2022. július 4.
//
Ulrik névnap

Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu

2022. május 18. 14:53
Több sikeres eszközbeszerző és infrastrukturális fejlesztésre irányuló pályázat után egy újabb fontos beruházást tudhat maga mögött Olaszfalu. A bakonyi településen a csapadékvíz-elvezetést oldották meg.

Az elmúlt évek eredményeiből kiindulva az látszik, hogy Olaszfalu az egyik első számú nyertese a Magyar Falu Programnak. A település közel 100 millió forintból újított fel játszóteret, utcát, de az új falubuszt is ebből finanszírozták.

A Kormány által a vidéki falvak fejlesztésére irányuló Magyar Falu Program mellett azonban más pályázatokon is elindult az önkormányzat, sikeresen.

A napokban készült TOP-os forrásból (Területfejlesztési Operatív Program) Olaszfalu új csapadékvíz-elvezető rendszere, amelyre összesen 113 millió forintot nyertek így pedig jelentős lépést tettek a vízkárok minimalizálása érdekében.

A bakonyi településen immáron hagyomány, hogy minden fontos fejlesztés átadásánál összejön a település közössége, hogy együtt ünnepeljék meg az újabb mérföldkő teljesítését, valamint megvitassák a következő lépcsőfokot, amit el szeretnének érni. Kedden délután ezen a közösségi találkozón részt vett Ovádi Péter is, a térség újraválasztott országgyűlési képviselője, aki méltatta a település fejlődését és hozzátette, Olaszfalu nagyon szerencsés, hiszen egy olyan agilis polgármestere van, mint Boriszné Hannich Edit, aki garancia a település további fejlődésére is.

Olaszfalu a Magas-Bakony települése, mely két folyóvíz vízgyűjtő területén helyezkedik el: a település déli része a Séd, míg északi-nyugati része a Cuha patak felé vezeti a vizeket. Az önkormányzat korábbi projektje keretében a déli településrész veszélyeztetett utcáinak vízelvezető rendszere kiépült, jelen projekt célja a Babits Mihály utca – Berzsenyi utca – Vörösmarty Mihály utca területén lévő ingatlanok védelme érdekében szükséges beavatkozások megvalósítása volt. A 2021-ben elkészült tervek, megszerzett engedély alapján a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező a folyamatos munkavégzés eredményeként határidőre megvalósította a kivitelezést, így a tavaszi csapadékos időszakban már biztonsággal elvezetésre kerülnek a csapadékvizek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A 113,78 millió forint európai uniós támogatás segítségével összesen 2 km-t meghaladó árok fejlesztése történt meg, A projekt részeként a település érintett lakossága, főképp a gyerekek részére játékos és koruknak megfelelő szakmai szemléletformáló program is megvalósult.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

A falunapoké volt a főszerep a hétvégén
A falunapoké volt a főszerep a hétvégén
Veszprém térségében több helyen is falunapot tartottak vasárnap. Szerencsére a hőség sem vette el az emberek kedvét a mulatságtól.
Vámoson találkoztak a vámosiak
Vámoson találkoztak a vámosiak
Nemesvámoson tartották szombaton a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A 19 anyaországi és határáron túli magyar települést történelmük és nevük kapcsolt össze a földrajzi távolságokat átívelve is.
Végéhez ér a Hunyadi utca felújítása
Végéhez ér a Hunyadi utca felújítása
Kovács Áron, a városrész képviselője a helyszínen tájékoztatott a felújításról.
Kicska Andrea kapta a Véghely-díjat
Kicska Andrea kapta a Véghely-díjat
Kicska Andrea vehette át idén a Véghely-díjat a Polgármesteri Hivatalnál eltöltött több mint húsz év alatt tanúsított kiemelkedő közszolgálati tevékenysége elismeréseként.
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.