Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye

2022. május 13. 10:30
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. Már hagyománnyá vált ugyanakkor, hogy a verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül választják ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borait. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora. 

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly már 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés talált gazdára.  

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

„A balatoni borkultúra folyamatos fejlődése is szerepet játszott abban, hogy Veszprém mellé meghívtuk a Bakony-Balaton régiót, hogy részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programnak.” – mondta el Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, és hozzátette, a patinás szervezésű, nagy múltú verseny jelentőségét nemcsak az adja, hogy azon minden Balatoni borvidék képviselteti magát, hanem az is, hogy az EKF tavalyi támogató belépése óta a borversenyen legjobbnak talált borok közül külön zsűrizéssel kerülnek majd ki az EKF borai is. „A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora és a Veszprém város bora nemcsak kitüntető cím lesz, hanem ezekből mind a két szervezet vásárol majd reprezentációs célra.” Az EKF borai – egy vörös, egy fehér és egy pezsgő – nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget kapnak majd. Az EKF program az elkövetkező hónapokban számos Európai helyszínen mutatkozik majd be, és a nagykövetségeken, kulturális rendezvényeken ezek a díjnyertes balatoni borok mindig ott lesznek az asztalokon. 

Fotó: Kovács Bálint (archív)Fotó: Kovács Bálint (archív)

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

Dr. Fiáth Attila hangsúlyozta: „A Balaton és a bor fogalma az utóbbi időben egyre inkább összeforrt. Ez nemcsak a fogyasztóknak jelent egyre nagyobb élvezetet, hanem nagyban hozzájárulhat ahhoz a hosszútávú tervhez, hogy a Balaton négy évszakos desztináció legyen.” 

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén.  Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, egyben Balatonfenyves polgármestere elmondta: „A Balatoni Borok Versenye olyan nagy hagyományokra visszanyúló rendezvénye a Balatoni Szövetségnek, amely a Balaton és a balatoni bor népszerűsítését célozza meg. A jövőben ezt a hagyományt folytatni kívánjuk együttműködve a térségi szereplőkkel.” 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára a jelentkezés és a borverseny részleteit ismertetve elmondta, hogy a bormintákat egy hét múlva május 19-20-án lehet a Balaton körül öt helyszínen leadni: 0,75-ös palackból 3 darabot, 0,5 literesből 4 darabot. A pontos helyszíneket és a verseny részleteit a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiírás tartalmazza. 

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy jövőre egybeesik majd a borverseny 20 éves jubileuma és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program színes rendezvénysorozata. Mészáros Zoltán hozzátette: „Az EKF programjában nagy hangsúlyt kap a borkultúra és gasztronómia is. A munkánk során komolyan figyeljük a kulturális régiókat szerte Európában, így külön örülök annak, hogy idén toszkán borászok is csatlakoznak a balatoni borversenyhez - amolyan megfigyelőként.”

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.