2023. február 7.
//
Tódor névnap

Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben

Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.

A poharakat - amelyeket az állatkert egy-egy lakójának képe díszít - 400 forintos betétdíjért adják ki az állatkerti vendéglátó-egységek, ezt az összeget a pohár leadásakor teljes egészében visszakapják a látogatók. Arra is lehetőség van azonban, hogy hazavigyék őket, és mivel a jövőben további állatok képei is felkerülnek majd a poharakra, így a visszatérő vendégek egész gyűjteményt alakíthatnak ki belőlük.

A visszaváltott poharakat 150-200 alkalommal lehet mosni és újra hasznosítani, ezután bedarálják és újrahasznosítják őket.

Török László, az állatkert igazgatója emlékeztetett: az állatkert feladata sokrétű, a fajvédelem, az oktatás és környezeti nevelés mellett a környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap. Az elmúlt több mint tíz évben épült új épületeknél kiemelt figyelmet fordítottak a hőszigetelésre, az alacsony energiafelhasználásra, ezen épületek tetején napelemek, napkollektorok gyűjtik és tárolják az energiát, valamint esővízgyűjtő rendszerek terelik a csapadékot föld alatti tartályokba, hogy aztán felmosáshoz, az orrszarvúk dagonyájához vagy éppen a mosdókban hasznosítsák a vizet.

 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Cudar időt jósoltak a veszprémi medvék
Cudar időt jósoltak a veszprémi medvék
A néphagyomány szerint ha Gyertyaszentelő napján a medve előbújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor azon nyomban sarkon fordul és visszafekszik aludni, mert hosszú lesz még a tél.
Hamarosan megkezdődhet az út építése az állatvédelmi kompetenciaközponthoz
Hamarosan megkezdődhet az út építése az állatvédelmi kompetenciaközponthoz
Az önkormányzat kisajátítás révén jut hozzá azokhoz az ingatlanokhoz, amelyekre a külső körgyűrű északi szakasza mellett épülő állatvédelmi kompetenciaközponthoz vezető út épülhet.
Gyerekek készítettek karácsonyi ajándékot az állatkert lakóinak
Gyerekek készítettek karácsonyi ajándékot az állatkert lakóinak
A veszprémi állatkert lakói közül két majomcsapat is megkapta a karácsonyi ajándékát, ünnepi csomagolással befedve, meglepetésként a kifutójukon. Mikulás és Jézuska helyett viszont helyi óvodások állították össze és adták át ezeket a csomagokat szerdán délelőtt.
Az állatkert mindenkié
Az állatkert mindenkié
Évek óta hagyomány, hogy a Veszprémi Állatkert a Mozgássérültek Aktív Egyesületével közösen egy nap külön kedveskedik a kerekesszékeseknek: az érintettek ilyenkor nemcsak díjmentesen nézhetnek körül az állatkertben, de a szakvezetésen a zoo kulisszatitkaiba is betekinthetnek. Szeptember 10-én ismét megrendezték a kerekesszékesek napját.
Táborozó fiatalok az állatkertben
Táborozó fiatalok az állatkertben
A Veszprémi Állatkertben táboroznak az általános iskolások, mindennapjaikat leshettük meg.