Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye

2022. május 13. 10:30
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. Már hagyománnyá vált ugyanakkor, hogy a verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül választják ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borait. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora. 

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly már 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés talált gazdára.  

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

„A balatoni borkultúra folyamatos fejlődése is szerepet játszott abban, hogy Veszprém mellé meghívtuk a Bakony-Balaton régiót, hogy részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programnak.” – mondta el Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, és hozzátette, a patinás szervezésű, nagy múltú verseny jelentőségét nemcsak az adja, hogy azon minden Balatoni borvidék képviselteti magát, hanem az is, hogy az EKF tavalyi támogató belépése óta a borversenyen legjobbnak talált borok közül külön zsűrizéssel kerülnek majd ki az EKF borai is. „A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora és a Veszprém város bora nemcsak kitüntető cím lesz, hanem ezekből mind a két szervezet vásárol majd reprezentációs célra.” Az EKF borai – egy vörös, egy fehér és egy pezsgő – nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget kapnak majd. Az EKF program az elkövetkező hónapokban számos Európai helyszínen mutatkozik majd be, és a nagykövetségeken, kulturális rendezvényeken ezek a díjnyertes balatoni borok mindig ott lesznek az asztalokon. 

Fotó: Kovács Bálint (archív)Fotó: Kovács Bálint (archív)

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

Dr. Fiáth Attila hangsúlyozta: „A Balaton és a bor fogalma az utóbbi időben egyre inkább összeforrt. Ez nemcsak a fogyasztóknak jelent egyre nagyobb élvezetet, hanem nagyban hozzájárulhat ahhoz a hosszútávú tervhez, hogy a Balaton négy évszakos desztináció legyen.” 

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén.  Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, egyben Balatonfenyves polgármestere elmondta: „A Balatoni Borok Versenye olyan nagy hagyományokra visszanyúló rendezvénye a Balatoni Szövetségnek, amely a Balaton és a balatoni bor népszerűsítését célozza meg. A jövőben ezt a hagyományt folytatni kívánjuk együttműködve a térségi szereplőkkel.” 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára a jelentkezés és a borverseny részleteit ismertetve elmondta, hogy a bormintákat egy hét múlva május 19-20-án lehet a Balaton körül öt helyszínen leadni: 0,75-ös palackból 3 darabot, 0,5 literesből 4 darabot. A pontos helyszíneket és a verseny részleteit a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiírás tartalmazza. 

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy jövőre egybeesik majd a borverseny 20 éves jubileuma és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program színes rendezvénysorozata. Mészáros Zoltán hozzátette: „Az EKF programjában nagy hangsúlyt kap a borkultúra és gasztronómia is. A munkánk során komolyan figyeljük a kulturális régiókat szerte Európában, így külön örülök annak, hogy idén toszkán borászok is csatlakoznak a balatoni borversenyhez - amolyan megfigyelőként.”

vehir.hu
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 Július 27-én lesz a 2024-es Hervis Balaton-átevezés szabadidősport Július 27-én lesz a 2024-es Hervis Balaton-átevezés A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) jövőre július 27-én rendezi meg a hetedik Hervis Balaton-átevezést, amelyre február elsejétől lehet majd nevezni. 2023. december 3. 21:56 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.