2023. június 6.
//
Norbert névnap

Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu

2022. május 18. 14:53
Több sikeres eszközbeszerző és infrastrukturális fejlesztésre irányuló pályázat után egy újabb fontos beruházást tudhat maga mögött Olaszfalu. A bakonyi településen a csapadékvíz-elvezetést oldották meg.

Az elmúlt évek eredményeiből kiindulva az látszik, hogy Olaszfalu az egyik első számú nyertese a Magyar Falu Programnak. A település közel 100 millió forintból újított fel játszóteret, utcát, de az új falubuszt is ebből finanszírozták.

A Kormány által a vidéki falvak fejlesztésére irányuló Magyar Falu Program mellett azonban más pályázatokon is elindult az önkormányzat, sikeresen.

A napokban készült TOP-os forrásból (Területfejlesztési Operatív Program) Olaszfalu új csapadékvíz-elvezető rendszere, amelyre összesen 113 millió forintot nyertek így pedig jelentős lépést tettek a vízkárok minimalizálása érdekében.

A bakonyi településen immáron hagyomány, hogy minden fontos fejlesztés átadásánál összejön a település közössége, hogy együtt ünnepeljék meg az újabb mérföldkő teljesítését, valamint megvitassák a következő lépcsőfokot, amit el szeretnének érni. Kedden délután ezen a közösségi találkozón részt vett Ovádi Péter is, a térség újraválasztott országgyűlési képviselője, aki méltatta a település fejlődését és hozzátette, Olaszfalu nagyon szerencsés, hiszen egy olyan agilis polgármestere van, mint Boriszné Hannich Edit, aki garancia a település további fejlődésére is.

Olaszfalu a Magas-Bakony települése, mely két folyóvíz vízgyűjtő területén helyezkedik el: a település déli része a Séd, míg északi-nyugati része a Cuha patak felé vezeti a vizeket. Az önkormányzat korábbi projektje keretében a déli településrész veszélyeztetett utcáinak vízelvezető rendszere kiépült, jelen projekt célja a Babits Mihály utca – Berzsenyi utca – Vörösmarty Mihály utca területén lévő ingatlanok védelme érdekében szükséges beavatkozások megvalósítása volt. A 2021-ben elkészült tervek, megszerzett engedély alapján a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező a folyamatos munkavégzés eredményeként határidőre megvalósította a kivitelezést, így a tavaszi csapadékos időszakban már biztonsággal elvezetésre kerülnek a csapadékvizek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A 113,78 millió forint európai uniós támogatás segítségével összesen 2 km-t meghaladó árok fejlesztése történt meg, A projekt részeként a település érintett lakossága, főképp a gyerekek részére játékos és koruknak megfelelő szakmai szemléletformáló program is megvalósult.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.