2023. február 1.
//
Ignác névnap

Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen

Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.

Ágnes a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületen keresztül vette fel a kapcsolatot a Veszprémbe érkező ukrán családokkal, hogy férjével közösen a szakmájukon keresztül is segítsék őket. Ahogy Ágnes fogalmazott: „Mindenféle tárgyi segítségen túl fontosnak gondoltuk, hogy a szakmánkon keresztül is adni tudjunk. Amikor megtudtuk, hogy milyen sok menekült van a városban, rögtön tudtuk, hogy tenni kell valamit.

Én nem csupán színész, illetve színházpedagógus vagyok, hanem pszichológus is, tehát a mentálhigiénés foglalkozások egyáltalán nem állnak tőlem távol.

Nagy igény volt ezekre a vasárnapi találkozásokra, több, mint húszan vannak, és folyamatosan jönnek újak. Négyévesektől egészen a tizenévesekig vannak, ezért két részre szedtük a társaságot korosztály szerint. Amíg az egyik csapattal játszunk, addig a többiek kint beszélgetnek, rajzolnak, origamiznak.”

Arról, hogy miért éppen a Pannon Színitanodában vannak a foglalkozások, Ágnes a következőket mondta: „A Pasztával szoros kapcsolatban állok, a közeljövőben egy pályázat keretén belül foglalkozást is vezetek majd, és amikor helyszínt kerestem a vasárnapi találkozásokra, rögtön a Paszta vezetője, Komáromi Sándor jutott az eszembe. Szerencsére elsőre igent mondott, támogatta az ötletet.”

Ágnes kérésünkre beszámolt arról is, milyen jellegű foglalkozásokat kell elképzelni: „Öröm látni, ahogy a zárkózott kapucnis gyerekek szépen lassan kinyílnak. Fizikai színházi technikát alkalmazunk, vagyis rengeteg mozgásos gyakorlat van, mindez persze játékosan. Sokat foglalkozunk a testtel, a koncentrációs gyakorlatokkal, de a színjátszó második felében már színészkedni is szoktunk, nagyon élvezik.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire bátrak lesznek, meglepően ügyesek.

Mindennél fontosabb, hogy egy biztonságos, támogató közeget nyújtsunk a gyerekek számára. További terveink, hogy a nyáron napközis tábort szervezzünk, ez még egyeztetés alatt áll.”

Szabó Eszter

További cikkek

Szavak nélkül is szórakoztat
Szavak nélkül is szórakoztat
Rendhagyó produkcióval készül a magyar kultúra napjára a Kabóca Bábszínház.
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap.
„Nem vagyok az a típus, aki mindenhová bekopogtat”
„Nem vagyok az a típus, aki mindenhová bekopogtat”
Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésze nemrégiben vehette át a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Többek között ez adta az apropót, hogy leüljünk vele beszélgetni. No meg az, hogy már régi tervünk. Meghatározó és emlékezetes alakításaival Veszprém a szívébe zárta. Délvidékről származik, a délszláv háború miatt hagyta el hazáját. Ma már a királynék városa az otthona, ahogy a művésznő is mondta, mostanra többet élt itt, mint Délvidéken…
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
Megkezdődtek a próbái a Karaffa című Petőfi-drámának a veszprémi Pannon Várszínházban pénteken. A drámatöredék befejezésére kiírt pályázat nyerteseinek egyike Szálinger Balázs író, akinek művét jövő februárban mutatja be a társulat.
A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel
A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel
December 16-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjét, a Viktóriát.