. május 13. 10:30
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. Már hagyománnyá vált ugyanakkor, hogy a verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül választják ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borait. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora. 

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly már 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés talált gazdára.  

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

„A balatoni borkultúra folyamatos fejlődése is szerepet játszott abban, hogy Veszprém mellé meghívtuk a Bakony-Balaton régiót, hogy részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programnak.” – mondta el Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, és hozzátette, a patinás szervezésű, nagy múltú verseny jelentőségét nemcsak az adja, hogy azon minden Balatoni borvidék képviselteti magát, hanem az is, hogy az EKF tavalyi támogató belépése óta a borversenyen legjobbnak talált borok közül külön zsűrizéssel kerülnek majd ki az EKF borai is. „A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora és a Veszprém város bora nemcsak kitüntető cím lesz, hanem ezekből mind a két szervezet vásárol majd reprezentációs célra.” Az EKF borai – egy vörös, egy fehér és egy pezsgő – nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget kapnak majd. Az EKF program az elkövetkező hónapokban számos Európai helyszínen mutatkozik majd be, és a nagykövetségeken, kulturális rendezvényeken ezek a díjnyertes balatoni borok mindig ott lesznek az asztalokon. 

Fotó: Kovács Bálint (archív)Fotó: Kovács Bálint (archív)

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

Dr. Fiáth Attila hangsúlyozta: „A Balaton és a bor fogalma az utóbbi időben egyre inkább összeforrt. Ez nemcsak a fogyasztóknak jelent egyre nagyobb élvezetet, hanem nagyban hozzájárulhat ahhoz a hosszútávú tervhez, hogy a Balaton négy évszakos desztináció legyen.” 

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén.  Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, egyben Balatonfenyves polgármestere elmondta: „A Balatoni Borok Versenye olyan nagy hagyományokra visszanyúló rendezvénye a Balatoni Szövetségnek, amely a Balaton és a balatoni bor népszerűsítését célozza meg. A jövőben ezt a hagyományt folytatni kívánjuk együttműködve a térségi szereplőkkel.” 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára a jelentkezés és a borverseny részleteit ismertetve elmondta, hogy a bormintákat egy hét múlva május 19-20-án lehet a Balaton körül öt helyszínen leadni: 0,75-ös palackból 3 darabot, 0,5 literesből 4 darabot. A pontos helyszíneket és a verseny részleteit a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiírás tartalmazza. 

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy jövőre egybeesik majd a borverseny 20 éves jubileuma és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program színes rendezvénysorozata. Mészáros Zoltán hozzátette: „Az EKF programjában nagy hangsúlyt kap a borkultúra és gasztronómia is. A munkánk során komolyan figyeljük a kulturális régiókat szerte Európában, így külön örülök annak, hogy idén toszkán borászok is csatlakoznak a balatoni borversenyhez - amolyan megfigyelőként.”

vehir.hu

További cikkek

Vámoson találkoztak a vámosiak
Vámoson találkoztak a vámosiak
Nemesvámoson tartották szombaton a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A 19 anyaországi és határáron túli magyar települést történelmük és nevük kapcsolt össze a földrajzi távolságokat átívelve is.
Ismét feléledt a Kenyérlelke Veszprémben
Ismét feléledt a Kenyérlelke Veszprémben
Immáron második alkalommal adott otthont Veszprém a Kenyérlelke fesztiválnak szombaton az Óváros téren.
Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!
Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!
Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket - tájékoztatta csütörtökön a főszervező az MTI-t.
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Minden út lépcsőhöz vezet
Minden út lépcsőhöz vezet
Nincs olyan veszprémi lakos, aki naponta ne mászna meg legalább egy lépcsőt a belvárosban. Annyira az életünk része, hogy más városokban hiányérzetünk támad, amikor nincs egy jó hosszú emelkedő úton útfélen. Nálunk történelmi jelentőséggel bírnak és emellett mindenkinek van legalább egy lépcsős története, ami igazán veszprémivé teszi. De vajon melyek a lépcsők saját történetei?