2022. október 3.
//
Helga névnap

Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben

Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.

A poharakat - amelyeket az állatkert egy-egy lakójának képe díszít - 400 forintos betétdíjért adják ki az állatkerti vendéglátó-egységek, ezt az összeget a pohár leadásakor teljes egészében visszakapják a látogatók. Arra is lehetőség van azonban, hogy hazavigyék őket, és mivel a jövőben további állatok képei is felkerülnek majd a poharakra, így a visszatérő vendégek egész gyűjteményt alakíthatnak ki belőlük.

A visszaváltott poharakat 150-200 alkalommal lehet mosni és újra hasznosítani, ezután bedarálják és újrahasznosítják őket.

Török László, az állatkert igazgatója emlékeztetett: az állatkert feladata sokrétű, a fajvédelem, az oktatás és környezeti nevelés mellett a környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap. Az elmúlt több mint tíz évben épült új épületeknél kiemelt figyelmet fordítottak a hőszigetelésre, az alacsony energiafelhasználásra, ezen épületek tetején napelemek, napkollektorok gyűjtik és tárolják az energiát, valamint esővízgyűjtő rendszerek terelik a csapadékot föld alatti tartályokba, hogy aztán felmosáshoz, az orrszarvúk dagonyájához vagy éppen a mosdókban hasznosítsák a vizet.

 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Az állatkert mindenkié
Az állatkert mindenkié
Évek óta hagyomány, hogy a Veszprémi Állatkert a Mozgássérültek Aktív Egyesületével közösen egy nap külön kedveskedik a kerekesszékeseknek: az érintettek ilyenkor nemcsak díjmentesen nézhetnek körül az állatkertben, de a szakvezetésen a zoo kulisszatitkaiba is betekinthetnek. Szeptember 10-én ismét megrendezték a kerekesszékesek napját.
Táborozó fiatalok az állatkertben
Táborozó fiatalok az állatkertben
A Veszprémi Állatkertben táboroznak az általános iskolások, mindennapjaikat leshettük meg.
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.